Tegltag: Tid til at få lagt nyt eller udskiftet dit nuværende?

– Se pris pr. m2, typer, regler og alt der er værd at vide

Tegltag er nok det mest populære tag i Danmark. De røde tegltage er typisk danske, fordi de førhen dominerede de fleste bybilleder. Det er ikke uden grund, da tagtypen er en af de mest holdbare på markedet. Desuden er det farvet med naturfarver, som ikke vil falme med tidens løb.

Et nyt tegltag er en omfangsrig og dyr proces, men det kan gøre en stor forskel for din bolig. Tegltag minimerer risiko for fugt- og vandskade, og du vil opleve, at varmeregningen bliver mindre. Det kan også være, at du skal have skiftet dit allerede eksisterende tegltag. 

Skal det udskiftes, eller kan man nøjes med at reparere det? Hvor dyrt er et tegltag egentlig? Og hvilke typer af tegltag findes der? Få svar på alle dine spørgsmål i guiden her.

Hvorfor skal du vælge et tegltag på dit hus?

Der er som allerede nævnt mange fordele ved et tegltag. Du kan læse nogle af dem her:
nyt tegltag pris

Nyt tegltag pris: hvad koster det?

Prisen på tegltagsten vil variere meget, da konkurrencen er stor på markedet på grund af tegls popularitet. Der findes også udenlandske markeder, som laver teglsten – for eksempel i Tyskland.

Prisen er dog ikke kun på tegltagsten, men vil som regel inkludere et undertag, afstandslister og nye lægter. Dette giver endnu større udsving i prisen. 

Prisen, vi kommer med, er en ca. samlet pris inkl. moms pr. m2 tag ved indkøb af tagsten, undertag, lægter og afstandslister fra danske leverandører.

Det vil sige, at hvis du skal have renoveret din skorsten eller have udskiftet ovenlysvindue i samme omgang, er dette ikke inkluderet i prisen.

Hvis dit tag er 150 m2, og du ønsker vingeteglsten i rødsten, og du ønsker montering af en professional fagmand, vil dette koste dig omkring 90.000 kr.

Priser pr. m2 inkl. moms og montering i forhold til hvilke slags tegltagsten du vælger:

TagtypePris
Sortglaserede falsteglstenCa. 1.000 kr. pr. m2
Falsteglsten som rødstenCa. 700 kr. pr. m2
Sortglaserede vingeteglstenCa. 1.000 kr. pr. m2
Vingeteglsten som rødstenCa. 600 kr. pr. m2

Uden montering koster teglstenene omkring 250-500 kr. pr. m2. inkl. moms.

Priserne vil som sagt variere, og dette afhænger af blandt andet disse faktorer:

Det er derfor nemmest at udregne en eksakt pris, hvis du på forhånd ved nogen lunde, hvilke slags teglsten du ønsker, hvor stort dit tag er osv. 

Du kan altid indhente flere tilbud fra håndværkere her for at få hjælp til at udregne prisen, og der findes også beregnere online. Men hvordan får du så den bedste pris? Det kan du læse mere om i næste afsnit.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på et nyt tegltag

100% uforpligtende!

Få 3 gratis tilbud på tegltag

Sådan får du en god pris på et nyt tegltag

Når du skal finde det bedste tilbud på et nyt tegltag, er det afgørende, at du får flere tilbud. Som vi allerede har set på, vil prisen variere en hel del, hvorfor det kan betale sig at få flere tilbud, som du kan sammenligne mellem. Det kan gøre, at du sparer helt op til 10-20 % på prisen.

Ved at få flere tilbud betyder det også, at leverandørerne er i direkte konkurrence med hinanden. Hos 3byggetilbud.dk kan du få 3 gratis og uforpligtende tilbud, hvor du kan vælge det, du synes, er bedst. 

3byggetilbud har samarbejde med nogle af Danmarks bedste håndværkere, og du vil dermed være sikret, at resultatet er fyldestgørende. De har samarbejde med hele 1.646 leverandører i hele Danmark. Siden 2000 har 3byggetilbud hjulpet private og erhvervsdrivende til at få fuldført deres opgaver.

Du kan desuden få en entreprisegaranti på 35.000 for private og op til 100.000 for boligselskaber og andet erhverv.

Det foregår på den måde, at du indsender din opgave til 3byggetilbud. Det er en god idé at beskrive den så detaljeret som muligt, så de kan give dig nogle mere præcise tilbud. Derefter bliver du ringet op med 3 gratis tilbud, som du kan vælge mellem eller afslå.

Det gør det ekstremt nemt for dig, da du sparer en masse arbejde ved at researche dig frem til en god håndværker.

Klik her for at få 3 gratis uforpligtende tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvilke typer af tegltag og farver findes?

Som nævnt fandtes der førhen primært røde teglsten, men i dag kan du få et hav af farver. De to primære teglsten, der findes, er vingetagsten og falsteglsten. 

Du kan læse om forskellen på dem her, og efterfølgende kan du læse om specielle teglsten, farver og overflader.

Vingetagsten

Vingetagsten er de mest traditionelle, og de er også blevet brugt siden midten af 1500-tallet. Du kender dem sikkert fra kirker eller gamle murermestervillaer. De har et S-formet tværsnit med en dyb bue og en vinge, som går ind over nabotagstenen.

Vingetagstenen er blevet en mere eksklusiv tagsten henover årene givetvis på grund af dens historie og kultur, da den ligger på mange ældre bygninger. Den holder særlig godt i stormvejr på grund af to støttepunkter bagpå, så det er også en solid tagsten.

Falsteglsten

Falsteglstenen er også en klassiker, som er blevet fremstillet i Danmark siden 1900-tallets begyndelse, og er i dag den mest anvendte. Den har en mindre bue end vingetagstenen og en glat overflade, der gør, at den ligger stabilt. Tagstenen giver et tættere tag end et vingetegl. Dog er ingen af typerne helt tætte, så det kræver et undertag.

Når du skal vælge mellem de to sten, ligger valget primært på det æstetiske, da begge sten er gode og solide.

Specielle tagstenstyper

Der findes også andre – mindre brugte – tagsten, som enten er tilføjelser eller tagsten i sig selv:

Farver

Der findes mange farver at vælge imellem, når du bruger teglsten. Dog er det vigtigt, at du bruger en farve, der vil passe med resten af huset. Du kan få lavet nogle tegninger af huset, hvor du kan se, hvordan farven vil tage sig ud på taget. Hvis du skal have skiftet taget, kan det være en god idé at erstatte de gamle tagsten med nye i samme farve.

I de senere år er mange begyndt at bruge sortglaserede teglsten. Man skal dog være opmærksom på, at disse giver genskin, hvorfor det ikke kan anbefales at bruge dem til lave bygninger, hvor det vil kunne være til gene for naboen. 

Sortglaserede teglsten er også meget pompøse og blev førhen brugt til herregårde og slotte, så man skal overveje, om ens egen bolig kan bære dette.

teglsten farver

Overflade

Der findes også forskellige overflader til teglsten. Dem kan du læse mere om her:

Tænk på udseendet og lokalplanen

Det er vigtigt at tage resten af husets udseende i betragtning, når du skal vælge nyt tag. Taget gør en stor forskel for indtrykket af huset, og husets udseende kan dermed skifte markant karakter. 

Hvis dit tag skal udskiftes, er det bedst at gå med samme type tagsten og farve, som der tidligere var. Hvis du skal have et nyt tag, kan det være en god idé at se på nabohusene, så dit hus kan passe ind i nabokvarteret.

Der kan også være vedtægter i lokalplanen, som påbyder eller ligefrem forbyder visse slags tegltyper. Eksempelvis har nogle kommuner forbud mod skinnende tagflader, fordi de på den måde forbyder solceller indirekte, da man kunne få et godt tilskud på opsætning af solceller. Hvis du bor i en af disse kommuner, kan du overveje ikke-glaserede tegltyper, engoberede tagsten eller en matglaseret tagsten.

Desuden har nogle kommuner forbud mod oplægning af tegllignende tagplader, når et tegltag skal udskiftes. Det er derfor en god idé at undersøge lokalplaner, inden du skifter tag eller lægger et nyt tag.

Som allerede nævnt skal du være opmærksom på, hvis du vælger sortglaserede tegl, om dit tag vil kunne være til gene for naboerne. Det kan komme til en retssag, hvis naboen vælger at anlægge sag. Du kan dog vælge en mere matglaseret slags, som ikke bør være noget problem.

Hvilke skader opstår typisk på et tegltag?

Det er de samme skader, der går igen på tage. Ved et tegltag vil der sandsynligvis gå længere tid, da tagets levetid er længere. Nogle af de skader, man typisk vil opleve, er:

Se mere i denne video:

Udskifte hele tegltaget eller reparere det nuværende?

I nogle tilfælde kan det betale sig at få foretaget en tagrenovering fremfor en udskiftning af hele taget. Det kan for eksempel være, hvis taget har en mosbelægning. 

Undersøgelser viser, at moderate mængder af mos og alger ikke nedbryder taget, men du kan opleve, at det kan skæmme dit hjem. Begge afgiver nemlig fugt, som kan suge ned i tagkonstruktionen. I tilfælde med alge- eller mosbelægning kan det betale sig blot at få en tagrenovering i stedet for en udskiftning af taget. 

Hvis dit tag nærmer sig sin udløbsdato, skal du dog overveje, om du ikke lige så gerne vil udskifte hele taget. Dette gælder også, hvis skaderne er markante.

Hvis du er i tvivl, om det skal være det ene eller andet, kan du altid få foretaget et gratis tagtjek. Det er et eftersyn af dit tag foretaget af en fagmand, som vil give dig den fornødne viden. Der bliver udarbejdet en detaljeret rapport, hvor du vil få overblik over dit tags tilstand. 

Du kan i samme ombæring få et tilbud på eventuelle udbedringer, så du får et økonomisk overblik til at finde den bedste løsning.

Det er altid en god idé at få foretaget et gratis tagtjek en gang årligt. På den måde kan du måske komme skaderne i forkøbet.

Få et gratis tagtjek

100% uforpligtende!

Hvad bør du ellers overveje inden udskiftning?

Hvis du ikke har haft et tegltag og overvejer at skifte til det, skal du først overveje, om dit hus faktisk kan bære det. Tegltag er tunge tage, og det er ikke alle konstruktioner, der kan holde til det. Desuden kræver tegltag et solidt undertag, da det netop er et tungt tag. 

Tagkonstruktionen skal dermed forstærkes, hvis du går fra et tag til et andet. Undertaget vil desuden skabe tæthed mod fugt, vand og fygesne. Mange tagteglsten er diffusionsåbne, så der skal findes en løsning her i undertaget.

Skal der også loftisoleres?

Hvis loftet under tegltaget ikke er isoleret, vil det give god mening at loftisolere sammen med udskiftning af tegltaget. Ifølge Bygningsreglementet har man pligt til at efterisolere taget, når man renoverer, såfremt det er rentabelt. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top