Asbest i taget - Info, håndtering og fjernelse

– Se priser, regler, FAQ og alt du bør vide inden udskiftning

Er du i tvivl om, hvorvidt dit tag indeholder asbest? Har dit tag asbest, og du vil gerne have det udskiftet? Så er du kommet det rette sted.

Vi svarer på alle de spørgsmål, du måtte have om nedtagning af asbesttag, hvad det koster at fjerne asbesttage, og om man kan fjerne asbest selv.

Mere end 100.000 danskere bor i huse med asbestholdige tage. Det kan være et problem, idet det øger risikoen for skadelige asbestfibre i luften. Asbest kan nemlig give lunge- og lungehindekræft.

Det er dog primært farligt at arbejde med, og når det skal udskiftes. Der er derfor skrappe forholdsregler, man skal følge, når asbestholdige tage skal udskiftes.

abesttag bortskaffelse pris

Asbest er i eternittage, der primært blev lagt i 60’erne og 70’erne. Da eternittage har en levetid på omkring 40-60 år, er det derfor tid for mange at skifte deres eternittag, hvis det ikke allerede er gjort.

Læs med her for at blive klogere på emnet.

Hvad koster det at fjerne asbesttag?

Prisen for bortskaffelse af asbest tag vil variere meget, hvorfor det er svært at opgive en eksakt pris. Det kommer nemlig blandt andet an på:

Det bedste for dig er at indhente flere tilbud, for på den måde at kunne sammenligne tilbuddene og få en fornemmelse af, hvor prislejet ligger.

Det vil komme meget an på den individuelle situation, hvorfor det kan være nødvendigt at indhente flere tilbud på netop din særlige opgave.

En nem måde at indhente flere tilbud på er ved at få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud.dk. Det kan du læse mere om i næste afsnit.

For at give dig et lille overblik, har vi her taget et konkret eksempel:

Nedtagning og bortskaffelse af et bølgeeternittag på 123 m2’s bolig, hvor håndværkeren også skal lægge det nye tag (hvilket gør det billigere): 15.000-17.000 kr.

Undertag og det nye tag er ikke med i prisen. Prisen er givet for et eksempel i Jylland. Priserne på Sjælland og i Hovedstadsområdet kan være dyrere.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
fjernelse af asbesttag

100% uforpligtende!

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbest

Sådan får du den bedste pris på fjernelse af asbesttag

Som allerede nævnt får du den bedste pris på fjernelse af asbesttag, hvis du indhenter flere tilbud. Det kan give dig et godt overblik, og du går ikke med det første og det bedste, som måske vil vise sig at være meget dyrt eller skræmmende billigt.

Ved at få 3 tilbud får du et prisoverblik, og du kan samtidig vælge det bedste af dem. Det bliver nemt for dig, da du ikke selv skal lave en masse research, men du kan få 3byggetilbud til at gøre arbejdet for dig.

3byggetilbud benytter nogle af Danmarks dygtigste og bedste leverandører, som altid bliver vurderet af kunden. Du er sikret et godt resultat og nogle dygtige håndværkere. Endnu en fordel ved tilbuddet er, at du kan få entreprisegaranti på op til 35.000 for private og 100.000 for erhverv.

Du indsender din opgave til 3byggetilbud, og du vil blive ringet op med 3 tilbud. Det er vigtigt, at du beskriver din opgave så detaljeret som muligt, da tilbuddene vil være mere præcise.

Klik her hvis du vil have 3 gratis tilbud fra 3byggetilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvad er asbest?

Asbest er en fællesbetegnelse for forskellige mineraler. Man brugte asbest meget i byggemateriale, indtil det blev forbudt. Asbeststøv indeholder nåleformede fibre, som udgør en sundhedsrisiko ved indånding.

Hvis ikke man har en speciel støvmaske på, kan asbestfibrene med tiden danne asbectose, som også kaldes stenlunger, hvilket er en kronisk lungesygdom. Det kan derudover også over tid fremkalde lungekræft og lungehindekræft.

Hvis man én gang har indåndet det, kan man ikke lige slippe af med det igen, og sygdom vil ofte først vise sig efter 10-20 år.

I starten af 80’erne indså man, at asbest var skadeligt for helbredet. Derfor blev det forbudt i 1986 at bruge asbest i tagplader. Men har du asbest i dit tag, så bør du ikke være så bekymret.

Så længe der ikke pilles ved asbestpladerne, og de er intakte, bliver de skadelige fibre ikke frigivet af materialet.

Hvordan ser asbest ud?

Asbest er ikke noget, du umiddelbart kan se, hvorfor det kræver erfaring og viden at kunne genkende det. I flere tilfælde er man nødt til at analysere prøver af materialet i et laboratorie.

Hvilke tage indeholder asbest?

Asbest forekommer i eternittagplader, som er produceret fra før 1986. Asbest kan dog også forekomme i andre tagtyper såsom tagpaptage fra 1965-1970 og i tagmembraner og understrygning.

asbest_tag_baggrund

Hvordan tjekker jeg, om der er asbest i mit tag?

Hvis du har mistanke om, at dine tagplader har asbest i sig, så kan du godt selv kontrollere det.

Alle tagplader har et produktionsnummer, der er trykket på pladen. Det nummer er tal og nogle gange bogstaver.

Hvis det første tal er 4 eller 5, så kan du være sikker på, at tagpladen ikke indeholder asbest.

Hvis det første tal er 0 eller 1, så er pladen asbestholdig og skal behandles efter skrappe forholdsregler.

Som nævnt har eternit en estimeret levetid på 40-60 år, hvorfor der stadig findes gamle asbestholdige tage.

Hvis du stadig er i tvivl, eller ikke selv har mod på at tjekke, så kan du altid få et gratis tagtjek. Ved et gratis tagtjek bliver taget undersøgt, og du vil få et overblik over tagets stand, eventuelle skader, og den bedste løsning for at udskifte taget.

Hvis du skal have lavet ovenlysvindue, repareret skorsten eller lignende, så er det også vigtigt, at du ved, om taget er asbestholdigt. I så fald skal du kontakte en professionel og følge de regler, der er på området.

Få et gratis tagtjek

100% uforpligtende!

Er det farligt at opholde sig i en bolig med asbesttag?

Nej, tagene er ikke sundhedsfarlige, når de først er etablerede. Det er først, når taget skal skiftes, repareres eller lignende, at asbesten kan blive frigivet.

Med tiden kan tagplader med asbest dog blive sundhedsskadelige, hvis de er så gamle og slidte, at de bliver porøse, og tagpladerne drysser eller falder af.

Det er altafgørende, at du overlader arbejdet med at udskifte taget til en professionel. Som allerede nævnt er asbest meget sundhedsskadeligt, og man skal have de rigtige værnemidler på, når man håndterer det.

Hvornår bør et asbesttag udskiftes?

Et asbesttag bør skiftes, som alle andre tagtyper, når det er slidt, gammelt og har levet sine 40-60 år. I flere lande er der kommet lovgivning om, at asbesttage skal fjernes. Det er der ikke i Danmark endnu, men det kan sandsynligvis godt komme.

Må jeg rense og renovere mit gamle asbesttag?

Hvis dit asbesttag stadig har en del år tilbage, men du måske er ked af dets slidte og ærgerlige udseende, så kan du godt få foretaget en tagrensning eller tagrenovering.

Der er nogle regler fra Arbejdstilsynet, som fagmanden skal følge ved tagrenovering, og materialerne skal være godkendt af Arbejdstilsynet. 

Eternittage fra før 1987 må ikke børstes, og tagrensning skal foregå efter den gældende miljølovgivning og med en særlig maskine. Asbest kan nemlig blive sendt ud i systemet og forurene afløb og grunden, hvilket forårsager en stor bøde.

Tagrensning på et eternittag med asbest kan slide meget på taget, da maskinen er hård ved taget. Du må derfor overveje vigtigheden af tagrensningen i forhold til tagets levetid.

Højtryksspuling af asbestholdige tag er desuden forbudt. I nogle tilfælde kan man dog få dispensation af Arbejdstilsynet.

Du må selv gerne rense dit asbesttag med en blød svamp og en svag vandstråle. Det er dog klart at anbefale at overlade arbejdet til en professionel, for skaderne er graverende, hvis noget gøres forkert.

Eternittage skifer farve og blegnes med tiden, derfor vil mange gerne male det. Det betyder dog, at taget skal renses inden, og du skal bruge en særlig form for maling.

Ved brug af en ”forkert” maling risikerer man, at taget bliver for tæt, og så kan loftet ikke ånde. Arbejdet skal derfor gøres af professionelle.

Må jeg bruge et asbesttag som undertag for det nye?

Flere vælger at få lagt et nyt tag ovenpå det gamle, fordi det er nemt og billigt. Det kan dog blive en kortsigtet, dyr og potentielt farlig løsning. 

Man monterer det nye tag ovenpå det gamle ved at skrue nye lægter på og efterfølgende montere det nye tag, hvorfor det gamle bliver et slags undertag.

Du skal dog være opmærksom på følgende faktorer, der ikke taler til dets fordel:

Du må altså gerne lægge et nyt tag ovenpå det gamle, men det anbefales generelt set ikke at fagmænd, fordi der er så mange ulemper forbundet med det. 

Du skal desuden være opmærksom på, at man i flere lande er begyndt at forbyde asbesttage ved lov. 

I Holland skal asbestholdige tage eksempelvis være fjernet inden 2024. Hvis du vælger at lægge et nyt tag på dit asbesttag, kan det blive en dyr omgang, hvis det om nogle år skal fjernes igen.

Må jeg fjerne asbest selv?

Du må gerne skrue tagpladerne af, hvis det kan gøres, uden at det frigiver støv. Der findes regler for, hvordan det skal gøres i Arbejdstilsynets vejledning om asbest C 2.2.

Du skal derfor være enormt påpasselig. Hver eternit tagplade skal skrues løs med specialværktøj, og fjernes intakt. Hvis du smider med dem, vil støvet blive frigjort.

Måske er tagpladerne fastgjorte på en sådan måde, at du bliver nødt til at skære eller ødelægge dem – så skal du overlade arbejdet til en professionel.

Når du skal arbejde med asbest, skal du anmelde det til kommunen senest 14 dage før. Du skal derudover tjekke, om din kommune har regler for bortskaffelse af materiale med asbest.

I de fleste kommuner kan du kun aflevere 10 tagplader pr. husstand om året. Hvis du skal af med tagplader fra et helt hus, skal du lave en aftale med kommunen. Du skal være klar på, at det koster ekstra at komme af med pladerne.

Du må aldrig selv bore eller skære i pladerne. Det gælder din nabo, families og egen sikkerhed. Hvis asbestfibrene frigøres, hvirvler de let rundt i vinden og kan gøre stor skade. Bær derfor altid selv værnemidler også.

Du kan her læse mere om nedtagning af asbestholdigt tage hos Rudersdal kommune

Alt i alt kan det dog bedst betale sig at få hjælp af en professionel, som er vant til at håndtere asbest. Du kan indhente 3 gratis tilbud for at sammenligne priser. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top

Spar 10-20% på fjernelse af asbest-tag ved at indhente flere tilbud

Brug 2 min. på at udfylde en formular. Du får 3 tilbud retur fra godkendte firmaer, som alle er i konkurrence om at give dig det bedste tilbud. Det er 100% gratis og uforpligtende.