Hvad koster det at få lagt nyt tag?
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
At skifte tag er en stor og dyr beslutning, og der kan hurtigt opstå en masse spørgsmål i forbindelse med det.
Hvilket slags tag skal jeg vælge? Hvad koster et nyt tag? Kan jeg nøjes med at få foretaget en tagrenovering, eller skal taget udskiftes?
Alle de spørgsmål, der måtte opstå, besvarer vi her i guiden, og det skulle gerne hjælpe dig til at tage det bedste valg.
Indholdsfortegnelse
TogglePris på nyt tag: Hvilke faktorer spiller ind?
- Hvilket slags tag vil du gerne have? De forskellige typer af tag, varierer i pris og levetid
- Skal du også have lavet nye spær?
- Skal du have lavet et undertag eller nyt undertag?
- Skal du efterisolere taget?
- Ønsker du ovenlysvinduer eller tagrender?
Prisen varierer, alt efter hvilke ønsker du har. Derfor er det en god idé at få en fagmand til at se på taget og snakke med dig om dine ønsker. Vedkommende vil kunne hjælpe dig med de store beslutninger.
Det kan være, at du ønsker et sortglaseret tegltag, men fagmanden kan fortælle dig, at det ikke er muligt, når du har naboer, der ligger på samme niveau som dig. Det er vigtigt at vende dine tanker med en professionel, inden de bliver ført ud i livet.
Et tag skal også gerne passe til dit hus æstetisk set, så der er mange overvejelser at gå igennem, inden du beslutter dig. Når du har besluttet dig, kan du også bedre få udregnet en eksakt pris, da fagmanden vil kende til alle de faktorer, der kan ændre prisen.
Du kan altid starte med et gratis og uforpligtende tagtjek, hvilket vi anbefaler, da du her kan få foretaget en vurdering af dit tag og får en rapport over tagets tilstand.
I samme ombæring kan du snakke med fagmanden om dine ønsker for det nye tag, og hvad der vil kunne lade sig gøre.
Noget andet, der spiller ind på prisen er, beliggenheden. Er huset nemt at komme til? Skråner grunden? Måske kræves der specielle stilladser eller lignende.
Det kan også spille ind på prisen, hvor du bor i landet. Som regel er priserne dyrest på Sjælland og i Københavnsområdet.
Nyt tag pris: Hvad koster et nyt tag?
Et nyt tag koster fra 800 kr. til 2.200 kr. pr. m2. Prisen afhænger af hvilken tagtype der skal lægges.
Som allerede nævnt varierer priserne en del, og dette skyldes blandt andet tagtypen.
Derfor har vi lavet en oversigt, hvor du kan se priser for forskellige tagtyper, da det vil give dig et bedre overblik over prisen på netop dit kommende tag.
Hvad koster et nyt tag pr. m2?
Tagtype | Pris |
---|---|
Ståltag | fra 800 kr. pr. m2 |
Bølgeeternit | 800 -1.000 kr. pr. m2 |
Tagpap | 500 - 1.000 kr. pr. m2 |
Skifereternit | 1.700-2.000 kr. pr. m2 |
Tegltag | 1.500 - 2.200 kr. pr. m2 |
Betontag | 1.400 - 2.000 kr. pr. m2 |
Naturskifer | 1.000 - 2.000 kr. pr. m2 |
Priseksempel på nyt tag
150 m2 tegltag på 1 ½-plans hus
- Røde vingeteglsten (en type teglsten)
- Banevareunderlag
- 200 mm isolering
- Et ovenlysvindue
- Inkl. montering af zink tagrender
- Opsætning af stillads
Pris: 340.000,- inkl. moms
Prisberegner for nyt tag
Samlet pris: 0 kr.
Hvad koster et nyt tag med spær?
Et tag hviler på en tagkonstruktion, som består af tagspær. Spærene kan være af forskellige materialer, men det mest almindelige er træspær.
Når du skal vælge spær, kommer det an på tagtypen. Om det er et tungt tag eller et lettere tag.
Hvis du har et fladt tag, kan det være en fordel at få monteret spær. Det kan nemlig reducere risiko for utætheder, fordi der kommer en hældning på taget, som vil lede regnvandet hurtigere til tagrenderne.
Du kan desuden efterisolere det gamle tag i samme omgang, og spær kan give dig loftrum, som du kan udnytte ved for eksempel opmagasinering, eller efter en større renovering kan det blive brugt til beboelse.
Når du alligevel skal skifte tag, er det en fordel at monteret spær i samme omgang. Det vil hjælpe kraftigt på varmeregningen, og der er nærmest udelukkende fordele ved det.
Prisen for et nyt tag med spær inkl. montering (pr. m2):
Tagtype | Pris |
---|---|
Bølgeeternittag med nye spær | 1.600 kr. |
Ståltag med nye spær | 1.700 kr. |
Tagpap med listedækning og nye spær | 1.900 kr. |
Eternitskifertag med nye spær | 2.200 kr. |
Alm. tegltag med nye spær | 2.400 kr. |
Glaseret tegltag med nye spær | 2.600 kr. |
Naturskifertag med nye spær | 2.800 kr. |
Sådan får du det bedste tilbud på et nyt tag
Hvordan får du så det bedste tilbud på et nyt tag? Det gør du ved at indhente flere tilbud, så du får mere end ét bud på opgaven. Det giver dig friheden til at vælge det tilbud, du tænker, er bedst, og det giver dig et overblik over, hvad prisniveauet er.
Du får også mulighed for at snakke din opgave igennem med forskellige håndværkere og få inputs.
Det giver dig en bedre fornemmelse af håndværkeren at have snakket med personen inden, og det kan være en vigtig pointe også at vælge ud fra, hvilken håndværker, du kommunikerer godt med.
At få nyt tag er en stor opgave, som også tager tid, hvorfor det er godt at have god kemi med sin håndværker.
Det er altid en god idé at søge på kundeanmeldelser, inden du vælger en håndværker. En nem måde at gøre dette på er ved at bruge 3byggetilbuds uforpligtende tilbud.
Når du indsender din opgave til 3byggetilbud, vurderer de den og får 3 håndværkere til at byde ind på opgaven. Det betyder, at håndværkerne er i direkte konkurrence med hinanden.
Derudover er du sikker på, at der bruges håndværkere, som får gode anmeldelser, da de bedømmes ud fra et internt system af tidligere kunder.
3byggetilbud.dk giver dig gratis de 3 tilbud, hvilket giver dig friheden til at afslå eller vælge ét af tilbuddene.
Det er en stor fordel, da det sparer dig en masse tid, og desuden kan du spare op til 10-20 % ved ikke bare at gå med det første og det bedste tilbud.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Hav styr på din aftale med håndværkeren
Når du skal have udført en så stor opgave som at få lagt nyt tag, er det vigtigt, at der er styr på aftalen dig og håndværkeren mellem. Hvis der opstår problemer undervejs, er det en god idé at have en AB-forbruger standardaftale.
Aftalen definerer betingelserne for aftaler om byggearbejde for forbrugere. Den er udarbejdet i et samarbejde mellem Erhvervs- og Byggestyrelsen, Dansk Byggeri Tekniq og Forbrugerrådet.
Det tilbud, håndværkeren giver dig, er ikke en kontrakt. Her er det godt at have AB-forbruger aftalen, hvis noget skulle gå galt.
Du kan yderligere danne dig et overblik ved at lave en liste, så du har styr på, hvad der skal laves, og du ikke får en ubehagelig overraskelse, når du ser regningen.
Hvis der skulle blive behov for ændringer undervejs i processen, skal der laves en arbejdsseddel, som giver både dig og håndværkeren dokumentation for, hvad ændringerne indebærer.
Hvornår er det nødvendigt at få lagt nyt tag?
Dit tag skal skiftes, hvis taget er for gammelt eller har fået skader. Nogle af skaderne kan dog også repareres, så man ikke skal til at investere i et nyt tag, der er både spild af ressourcer og penge, hvis udskiftning ikke er nødvendig.
Du kan selv være opmærksom på skader på dit tag, som kan betyde en udskiftning. Skaderne vil se forskellige ud, alt efter hvilket tag du har:
1) Tagpap: Med tag af tagpap kan du kigge efter revner, som primært opstår ved forskydninger i undertaget. Der kan også være huller eller misfarvning i tagpappet, som ofte kommer af regn eller is, der ligger længe. Du kan også være opmærksom på såkaldte dampbuler. Hvis taget ellers er tæt, kan skaderne udbedres ved reparation.
2) Teglsten eller betonsten: Her skal du kigge efter knækkede sten, huller, nedblæste sten/tegl eller frostsprængninger. Tegl- og betonstenstage kan renoveres med nye sten. Det kan dog have betydning for udseendet på taget.
3) Eternit: Hvis taget har mistet sin farve og får mosbegroninger med det samme, efter de er blevet fjernet. Eternit kan smuldre, og taget skal skiftes, hvis dette sker, og hvis der er knækkede plader eller utætheder ved skorsten osv.
4) Undertag: Det er også vigtigt at holde øje med dit undertag. Et slidt undertag kan give råd eller skimmelsvamp i værste fald, hvorfor det er vigtigt at holde øje med undertagets stand. Det kan være en god idé at få en fagmand til at tjekke det igennem.
5) Understrygning: Dette kan være en metode til dig, der har et gammelt, men godt tag, hvor der er mindre utætheder. Her tætner du taget fra indersiden med en fugemasse.
6) Mos og alger: Du vil få meget forskellige svar på dette punkt, når du søger på nettet. Mange vil anbefale en tagrensning for at fjerne mos og alger. Miljøstyrelsen og Bolius anbefaler, at man ikke får lavet en tagrensning, da mos og alger ikke er skadelige i de fleste tilfælde. En tagrensning kan derimod ødelægge taget og forkorte levetiden på taget. Du kan læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside, også i forhold til at fjerne mos belægning.
Når du skal overveje tagudskiftning i forhold til at få foretaget en tagrenovering, kan du bruge denne tjekliste til at undersøge tagets stand:
- Er rygningen på taget intakt?
- Er der nogle løse eller ødelagte tagsten eller tagplader?
- Har understrygningen revner?
- Er tagrenderne rene og tomme?
- Er vindskeden intakt og uden råd?
- Er den indvendige tagkonstruktion fri for skadedyr?
- Er taget tæt omkring inddækning? (skorsten, vinduer osv.)
Det kan også være en idé at undersøge, hvor gammelt taget er. Der er forskel på, hvor længe de forskellige tagtyper kan holde.
Når du kender til levetiden på dit tag, har du en fornemmelse af, hvor længe endnu det kan holde. Eller hvis du skifter til et nyt tag, er du klar over, hvor længe det kan holde. Herunder kan du se et skema over de forskellige tages levetider:
Nyt tag eller tagrenovering?
I nogle tilfælde kan det betale sig at få foretaget en tagrenovering fremfor en udskiftning af hele taget. Der kan være mindre skader, som kan rettes op på, eller det kan være, hvis taget har en mosbelægning. Her skal du være opmærksom, for en algebehandling kan skade taget mere end gavne det.
De senere år har man fundet ud af, at moderate mængder af mos og alger ikke nedbryder taget eller nødvendigvis skader det. Dog kan du opleve, at det kan skæmme dit hjem, hvis fugten fra alger og mos suger ned i tagkonstruktionen.
Det er en god idé at få et gratis tagtjek, så du kan få styr på, hvad der er det bedste for dig tag. Hvis taget alligevel snart ville skulle udskiftes, kan det lige så godt betale sig at gøre det i samme ombæring, men ellers kan tagrenovering spare dig nogle år, inden du behøver at foretage den helt store renovering.
Med et tagtjek vil fagmanden gennemgå dit tag og lave en rapport over eventuelle skader. Du har dermed bedre forudsætninger for at tage en beslutning.
Nyt tag ovenpå det gamle?
Det er faktisk muligt i nogle tilfælde at lægge et nyt tag oven på det gamle. Grunden til at gøre det er, at man sparer en del penge. Du kan spare op til 30-40 %.
Det er ikke altid, det er en fordel, især ikke hvis følgende gælder for dit tag:
- At taget er asbestholdigt, da asbestholdige tage måske snart skal fjernes ved lov
- At der er risiko for fugt eller skimmelsvamp i det eksisterende tag
- At det eksisterende tag ikke er godt nok isoleret med 300 mm efterisolering, da ståltaget, som lægges ovenpå, ikke er isolerende
Hvis intet af ovenstående er tilfældet for dit tag, kan det være en mulighed. Dog er der en stor ulempe ved at lægge et nyt tag ovenpå det eksisterende.
Du kan ikke tjekke, hvilken stand tagkonstruktionen er i. Hvis den er dårlig, kan det nye tag få en meget kort levetid, og du skal alligevel have lagt nyt tøj. Desuden kan det rent æstetisk se klodset ud, da taget bliver “tykkere” end før.
Derfor kan det ofte betale sig på den lange bane at udskifte taget, da et nyt tag på det eksisterende er ståltage, som holder mellem 15-20 år, og nogle stålplader med 30 års garanti. Hvis du vælger et nyt tag med lang levetid, kan det holde op mod 50+ år.
Du kan altid rådføre dig med en byggetekniker, om det kan være en god idé for dig at få et nyt tag på det eksisterende.
Valg af tagbelægning
Når du skal have lagt nyt tag, er der forskellige slags tagbelægninger, du kan vælge. Tagtypen har meget at sige for resten af husets udseende.
Som regel vil man anbefale at vælge den samme type tagbelægning, som huset i forvejen havde, da det æstetisk vil se bedst ud og vil sandsynligvis også passe bedst ind i nabolaget.
Hvis du bygger nyt – eller overvejer at skifte til ny tagbelægning – skal du overveje:
- Passer taget til husets udseende?
- Kan tagtypen passe i forhold til hældningsgrader?
- Er taget tungt eller let - kan konstruktionen bære det?
- Kan konstruktionen holde til at skifte det gamle tag ud med et nyt?
- Er der visse former for tagbelægning, som din kommune forbyder?
Det kan være svært at sammenligne tagbelægningerne direkte, men der er nogle parametre, hvor det giver mening. Det gælder for eksempel tagets levetid og holdbarhed.
De dyrere tagbelægninger holder også i flere år, hvorimod de billigere vil holde i kortere tid. Her skal du gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig.
Som regel vil man anbefale en tagbelægning, der holder i længere tid, da du kan spare penge, mens det også er ressourcebesparende.
Dog er det ikke alle tagtyper, der kræver et undertag, og de vil derfor være billigere end dem, der gør. Eksempelvis har tegltag lang levetid, men denne tagtype vil kræve undertag, da det ikke er 100 % tæt.
Et bølgeeternittag vil være helt tæt og dermed billigere, fordi du ikke behøver et undertag, men det holder ikke i lige så mange år som tegltaget.
Det er derfor en beregning af forskellige faktorer. Du skal også overveje, om du vil have installeret solceller, og om tagbelægningen kan holde til dette. Vi dykker ned i de forskellige tagbelægninger, så du kan få mere greb om, hvilken en der vil passe til dit hus og dine behov.
Andre læste også: Hvilket tag er det billigste?
Tegltag
Tegltag er sandsynligvis det mest populære valg af tagbelægning i Danmark. Du kender nok de røde teglsten, som man ser mange steder. Tegltag har også mange fordele, og i dag er der mange muligheder for at vælge teglsten, som ikke nødvendigvis er de typiske røde.
Tegl er et materiale, der laves ved brænding af ler i en speciel ovn. Farven er rød, gul eller brun, men i dag kan man farve teglet, så du kan få adskillige farver, og det er også muligt at glasere teglstenene. Tegl bruges primært på murstenshuse.
De typiske teglsten hedder vingetagsten og falsteglsten. Vingetagsten er de klassiske, som er blevet brugt helt tilbage i 1500-tallet. De har et S-formet tværsnit, og de er meget solide.
Falsteglsten er dem, der oftest anvendes i dag. De er blevet brugt siden starten af 1900-tallet, og de har en mindre bue end vingetagsten og er mere glatte. De er tættere end vingetagsten, men ingen af dem er helt tætte, og teglsten kræver derfor et undertag.
Mange synes godt om de sortglaserede teglsten, men du skal være opmærksom på, at det kan blive til stor gene for din nabo, hvis husene ligger i samme højde.
De sortglaserede tegl giver nemlig stort genskin i solskin, og naboen kan ende med at tage dig i retten, hvilket der har været eksempler på.
Fordele:
- Lang levetid på 50-70 år
- Miljøbevidst valg, da tegl ikke indeholder tilsætningsstoffer eller bindemidler
- Fås i mange former og farver
- Farven falmer ikke med årene
- Kræver ikke særlig vedligeholdelse
- Storm- og brandsikkert
- Beskytter mod vejr og vind
- Giver et æstetisk flot udseende
Ulemper:
- Kræver et undertag, da tegl ikke er helt tæt
- Det er dyrt
- Sortglaserede tegl kan give genskin til naboen, hvilket vil være til gene
Læs mere om: Tegltag
Tagpaptag
Tagpap består af baner af tagpap, der enten brændes fast på en plade eller sættes fast som bræddebeklædning ovenpå tagspærene. Tagpap er anderledes end mange af de andre tagbelægninger, da det er et bøjeligt, tyndere og lettere materiale.
Førhen brugte man pap i materialet, deraf navnet, men i dag bruger man polyesterfibre, som giver tagpappet større styrke og holdbarhed. Omkring kernen bruger man et bindestof, som består af asfalt, der er blandet med syntetisk gummi.
Det er med til at gøre materialet blødt. Fordelen ved et blødt materiale er, at du kan bruge tagpap på krævende konstruktioner, som vil give dig større arkitektonisk frihed.
I udgangspunktet kan du bruge tagpap på alle typer tage, men du skal være opmærksom på, at i nogle kommuner er det ikke tilladt.
Alle slags tagpap kræver et fast underlag. Det kan være tagbrædder, krydsfiner eller trædefast isolering. Tagpap består som regel af 1 eller 2 lag tagpap.
Hvis der er 2, vil det være underpap og overpap, hvor overpappet ligger øverst og har ofte små skifersten på overfladen. Denne type pap brændes som regel på.
Der findes 3 forskellige metoder til at lægge tagpap på med hver sit udseende. Tagpap med listedækning, tagpap med glatdækning og tagpap med Shingles.
Det kan være meget forskelligt, hvor længe tagpap holder. Dette kommer an på materialevalget, tagkonstruktionen osv.
Det er derfor en god idé at få garanti på taget, og så skal du have en entreprenør, der giver garanti på det udførte tagarbejde.
Fordele:
- Under optimale forhold kan tagpap holde helt op til 50 år
- Tagpap kan være nemt selv at lægge på et skur eller en garage
- Det giver dig større arkitektoniske friheder, da materialet er mere blødt og medgørligt
- Det findes i 5 klassiske farver
- Det er et billigere materiale end nogle tagtyper
Ulemper:
- Tagpap kræver et fast underlag
- Tagpappet kan variere meget i levetid og prisklasse
Læs mere om: Tagpaptag
Eternittag (fibercement tag)
Bølgeeternit var utrolig populært i 60’erne og 70’erne, hvorfor det er den tagtype, der ligger på de fleste parcelhuse fra den årrække.
Bølgeeternit er et armeret cementbaseret produkt, der kaldes fibercement. Det er opbygget sådan, at det kan modstå klimatiske påvirkninger og er tæt og stærkt.
Materialet har været meget omtalt, fordi pladerne tidligere indeholdt asbest, som er et sundhedsskadende materiale.
Kort sagt vil der opstå støv, når man arbejder med asbest, og dette støv kan være kræftfremkaldende og være årsag til andre lungesygdomme.
Derfor er det forbudt at bruge asbest mere, men det vil stadig eksistere i tagtyper, som ikke er blevet udskiftet.
Der er meget strenge krav til, hvordan bølgeeternit med asbest skal håndteres, og det er derfor vigtigt, at du forholder dig til Arbejdstilsynets forholdsregler.
Læs mere om: Asbesttag
Hvis du er i tvivl om, om dit tag indeholder asbest, kan du tjekke de numre, der står på pladernes overside. Hvis første ciffer er 0 eller 1, er der asbest i.
Bølgeeternit fra efter 1984-1986 indeholder ikke asbest.
Fordele ved et eternittag:
- Kræver stort set ingen vedligeholdelse.
- Kan lægges på et tag med hældning helt ned til 14 grader
- Bølgeeternit er 100 % tæt, hvorfor et undertag ikke er påkrævet
- Bølgeeternit kan i udgangspunktet lægges på alle hustyper
- Det er muligt selv at lægge et eternittag
- Det ligger i den billigere ende af prisskalaen
- Det er brandhæmmende
Ulemper:
- Bølgeeternit holder ikke mere end 20-30 år
- Det kan være svært at få øje på skader og revner
- Og når skaden er sket kan det være graverende, da der ikke er noget undertag
Læs mere om: Eternittag
Skifertag (naturskifer)
Naturskifer er en stenart, som kommer af leraflejringer. Det er et naturligt byggemateriale til tag og facader, og det har været brugt i mange århundreder.
Det er særligt eftertragtet, fordi det er robust og kan holde meget længe.
Naturskifer giver et flot udseende, og det harmonerer godt både til moderne og klassisk byggeri. Du kan derfor bruge det til nybyggeri og renovering.
I dag kommer det meste naturskifer fra Spanien, og det er også dem, man gerne skal gå efter, da Kina, Indien og andre lande ikke har samme kvalitetskontrol.
Der skal være foretaget en LNE-test på leverancen, og det kan du spørge leverandøren om, der er.
Fordele:
- Kræver meget lidt vedligeholdelse
- Kan holde i over 100 år
- Slidstærkt - holdbart overfor klimaforandringer
- Stormsikkert
- Miljøvenligt - produktionen er meget lidt CO2 belastende
- Indeholder ingen skadelige stoffer, da det kun består af naturligt omdannet leraflejringer
- Æstetisk flot
Ulemper:
- Naturskifer er et tungt tag - du skal undersøge, om din tagkonstruktion kan bære det
- Det er et af de dyrere slags tagtyper
- Er tæt, men det anbefales stadig at lave undertag, som vil holde fygesne og slagregn ude
Læs mere om: Skifertag
Ståltag
De sidste to årtier er ståltage blevet mere og mere populære. Stål ruster, så derfor har mange ståltagplader en belægning af plast eller metal.
Stålet skal indeholde mere end 11 % krom for at være rustfrit. Når det er rustfrit, er det nemt at arbejde med, og det er meget slidstærkt.
Ståltagplader kan holde længe – faktisk kan nogle holde helt op til 100 år. Materialet bliver blot mere hårdført med tiden, selvom det får en smule patina.
Ståltag kan monteres på et gammelt bølgeeternittag eller tagpaptag. Hvis dit eksisterende tag er tegl eller beton, skal dette fjernes, før ståltaget kan monteres.
Der findes forskellige produkter inden for ståltag:
- Decra ståltag (er skiftet navn til AeroDek)
- Metrotile ståltag
- Profilmetal ståltag
AeroDek har 30 års garanti på deres ståltage.
Metrotile har 40 års garanti på deres.
Profilmetal har mellem 20 og 40 år på deres.
Fordele ved et ståltag:
- Levetid på helt op til 50-80 år
- Kræver et minimum af vedligeholdelse
- Kan ofte lægges direkte på det gamle tag
- Er et let tag
- Billigere end mange andre tagtyper
- Fås i mange farver og overflader
- Er nemt at rengøre
Ulemper:
- Ståltag kan kun anvendes, hvis din tagkonstruktion har tilstrækkelig med ventilation
- Dit tag skal have en hældning på minimum 12 grader
Læs mere om: Ståltag
Zinktag
Der findes ikke nogen produktion af metal i Danmark, og alligevel er det et materiale, man har brugt i flere hundrede år til tagdækning.
I de senere år er interessen for det steget endnu mere. Tagbelægning i metal kan være lavet af: zink, kobber, aluminium, stålplader og rustfrit stål.
Zink er nok det materiale, der er mest brugt på tagbelægninger. Man bruger i forvejen ofte zink til inddækning af kviste og skotrender.
Du kan få zink i både baner og som plader, der klikkes sammen.
Når zink kommer i kontakt med ilt, reagerer den og danner et lag patina. Det gør, at taget kan holde op mod 40-100 år.
Zink er i udgangspunktet blankt, men efter det danner patina, får det en gråblå farve. Du kan også få zink i forpatinerede plader, som kan få andre farver.
Fordele:
- Det er vindtæt, vejrbestandigt og vandtæt
- Metallet kan formes, så det kan bruges i besværlige konstruktioner
- Det kan monteres på tag med en næsten flad taghældning ned til 5 grader
- Lang holdbarhed på 70-100 år
- Mere unikt udtryk, da det ikke findes på så mange danske tage
- Minimal vedligeholdelse
Ulemper:
- Underlaget skal være fast i form af brædder, krydsfiner med eller uden tagpap.
- Kommunen kan stille krav til bortledning af regnvand ved brug af zinktag
- Dyrt i forhold til montering
Læs mere om: Zinktag
Stråtag
Måske forestiller du dig, at stråtækte huse hører til i sommerhusområder eller på gamle bondegårde. Engang var stråtækte huse den mest populære og brugte måde at lave tag på.
Det blev dog forbudt i byerne på grund af brandfare. I 50-60’erne faldt populariteten, men siden er det blevet mere moderne igen med stråtækte huse.
I nogle sommerhusområder kan det være påkrævet at få et stråtækt hus. Der findes dog også mange andre huse end sommerhuse, der har stråtag.
I dag udtænker man nye, moderne måder at lave stråtagshuse på, og det behøver absolut ikke kun være på bindingsværkshuse, at man finder stråtag.
I Holland finder man meget moderne arkitektur, der har stråtag. Det er lige så stille ved at brede sig til Danmark.
Fordele:
- Stråtag kræver ikke tagrender.
- Det er det mest miljøvenlige materiale
- Det er et naturmateriale
- Det kræver ikke nedløbsrør
- Det er godt at bruge på arkitektonisk udfordrede huse, da det smyger sig omkring huset
- Du kan forme det næsten, som du vil
- Det passer godt ind i den danske natur
Ulemper:
- Brandfaren er i dag stadig større end ved andre tagtyper, hvis du ikke får det brandsikret
- Mønningen (rygningen) – kræver en del vedligehold
- Husforsikringen for stråtage kan være noget dyrere end andre tagtyper
Læs mere om: Stråtag
Hvornår på året er det bedst at få lagt tag?
Vi forestiller os nok, at sommeren er det mest oplagte tidspunkt for udskiftning af tag, men i virkeligheden er det vinteren.
Statistisk set regner det mindst fra december-april måned. Hvis det sner meget, kan det selvfølgelig blive problematisk, men det er fint at lægge tag i koldt vejr.
En anden fordel ved at gøre det om vinteren er, at håndværkerne vil have mindre at se til, og derfor kan det være nemmere at få fat i en dygtig fagmand til en god pris.
Det er godt at være opmærksom på, at når du har en fagmand til at ordne opgaven, er det dennes ansvar at dække taget til, mens arbejdet står på.
Hvis vejret bliver dårligt, er det dermed ikke dit problem, men en del af den service, du har betalt for.
Hvor lang tid tager det at få lagt et nyt tag?
Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor lang tid processen vil vare. Det kommer an på dit hus, beliggenheden, materialevalget, vejrforhold osv. Generelt set vil man sige, at det tager mellem 2 og 4 uger at lægge et nyt tag.
Det er en god idé at snakke det igennem med din håndværker, inden processen påbegyndes, og det er vigtigt at få det på skrift, så der findes en klar aftale, hvis projektet skulle ske at trække ud. Du finder en standardkontrakt her.
Det er også vigtigt at forhøre håndværkeren om, hvorvidt det er muligt at bo i huset, imens der lægges tag på. I nogle tilfælde er det muligt, og i andre er det ikke, hvorfor det er godt at vide i god tid.
Hvilke love og regler gælder for lægning af et nyt tag?
Der er en del, du skal forholde dig til, inden du begynder et byggeri. I bygningsreglementet er der nogle overordnede krav til tagets materiale og konstruktioner.
Taget skal være modstandsdygtigt over for brand, sikret mod fugtskader, korrekt ventileret og isoleret.
Ved udskiftning af taget skal du overholde de samme krav som ved et nybyggeri. Det kan nemt betyde, at isoleringen skal forbedres.
Du skal typisk ikke søge kommunen om tilladelse til at skifte taget. Der kan dog være regler i en lokalplan fra boligområdet, som stiller krav til tagbelægning. Du skal derfor også kende til lokalplanen.
Lokalplaner er forskellige fra kommune til kommune, så du skal finde den, der gælder for din kommune og undersøge, om der er krav til tagbelægningens type og udformning. Hvis dit hus er fredet, vil der være særlige krav.
Du skal først modtage en skriftlig tilladelse, hvis du vil gå imod lokalplanens krav, før du påbegynder arbejdet. Ellers kan du godt regne med at skulle rive det hele ned igen på egen regning.
Derefter skal du sikre dig, at der ikke er servitutter pålagt din ejendom. Det er en bestemmelse, der kan stille særlige krav til for eksempel tagets udformning eller farve.
Uanset er det en god idé at få en snak med kommunens tekniske forvaltning, inden du påbegynder et større tagprojekt.
Har du forsikringerne i orden?
Et tagprojekt er et omfattende, og det kræver en ordentlig forsikring. Når du ved, at du skal have udskiftet eller opført tag, skal du kontakte dit forsikringsselskab.
Det gælder tyveri, skader på huset under byggeriet, storm- og brandskader eller nedbørsskader, som følge af håndværkerfejl.
Husforsikringen dækker oftest ikke opførelse af nyt tag, men skader på et færdigetableret tag, og den dækker typisk heller ikke tab i forbindelse med opførelsen af taget.
Det er ikke kun din forsikring, der skal være i orden – det er også håndværkerens. Du skal være sikker på, at håndværkeren er tilsluttet en garantiordning og har en ansvarsforsikring, som vil dække de eventuelle skader, der kan opstå ved opførelsen af taget.
Du skal altid undersøge installatørens forsikringsforhold, inden du igangsætter opgaven.
Hvis håndværkeren ikke har en ordentlig forsikring, kan det desværre betyde, at regningen tilgår dig, hvis der skulle opstå skader. Ved at få en kopi af forsikringsaftalen er du helt sikker, og du vil kunne bevise det ved dokumentation, hvis uheldet er ude.
Hvis din husforsikring eller håndværkerens forsikring ikke er tilstrækkelig, er det muligt at få en samlet entrepriseforsikring.
Den dækker hele tagprojektet under og efter opsætning. Den vil typisk koste mellem 1.500 og 5.000 kr. for fuld dækning.
Har du styr på finansieringen?
De færreste har en opsparing der kan finansiere et nyt tag. Der er flere måder, hvorpå du kan låne penge til projektet.
Lån i friværdien er oftest den billigste løsning, men ikke altid, det kommer an på lånets størrelse. Du kan læse mere om lån til nyt tag, hvor vi gennemgår nogle af de mest almindelige muligheder.
Kan du få håndværkerfradrag?
Nej det er ikke længere muligt. Håndværkerfradraget er afskaffet pr. 1. april 2022.
Hvordan foregår processen for nyt tag?
Processen kan se lidt forskellig ud, så snak endelig med håndværkeren om, hvad du kan forvente.
Generelt set vil processen dog se ud som følger:
1) Hele processen tager udgangspunkt i en startsamtale. Her vil håndværkeren tale med dig om tagets tilstand, måle taget op og lave besigtigelse, tale om hvordan det nye tag kan opføres, og hvornår du ønsker det gjort.
Her kan du stille alle dine spørgsmål og tale med håndværkeren om dine ønsker. Inden samtalen skal du have gjort dig tanker om, hvilket materiale du ønsker, hvilke farver, er der behov for isolering af loft, solceller osv.
Husk også at du skal have tjekket lokalplaner og øvrige bygningsreglementer.
2) Håndværkeren vil lave en projektbeskrivelse og et tilbud på opgaven. Det inkluderer materialevalg, arbejdets fremgangsmåde, deadline for projektet og pris.
3) Nu har du mulighed for at tale med håndværkeren om projektbeskrivelsen. Hvordan passer projektet ind i din hverdag? Begrundelse for prisen? Hvorfor de foreslåede anbefalinger?
4) Hvis du siger ja tak til tilbuddet, eller I forhandler jer frem til et tilbud, så vil I indgå en aftale. Her er det vigtigt at tjekke med håndværkeren, om han har forsikringer, der vil dække, hvis uheldet er ude, og det er vigtigt at få skrevet aftalen ned skriftligt.
Herefter får du en materialeoversigt, en tidsplan, tømrerens garantiordning + Dansk Håndværks garantiordning og en byggeplan, der matcher dine forventninger.
5) Arbejdet påbegyndes og udføres
Nyt tag – Som gør-det-selv projekt?
Er du gør-det-selv typen? Også når det gælder nyt tag? Der findes ingen regler for taglægning, og du må i princippet lægge alle tagbelægninger selv.
Der findes dog særlige regler om håndteringen af asbest. Du må ikke renovere et asbesttag, skære i asbestholdige plader eller højtryksrense taget selv.
Der findes desuden krav til efterisolering af tagkonstruktionen, når tagbelægninger udskiftes, som du kan finde i bygningsreglementet.
Nogle tagtyper er sværere at lægge end andre, og der er meget større risiko for, at der går noget galt, og du skal lave det hele om, som i sidste ende kan koste en formue.
Der kan nemt komme fugtskader som råd og svamp, hvis arbejdet ikke udføres godt nok. Det er dermed en opvejning, da der er større risici ved at udføre arbejdet selv.
Desuden skal du være sikker på, om din forsikring dækker, når du gør-det-selv, hvis arbejdet ikke udføres korrekt. Hvis producentens garanti skal gælde, kræver det, at tagbelægningen er korrekt monteret.
Du kan dermed godt udføre arbejdet selv, men det anbefales kraftigt at få en fagmand til at gøre det, da det er et omfattende projekt. Ved tagudskiftning af mindre tage på skure eller carporte, kan det være nemmere at gøre det selv.
Et nyt tag er en langsigtet investering, som gerne skal holde i årtier, hvorfor det er godt at vælge en forsvarlig løsning, også selvom udgiften virker høj for dig lige nu.
- Find mere information her
- https://www.bolius.dk/nyt-tag-til-parcelhuset-16771
- https://www.bolius.dk/tagbelaegningers-fordele-og-ulemper-17733
- https://softentagrenovering.dk/gode-raad/valg-af-tag/vaer-opmaerksom-inden-du-laegger-nyt-tag-ovenpa-det-gamle/
- https://www.bolius.dk/love-og-regler-om-tagbelaegninger-17734
- https://www.danskeboligarkitekter.dk/boligreportager/guides/nyt-tag-nye-muligheder/
- https://www.randerstegl.dk/dk/nyt-tag-guide