Hvordan fjerner man skimmelsvamp?
Guide til fjernelse, forebyggelse og behandling
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Har du problemer med skimmelsvamp i din bolig? Har du konstateret eller opdaget skimmelsvamp?
Så er det vigtigt, at du får det fjernet, alt efter i hvor stort omfang det er til stede.
Skimmelsvamp kan give beboerne helbredsproblemer, da det frigiver stoffer, der kan være sundhedsskadelige.
Måske ved du ikke, hvad du skal stille op med det skimmelsvamp, du har opdaget, eller du vil gerne forebygge det.
Så læs med her for at blive klogere på, hvad du kan gøre for at fjerne skimmelsvamp.
Indholdsfortegnelse
ToggleHvad er skimmelsvamp, og hvordan opstår det?
Skimmelsvamp er et samlet begreb for små mikroorganismer, som er en gruppe af svampe, der normalvis vokser i naturen.
Der er tre forhold, der er afgørende, for at skimmelsvamp kan vokse og trives. Det er varme, organisk materiale og fugt.
Skimmelsvampen formerer sig ved nogle sporer, der spredes gennem luften. Når de gunstige betingelser er til stede, kan sporerne vokse og sprede sig.
Farven på skimmelsvamp kan være alt fra hvid, lysegrå, sort, blågrå og næsten rødlig, og overfladen kan være lodden. Lugten er muggen og kan minde om lugten af jordslået stof.
Det vil ikke nedbryde konstruktionen af huset, som andre svampe kan gøre. På den måde er det harmløst. Det er dog et tydeligt tegn på, at boligen er for fugtig, hvilket der skal gøres noget ved.
Skimmelsvampen kan vokse alle steder, hvor der er fugtigt nok, og hvor der er organisk materiale. Der skal desuden også en høj temperatur til for vækstbetingelser.
Det kan vokse på maling, tapetklister, papir og pap, ubehandlet træ, organisk isoleringsmaterialer, stof, læder og støv.
Typiske steder, hvor skimmelsvamp vil vokse, er på badeværelset, hvis der ikke bliver luftet godt nok ud. Her sidder det ofte i fugerne mellem gulv og væggen eller på væg og loft.
I dårligt isolerede boliger kan det vokse på vægge, lofter og bag møbler, som står op ad en kold ydervæg. Det kan også sidde i tapetet eller bag anden beklædning.
Du finder det også meget typisk i kældre og på lofter, hvor det kan findes på vægge eller træværk.
Skimmelsvamp opstår dermed på fugtige steder, hvilket kan være alle steder i huset. Det kan være, at der opstår fugt i huset på grund af dårlig isolering, eller at der dannes kondens på kolde ydervægge.
Det ses som regel i ældre huse, men også i nye boliger kan skimmelsvamp forekomme. Det kan være, fordi boligen er tæt, og der ikke så ofte luftes ud.
Det kan også stamme fra selve byggeriet, hvor der kan være fugt i beton, puds, maling osv.
Kældre og loftrum er ofte set med skimmelsvamp. I kældre vil ydervægge ikke tørre mod det fri, og de vil dermed være mere fugtige.
Kældre er ofte heller ikke så godt isolerede og måske ikke opvarmet udefra.
Hvis fugtproblemer kun opstår om sommeren som fugtige vægge og gulve, skal du kun lufte ud, når det er koldt og klart vejr, da den varme, fugtige sommerluft ellers vil trænge ind og sætte sig.
På loftrum opstår skimmelsvamp typisk, fordi der ikke er nok ventilation.
Kan du selv fjerne skimmelsvamp?
Ja, det er muligt selv at fjerne skimmelsvamp. Hvis du har et mindre område med skimmelsvamp på en vaskbar overflade, kan du fjerne det ved at vaske med Rodalon, eller du kan bruge et bekæmpelsesmiddel som Protox.
Protox Hysan er et middel til afrensning og desinfektion af skimmelsvamp. Det kan bruges på vægge, puds, tapet, bjælker, brædder og i kældre. Det efterlader ingen sundhedsskadelige kemiske rester.
Det er vigtigt, at du får fjernet skimmelsvampen helt, da det ellers kan brede sig igen. Du skal skrubbe grundigt med produktet og huske at følge produktanvisningen.
Det er vigtigt, at du ikke overdoserer, da midlerne kan være skadelige for miljøet. Der kan opstå misfarvning som følge af skimmelsvampen, og det vil midlerne ikke kunne fjerne.
Hvis du oplever skimmelsvamp i dine gummifuger på badeværelset, skal de skiftes. Nogle materialer kan ikke vaskes, men skal i stedet for smides ud eller fjernes, før problemet vil forsvinde. Det gælder eksempelvis tæpper, hvis dit gulv er belagt med tæpper.
Har du et stort område med skimmelsvamp, er det vigtigt, at du lader en professionel om opgaven. Det skal gerne gøres med dampafrensning, kemisk afrensning, afrensning med is eller en mekanisk form for afrensning, hvilket du ikke selv kan udføre.
Rådgiveren eller sanitørfirmaet vil afgøre, hvilke/hvilken afrensningsmetode/r der vil være bedst. Ofte kombinerer man metoder.
I begge tilfælde er det vigtigt, at du finder årsagen til, hvorfor skimmelsvamp er opstået i første omgang. Ellers vil det blot komme tilbage, selvom du renser området. Opfugtningen skal stoppes og forbedres. Det vil et professionelt firma også kunne hjælpe med.
Fugt kan skyldes forskellige faktorer blandt andet:
- En vandskade
- Et utæt tag
- Utætte eller dårligt isolerede vinduer
- Dårligt isolerede vægge
- Ikke korrekt loftisolering
- Dårligt indeklima (boligen mangler udluftning)
Video: Guide til selv at fjerne skimmelsvamp i boligen
Hvornår skal du have professionel hjælp til fjernelse af skimmelsvamp?
Som nævnt er det vigtigt, at du får professionel hjælp ved større områder, der er angrebet af skimmelsvamp.
Som en tommelfingerregel siger man, at du skal søge hjælp til områder, der er større end 20×20 cm i beboelsesrum og 2 kvm. i loftsrum.
Du skal kontakte et svampebekæmpelsesfirma. Du kan læse mere om den professionelle behandling af skimmelsvamp i afsnittet ”Hvordan foregår skimmelsanering”.
Fjernelse af skimmelsvamp er vigtigt, særligt af større områder, da det ellers kan have sundhedsskadelige konsekvenser for dem, der bor i huset.
Pris på fjernelse af skimmelsvamp – hvad koster det?
Når du skal kontakte et professionelt firma, vil du naturligvis gerne kende til prisen. Den vil dog variere, så det er svært at sige en eksakt pris, da det kommer an på din unikke situation.
Vi har lavet en generel pris ud fra forskellige firmaers priser.
Skimmelsvamps fjernelse vil koste fra 4.000 kr. af områder op til 5 m2.
Skimmelsvamps fjernelse vil koste fra 6.000 kr. af områder fra 5-10 m2.
Hvis området er større end det, skal du kontakte et firma for at få en pris.
En skimmeltekniker vil koste omkring 600 kr. i timen, og en fugttekniker vil koste det samme.
Som du kan regne ud, er det ikke en billig omgang at få fjernet skimmelsvamp. Det kan dog være afgørende, før der sker større skade. Der er mange faktorer, der vil spille ind på prisen.
Det kan blandt andet være:
- Hvilket område skimmelsvampen vokser i
- Hvor stort et område, der er angrebet af skimmelsvamp
- Om skimmelsvampen sidder bag overflader
- Om materialer skal erstattes
- Hvilken afrensningsmetode der skal bruges
Pris på undersøgelse af skimmelsvamp
En skimmelsvampsundersøgelse vil koste omkring 2.000 kr. for den første time. Som regel vil det være tilpas tid, men hvis ikke vil nogen firmaer regne med omkring 1.100 kr. i timen efterfølgende.
Hvis du gerne vil have udarbejdet en rapport, skal du være opmærksom på, at det koster ekstra. Prisen nævnt her dækker som regel undersøgelse af et enkelt rum.
Hvis det er hele huset eller lejligheden, der skal undersøges, vil prisen være:
5.000-6.000 kr. for undersøgelse af lejlighed inkl. rapport.
6.000-7.000 kr. for undersøgelse af hus inkl. rapport.
Sådan får du den bedste pris på skimmelsvamp behandling
Når du skal have behandling af skimmelsvamp, kan prisen hurtigt blive høj. Derfor er det vigtigt, at du sparer, hvor det er muligt. En måde at gøre dette på er ved at få flere tilbud.
Det vil hjælpe dig til bedre at kunne vurdere en gennemsnitlig pris for lige præcis din situation, og du kan vælge den pris, du synes, er bedst.
Ofte kan du spare op til 20-30 % ved at researche på flere tilbud i stedet for at tage det første og det bedste. Det kan dog være et tidskrævende arbejde, hvorfor vi vil anbefale at benytte dig af 3byggetilbud.dk.
3byggetilbud giver dig gratis og uforpligtende 3 tilbud, som du kan vælge mellem. Det betyder, at leverandørerne er i direkte konkurrence, og du slipper for arbejdet med at google dig frem til en masse tilbud eller ringe til forskellige firmaer.
Det gør det nemt for dig, og du er desuden sikker på, at du får god kvalitet for pengene.
Tidligere kunder vurderer håndværkerne, og dermed er du sikker på, at kun de bedste bliver brugt. Det eneste, du skal gøre, er at indsende din opgave så detaljeret som muligt, og du vil blive ringet op med 3 tilbud.
På den måde kommer du i gang med at løse problemet med det samme! Klik her for at få 3 gratis og uforpligtende tilbud.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Hvordan tester du for skimmelsvamp?
Mange vil ikke være i tvivl, når de ser skimmelsvamp. Det er dog ikke altid, at man kan spotte hele omfanget med det blotte øje. Hvis du er i tvivl om, hvor alvorligt det er, skal du altid kontakte en professionel, som vil kunne hjælpe dig og teste det for dig.
Det er muligt selv at købe et testkit, som du selv kan bruge. Dog er disse tests som regel ufuldstændige og kan ikke give et ordentligt svar på, hvor omfattende problemet er, og hvor det er opstået.
Derfor får du den bedste vurdering, når du får rådgivning af en professionel.
Testene, der vil blive brugt, er oftest: luftmåling, aftryksplader, mycometer-test og DNA-test. Nogle af dem kan du selv lave, hvorefter de skal sendes til et laboratorium, men det nemmeste vil være at få hjælp til hele processen af en fagkyndig person.
Det kan foregå på den måde, at den bygningsfaglige vil lave en gennemgang af boligen ved at lave fugtmålinger på overfladerne.
Det kan blive nødvendigt at åbne konstruktionen, hvis der er mistanke om skimmelsvamp bagved. Analyserne vil blive undersøgt i et laboratorium, hvor resultatet vil vise sig, og du kan sammen med fagmanden finde en løsning til problemet.
På den måde er du helt sikker på, at grunden til problemet løses, og skimmelsvampen ikke kommer igen.
En anden måde, du kan være opmærksom på, om der er skimmelsvamp i boligen, er ved at være opmærksom på følgende symptomer:
- Du oplever irritation af luftveje
- Hovedpine
- Træthed
- Koncentrationsbesvær
- Irriterede slimhinder i øjne, næse og hals – eksempelvis kløende øjne
- Allergiske reaktioner
- Rødme og irriteret hud
- Muglugt i tøj og bolig
Det er ikke sikkert, at du vil opleve en eller nogen af de symptomer, men hvis din bolig har skimmelsvamp, kan det udvikle sig til sundhedsskadelige symptomer som de nævnte her.
Du kan læse mere i anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.
Hvordan foregår skimmelsanering?
1) Nedrivning: Hvis overfladen ikke kan renses, fordi den er for skrøbelig, vil man ofte rive overfladen ned/smide den ud. Det kan være gipsplader, tæpper, isolering, træværk og lignende. Der skal renses i konstruktionen bagved for at være sikker på, at det er helt væk.
2) Mekanisk afrensning: Her vil man også fjerne det angrebne område. Skimmelsvampen vil kun være i de øverste lag af træ, puds eller lignende, da det ikke vil sidde inde i selve materialet. Dermed er overfladebehandlinger ofte nok såsom slibning eller sandblæsning. Træværk vil man eksempelvis slibe ned, og pudslag vil man fræse eller skrabe ned.
Derefter støvsuger man grundigt med professionelle støvsugere, som renser luften for skimmelsporepartikler. Nogle gange skal man også afrense med en anden metode, for eksempel en kemisk afrensning, så man er sikker på, at alle skimmelsvampsporer er helt væk.
3) Tøris afrensning: Ved denne metode anvender man isperler, der fordamper ved blæsning på overfladen. Det minder om sandblæsning. Man vil dog sjældent bruge den i beboelsesrum.
4) Kemisk afrensning: er den mest brugte metode. Først vil man afrense tapet, puds, eller hvad der er tale om og støvsuge med professionelle støvsugere. Der findes forskellige midler til fjernelse af skimmelsvamp, men de slår alle skimmel og bakterier ihjel.
Nogle midler kan bruges af private personer, hvorimod andre kun må bruges af professionelle. Afrensningen sker ved en nedvaskning med en børste, klud eller lignende, og nogle gange vil man bruge en forstøver.
5) Tågerens: Denne metode bruges ofte i kældre eller loftrum. Her sendes en tåge af desinficerede midler ud i rummet. Man bruger ikke metoden så ofte, da den er mere usikker, den vil nærmere blive brugt som en sidste afrensning.
6) Tørdampafrensning: Det er en meget effektiv, men dyr metode. Den kaldes også for MicroClean metoden. Afrensning sker ved at frigive overophedet vanddamp under tryk direkte på overfladen. Skimmelen vil blive brændt ihjel med ca. 150 grader varmt damp. Man vil samtidig vaske overfladen og fjerne plamager osv. Der bruges ingen kemikalier. Afrensningen kan kun udføres af professionelle.
Der skal altid afskærmes, så skimmelsporerne ikke vil sprede sig til andre dele af huset, og der vil altid sluttes af med en grundig rengøring.
Når du kontakter et professionelt firma, vil processen ofte foregå på følgende måde:
- Forundersøgelse
- Identifikation af årsag til skimmelsvamp
- Valg af metode
- Fjernelse af skimmelsvamp
- Rengøring
- Udarbejdelse af rapport
Fjern årsagen til skimmelsvampen
Som allerede nævnt er det afgørende, at du fjerner årsagen til skimmelsvampen, da det ellers vil komme igen.
Her er nogle gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp, som også kan fjerne årsagen:
- Sørg for at holde boligen tør
- Sørg for at lufte ud. Det er en god idé at lave gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Det gælder endnu mere udluftning på badeværelset og i køkkenet, som er rum, der hurtigt kan blive fugtige
- Brug emhætten når du laver mad
- Tør dit tøj udenfor, hvis det er muligt
- Lad temperaturen være jævn i hele huset. Den skal helst ikke understige 18 grader
- Det er en god idé at holde friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne. Aftrækskanaler og udsugningsventiler skal også gerne være rene. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte ejendomskontoret eller din udlejer
- Skimmelsvamp kan vokse i støv, så det er vigtigt, at du jævnligt støvsuger
- Det er vigtigt ikke at placere møbler op ad kolde ydervægge. Det kan ellers skabe kondens og et fugtigt miljø. Kolde ydervægge findes ofte i ældre og dårligt isolerede boliger
- Du kan tørre vægge og gulve af med en skraber, når du har været i bad
- Hold øje med fugtskader og vandskader
- Få tjekket om taget er tæt. Er der utætheder omkring skorstene, kviste eller tagvinduer?
- Fungerer kloak, dræn og afløb omkring huset?
Som vi allerede har nævnt, kan der være forskellige årsager til dit fugtproblem. Det kan være utætte tag, vinduer eller dårligt isoleret hus. Det kan også være årsager, som skyldes, at du ikke har gjort det ovenstående, hvilket skaber et for fugtigt klima.
Læs mere på https://www.skimmel.dk/for-beboere/saadan-undgaar-du-skimmelsvamp/.