Solcelletag priser – hvad koster solceller på taget?

– Se priser pr. m2, typer, FAQ og alt der er værd at vide

Solcelleenergi bliver en mere og mere populær energiform. I 2020 udgjorde solcelleenergien 4 % af Danmarks samlede energiforbrug til forskel for 0,3 % i 2012.

Andelen af vedvarende energi i elforbruget udgør 80 % i 2020 mod 76 % i 2019, som allerede var rekord.

Der er godt 106.000 private, offentlige og erhvervsdygtige solcelleanlæg i Danmark. Det betyder, at der kommer flere og flere solcelletag i Danmark, hvorfor prisen vil falde, og det æstetiske fortsat vil blive optimeret. Vedvarende energi er fremtiden.

Hvis du overvejer solceller på taget, men har mange spørgsmål i den forbindelse skal du læse med her.

Sådan fungerer et solcelletag

Når du har solceller på taget, vil du få elektricitet direkte af solens lys. Solen kan sørge for varme og el til din bolig. Et solvarmeanlæg producerer varme, og solceller producerer elektricitet.

Solcellerne vil typisk sættes på taget, men kan også sættes på jorden eller på bygningen i stedet for tag- eller facadebelægning. I dag kan solcellerne integreres i tagets teglsten. Det er også muligt at få et hybridsolcelleanlæg med batterilager.

Solceller fungerer ved, at sollysets fotoner, som er energipartikler, vil ramme elektronerne i solcellen. Det betyder, at de får tilført energi. Solcelletagsten, hvor solcelleanlægget er integreret i teglstenen, vil producere, ligesom solcelleanlæg, jævnstrøm fra solen.

Energien kan føres til en boks, hvor den omdannes til vekselstrøm og lagres i en batteribank. Det betyder, at du kan bruge elektriciteten døgnet rundt. Ofte får man en mobil app med, hvor du kan holde øje med den strøm, dit tag producerer.

Inden du kaster dig ud i dine overvejelser om tag med indbygget solceller, kan det være rart at se, hvordan det egentligt fungerer rent praktisk. Bolius har lavet en video med boligejeren Gert, der har solcelletag. Han fortæller, hvordan han oplever det. Se med her.

Solcelletag priser – hvad koster solceller på taget?

Hvad er solcellers pris? Det er naturligvis det første spørgsmål, du gerne vil have svar på. Ikke desto mindre kan det være svært at give et eksakt svar på, da det kommer an på mange forskellige faktorer.

Nogle af dem er:

Solcelletag prisen er faldet med årene, og det vil sandsynligvis blive billigere og nemmere at få etableret de kommende år, da man satser mere på vedvarende energi i Danmark.

Solcelleanlæg har typisk en tilbagebetalingstid på 10 år. Den kan blive reduceret ved besparelse af elafgifter, salg af overskydende el osv.

Et solcelleanlæg opsættes af en autoriseret installatør, som koster omkring 50.000 kr. og opefter.

Et komplet, integreret solcelletag koster ofte omkring 400.000. Det vil derfor være billigere med et solcelleanlæg på dele af taget.

Et eksempel er Gert i Bolius’ video, der har fået integreret et solcelletag. Det drejede sig om et tag på 201 m2, som kostede 400.000 kr. i alt. Det er en merudgift på omkring 150.000 kr. i forhold til et almindeligt tag uden solcelleanlæg.

Gert sparer omkring 17.000 om året i elforbruget hvert år. Du kan se andre eksempler, der er opført i Danmark her.

For udskiftning af et almindeligt tag vil prisen ofte være omkring 200.000-300.000 kr. Et tag med solceller vil ofte koste omkring 300.000-400.000 kr. Det vil derfor være dyrere, men til gengæld vil det hurtigere betale sig hjem og blive selvforsynende med strøm.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på nyt solcelletag

100% uforpligtende!

Få 3 gratis tilbud på solcelletag

Sådan får du en god pris på at få lagt et solcelletag

Når du skal have et solcelletag, vil du naturligvis gerne finde den bedste pris. Det er vigtigt at indhente flere tilbud, da prisen vil variere både på grund af dine individuelle omstændigheder, men også på grund af at det er så forholdsvist nyt, så der kan være forskel på prisen forhandlerne mellem.

Når du skal indhente et tilbud, skal du få en pris på en samlet pakke, der indeholder opsætning af solcelleanlæg, installation af og tilslutning af solcelleanlæg til eltavle, tilmelding til elselskab og hjælp til godkendelse af anlægget hos Energistyrelsen.

Det kan være et stort arbejde at indhente flere tilbud på en opgave. Det er tidskrævende, og det kan være svært at finde frem til de rigtige informationer. Du kan få hjælp af 3byggetilbud.dk.

Kvit og frit kan du få 3 tilbud fra forskellige leverandører, som du kan vælge mellem. Du behøver heller ikke vælge en af dem, hvis du bare gerne vil have en bedre idé om, hvad prisen vil blive for et solcelleanlæg for dig.

Du kan klikke her for at indhente 3 gratis uforpligtende tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvilke typer af solcelletage eksisterer der?

Der findes overordnet set to typer af solcelletage:

Solceller på taget

Her vil solcelleanlægget eller panelet ikke være integreret i selve tagstenene, men derimod eftermonteres ovenpå en sektion af taget. Det er den mest brugte og almindelige løsning indtil videre.

solceller paa taget pris

Solcelletag

Her er solcellerne integreret i hele taget, og det giver en æstetisk flot løsning, og det kan med fordel bruges ved nybyggeri eller ovenpå et eksisterende tag.

solcelletag
Solcellletag fra Ennogie

Solcelletag er en ny løsning, der vinder frem. I Danmark er det ikke så brugt endnu, men efterspørgslen stiger.

Med solcelletaget kan du generere strøm på en miljøvenlig måde, samtidig med at du ikke skal gå på kompromis med husets udseende og arkitektur. Det er en dyrere løsning, der typisk vil koste op imod 400.000. Det er ideelt, hvis du alligevel står foran en udskiftning af taget eller skal bygge nyt. Ellers kan solceller på taget være at foretrække.

Hvilke producenter af solcelletage findes der?

Der findes efterhånden mange virksomheder, der laver solcelletag. De store er Gaia Solar, Galaxy Energy og Dansk Solenergi, som længe har tilbudt tagintegrerede solceller. Derudover findes der også virksomheder som Ennogie, solartag og Steni, der er værd at tjekke ud. 

Hvis du vil have et solcelletag, hvor solcelleanlægget er integreret i tagstenene, er der to producenter, der gør sig gældende: norske Sun-Net og hollandske ZEP Nordic. Tesla er også i gang med at udvikle tagsten af glas med solceller i samarbejde med SolarCity.

I Danmark er Ennogie begyndt at installere solcelletag. Det er anbefalet at gå med en producent, som har eksisteret i en del år og ser ud til fortsat at ville eksistere. Du kan tjekke leverandørens årsregnskab for at sikre dig, at der ikke er risiko for konkurs. Det er også en god idé at vælge en producent med lang garanti.

Det kan være svært at finde ud af, hvilken leverandør du skal vælge, så det er ideelt at bruge 3byggetilbuds tjeneste, hvor de finder 3 firmaer til dig, som kan give et tilbud på montering af solceller på dit tag. Klik her for at få 3 tilbud på solceller på taget.

Fordele og ulemper ved solceller på taget

Fordele

Ulemper

Kan man få tilskud til solceller?

Nej, du kan ikke få tilskud fra staten (endnu).

Kan man selv montere solceller?

Nej. I Danmark et det et lovkrav, at solceller installeres af en el-installatør med autorisation. Det vil være en el-installatør, som har noget efteruddannelse, der giver kvalifikationer i arbejdet med solceller.

Hvad skal du overveje før køb af solceller på taget?

Det første, du skal overveje, er, om beliggenheden og dit tags udformning er egnet til solceller. Placeringen er afgørende for, om og hvor meget solcellerne kan optage energien i lyset. Det er muligt at kontakte en fagmand for at undersøge, om det overhovedet er muligt. 

Det er mest optimalt at være placeret mod syd og med en hældning på 35-45 grader, hvis man ser på, hvor solcellerne optager mest energi. 

Du skal også være opmærksom på, om der kan være regler eller ændringer på vej i lokalplanen, om huset er fredet, eller der er regler for husets facade. Du kan også være uheldig, at solcellerne vil reflektere solen over mod naboerne, som vil blive generet af det.

Du skal være opmærksom på, at solenergi måske ikke kan dække behovet helt endnu. Det er ikke sikkert, at solenergien kan dække en husholdnings behov. Det kan være, du skal supplere med energi fra andre kilder som gas eller elvarme.

Gode råd fra eksperterne

1) Det første skridt er at få lavet en beregning. Det er en god idé at tale med en fagmand, inden du springer ud i det. Der skal laves beregninger på, hvor meget strøm din husstand bruger, og hvor meget den skal bruge for fremtiden (skal du have elbil eller en varmepumpe).

Det er ikke sikkert, det kan betale sig at få solceller på hele taget, men det kan også være, at et solcelleanlæg ikke vil producere nok strøm til din husholdning. Derfor er det vigtigt at få lavet nogle beregninger i første omgang. I samme ombæring kan fagmanden se på, om hældningen på taget og placeringen af huset er fordelagtig.

2) Du skal sikre dig, at du har et sted at placere anlægget – på taget, i haven eller på facaden. Du skal også være sikker på, om dit tag kan bære et anlæg. Det er også vigtigt at undersøge, om et solcelleanlæg kan betale sig, hvis du bor i en skov eller tæt ved mange træer, som kaster skygger, eller hvis der er skorstene og kviste på dit tag.

3) Det kan være oplagt at vælge en batteribank. Da solen giver mest energi midt på dagen, hvor de fleste ikke er hjemme, kan det problem løses med en batteribank. Her lagres strømmen, så du kan bruge af den resten af dagen. Det kan være ideelt, hvis du har en elbil, som skal oplades om natten, hvor den overskydende strøm kan oplade bilen. Dog er det en stor investering, så du skal overveje, om det kan give mening.

4) Skal du have nyt tag eller bygge hus? Så er det ideelt at få solcelletagsten i den omgang, da det ikke kan svare sig at udskifte taget, hvis du næsten lige har fået nyt tag på boligen.

5) Det er en god idé at tale igennem med en solcelleinstallatør, hvordan du finder den rigtige balance i forhold til dit elforbrug. Hvis du producerer mere strøm, end du skal bruge, kan du enten lagre det i en batteribank, men du kan også sælge det til elnettet.

Hvis du ikke producerer nok strøm, kan du også købe fra elnettet. Dog skal du betale skat af det beløb, du sælger el for, hvis det overstiger 7.000 kr. om året. Du skal helst ikke ende ud i at have for lidt strøm til om vinteren eller omvendt alt for meget om sommeren, så du skal betale skat af det.

Få 3 gratis tilbud på solcelletag

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top