Nyt undertag pris – Alt du bør vide inden montering

– Få inspiration, se typer, priser og alt der er værd at vide

Et undertag gør taget tættere og beskytter mod fugt udefra såsom regn, sne, fygesne og vand fra kondens. 

Alt efter typen af tagbelægning kan undertaget have en afgørende betydning for tagets tæthed, hvor det ved andre tagbelægninger mest er en ekstra sikring mod regnvand. 

Undertaget er lavet af enten faste plader eller en let tagdug. Få svar på alle dine spørgsmål vedrørende undertag i denne artikel.

Hvad er et undertag, og hvilken funktion har det?

Tagkonstruktionen er vigtig, men undertaget er næsten vigtigere, da det holder tagkonstruktionen tør, selvom der skulle ske at komme vand ind i form af regn eller fygesne. Undertaget opfanger nemlig vandet og leder det videre ned i tagrenden. 

Derudover opfanger undertaget den kondens, som dannes på undersiden af taget. Dette sker ved den temperaturforskel, der er mellem luften og taget.

Alle tegltage, naturskifertage, trætage og stålpladetage kræver et undertag.

nyt undertag pris

Nyt undertag pris: hvad koster nyt undertag?

Der er mange faktorer, der spiller ind på prisen, når det angår et undertag:

Generelt set ligger prisen på et nyt undertag på mellem 210-350 kr. pr. m2.

Som sagt varierer prisen tilpas meget til, at det vil betale sig at få flere tilbud. På den måde kan du sammenligne tilbuddene og vælge det bedste af dem. 

Hos 3byggetilbud får du 3 gratis tilbud, hvilket betyder, at leverandørerne er i direkte konkurrence og dermed vil forsøge at give dig en god pris. Du kan spare op mod 10-20 % ved at søge flere tilbud på denne måde, fremfor hvis du gik med det første og bedste uden at undersøge markedet.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på nyt undertag

100% uforpligtende!

Få 3 gratis tilbud på undertag

Sådan får du den bedste pris på undertag montering

Hvem er 3byggetilbud? Det er Danmarks største formidler af byggeopgaver siden 2000. Hos 3byggetilbud får du som sagt 3 gratis og uforpligtende tilbud, som du kan vælge mellem. Desuden får du en entreprisegaranti på 35.000 til private og 100.000 kr. til erhverv.

3byggetilbud er godt anmeldt hos Trustpilot med 4,5/5 stjerner. Kunderne er godt tilfredse, og leverandørerne anmeldes ud fra tidligere kunders anmeldelser, så du er sikker på at få de bedste af de bedste.

Før du får skiftet tag eller får lagt et undertag, er det altid en god idé at starte med et gratis tagtjek. Her kan du sammen med håndværkeren gennemgå tagets tilstand og se, hvad der er nødvendigt at foretage sig.

Hos 3byggetilbud kan du få et gratis tagtjek. Du får den sparring og rådgivning, som du har brug for. Håndværkeren efterser taget, hvorefter han fremlægger en rapport, hvor du får indblik i tagets tilstand.

Klik her for at få 3 uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Typer af undertage

Der findes generelt set tre typer af undertage. Man kalder dem lette undertage, middeltunge/middelfaste undertage og tunge/faste undertage. 

Inden du skal have lagt et undertag, er det godt at vide, hvilken type tag du skal investere i, og om din tagbelægning matcher undertaget. Her spiller holdbarheden også ind. Du kan læse om de tre slags undertage herunder og blive klogere på, hvad de hver især indebærer. 

Fast undertag

Et fast undertag – eller tungt undertag – består af krydsfinérplader eller ru tagbrædder. Et fast undertag er det mest robuste, der findes, hvilket også betyder, at det har en lang levetid. Derfor er det også det dyreste af de tre. Det faste undertag er diffusionstæt og lukket og kræver en del ventilation. Du kan læse om fordele og ulemper her.

Fordele:

Ulemper:

Middelfast/tungt undertag

Det middelfaste undertag består af tynde træplader af masonit eller huntonit, og indimellem bruges gipsplader også.

Hvis der er god plads mellem tagets udvendige belægning og loftet, kan det middelfaste tag være en god løsning.

De fleste middelfaste undertage er diffusionsåbne, hvorfor at det ikke kræver ventilation, da taget selv kan ånde luften ud.

Fordele:

Ulemper:

Let undertag

Let undertag er en løs tagdug, der er lavet af plastik og kan fås som banevare. Banevaren er billig, men dog også risikabel. Førhen forårsagede det nemt fugtskader, men i dag er det blevet forbedret. 

Der er stadig flere faktorer, man skal være opmærksom på. For eksempel har undertaget en kort levetid. Du kan læse mere om fordele og ulemper her.

Fordele: 

Ulemper:

Hvilken type undertag skal jeg vælge?

Som du kan se, er der forskellige fordele og ulemper ved de forskellige undertagstyper, og det kan være en fordel at snakke mulighederne igennem med en uvildig byggetekniker, som du kan sparre med om, hvilket undertag der vil være bedst til lige netop din tagbelægning. 

Det væsentligste er nemlig tagbelægningen, når du skal vælge undertag. Hældning og den givne tagbelægning skal nemlig kunne passe sammen med undertaget. 

Du kan også bede om råd fra tagproducenten, som vil være behjælpelig med hvilken type undertag, som passer til din tagbelægning.

Udover de forskellige undertag taler man også om diffusionsåbne og diffusionstætte tage. Dette handler om tætheden af undertaget i forhold til diffusion af vanddampe. 

Vanddamp er fugtig luft, som oftest opstår fra bad, madlavning eller menneskers udånding. Alt dette strømmer fra boligen op i taget, hvilket hober sig op på indersiden af taget. Hvis det får lov at ophobe sig her uden ventilation, kan det skade. 

Det kan nedbryde træet i tagkonstruktionen, hvilket forårsager råd og skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt med ventilation eller med et diffusionsåbent undertag, som kan lede den fugtige luft væk.

Hvis du bruger din 1. sal til beboelse, er det bedst at bruge et diffusionsåbent undertag (det lette eller middelfaste undertag), da det fylder mindre. Hvis du ikke mangler plads, og du gerne vil have en langtidsholdbar løsning, så kan du vælge det tunge undertag. 

Middeltunge tage egner sig godt til tagtyper med ensartede flader, og hvis du gerne vil have en billigere løsning.

Hvilke tagbelægninger kræver undertag?

Som allerede nævnt vil de fleste tegltage kræve undertag. Dette gælder dog ikke stejle tegltage med mere end 40 graders hældning. 

Tag med tagpap kræver fast undertag, og derudover vil naturskifertag, trætag og stålpladetag kræve et undertag. Du kan altid forhøre dig med en fagmand for at være på den sikre side.

Reparation af undertag - uden at skifte taget også?

Det er ikke altid til at se, hvornår undertaget skal udskiftes. Hvis du kan undersøge taget indefra, kan du se, om der er utætheder, fugt eller skimmelsvamp i undertaget. Hvis der er det, skal det skiftes.

Når du skal skifte hele taget, er det en meget dyr investering. Det kan være det værd, men mange foretrækker kun at skifte undertaget. Det er dog bedst at skifte undertaget, når der skal lægges nyt tag. Undertaget kan godt skiftes indefra, men der kan ikke garanteres for, at det er tæt. Hvis undertaget skal laves helt korrekt, skal det skiftes oppefra. 

Når man skifter undertaget indefra, er der to muligheder. Man kan enten beklæde med plast indefra og lave en understrygning, hvor man sprøjter kit mellem tagstenen og lukker hullerne på den måde. Det er den billigste måde for reparation af undertaget, men ikke den man vil anbefale, da den ikke er langtidsholdbar, og man ikke er sikret, at taget holder tæt.

Når du skifter taget, for også at skifte undertag, kan du eventuelt genbruge teglstenene, hvis de er i god stand. Nedtagningen vil dog forlænges, da man skal håndtere teglstenene forsigtigt. Det kan derfor anbefales at foretage en udskiftning af taget, når undertaget alligevel skal skiftes, selvom det er en dyr omgang.

Det vil dog betale sig på den lange bane, da taget vil blive mere holdbart, og på den måde er pengene godt givet ud.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top