Bedste sten til indkørsel eller haven – Hvilke skal du vælge?

– Få inspiration til muligheder og alt der er værd at vide

Overvejer du at bruge sten til din indkørsel? Småsten til indkørslen kan være meget nydeligt og være en god idé af flere årsager. Læs med her og få svar på dine spørgsmål.

Hvorfor vælge småsten til indkørsel eller haven?

Småsten er ofte brugt i indkørsler og gårdspladser, da din bil nemt kan køre henover og holde parkeret her, og desuden ser det også meget flot ud. Desuden holder småsten nemt ukrudt væk, så det kræver ikke et stort vedligeholdelsesarbejde.

Du kan få småsten i alverdens farver og udtryk, så du kan forme din indkørsel, som du ønsker den. Det giver et klassisk udtryk og passer med de fleste husfacader.

smaasten-til-indkoersel-haven

Hvad er de bedste sten til indkørslen og haven?

Her kan du læse om nogle af de mest populære sten, der bruges af danskere til indkørslen og haven.

1) Ærtesten

De mest populære sten kaldes ærtesten. De er flotte og hvide og lyser meget op. Du kan også få dem i andre farver såsom i en hvid-blålig nuance eller rødbrune. Det giver dig frihed til at skabe dit eget udtryk.

aertesten artegrus

De hvide ærtesten udvindes ved den østjyske kyst, hvorfor de er et sø/havmateriale. Det er ikke udelukkende hvide sten, men en blanding af hvide, brune og mørke sten, hvor størstedelen vil være hvide.

De blålige ærtesten er også et sømateriale, og de er også en blanding af forskellige nuancer, hvor størstedelen er blålige i farven.

De rødbrune giver et naturligt udseende, og de bruges meget ofte i indkørsler. De udvindes i danske grusgrave.

Man bruger ofte ærtesten til indkørsler, da størrelsen er ideel, og prisen overkommelig. Det anbefales, at du lægger et toplag på 4-5 cm. Når du køber ærtesten, skal du være opmærksom på, at størrelsen er målt på den korteste led. En almindelig størrelse er 8-16 mm.

» Kan købes her

2) Perlesten/perlegrus

Perlesten kaldes også perlegrus og er et meget populært toplag. De har en lidt kantet struktur, men er behagelige at gå og køre på.

Perlesten i størrelsen 8-16 mm er ideelt til at bruge til indkørslen. Det anbefales at lægge et lag på 4-6 cm.

perlegrus-perlesten-til-indkoersel-pris

Det udvindes oftest fra grusgrave eller fra sø eller hav. De er brune og gule, hvis de er fra grusgrave eller hvide og sorte, hvis de er fra havbunden. De giver et roligt og farverigt udtryk.

» Kan købes her

3) Nøddesten

Nøddesten giver et elegant udtryk og er gode at bruge som sten til indkørsel. Det er et sømateriale, hvilket betyder, at stenene er suget op fra havbunden.

Derfor er de blevet slebet af saltvand og har fået afrundede kanter. De er mere bløde i kanterne til forskel fra sten, der kommer fra grusgrave.

Nøddesten er omkring 16-32 mm, og det anbefales at lægge et lag på ca. 10 cm.

» Kan købes her

4) Granitskærver

Granitskærver er fremstillet af knust granit og marmor. Man har i mange år brugt det til indkørsler, hvor det giver et stilrent udtryk. De kan også bruges i bede, hvor de modvirker ukrudt.

De findes i flere farver såsom: sort, rød, grå og hvid. Hvid, sort og grå er dog de mest almindelige farver.

granitskaerver til indkoersel pris

Man bruger størrelserne 11/16 mm eller 16/22 mm til indkørsler, da de mindre størrelser vil sætte sig fast i bilers dæk. Til pynt i bede og haver er det typisk de mindre størrelser 8/11 eller 8/16.

Det anbefales at lægge et lag på 5 cm til indkørslen og 4 cm til bedene.

» Kan købes her

5) Pigsten

Pigsten kaldes også marksten, og er natursten, som findes i den danske undergrund. De adskiller sig fra de førnævnte sten ved, at være noget større i størrelsen.

Pigsten som belægning giver et ujævnt underlag – de skal lægges, som naturen har skabt dem. Det giver dog en masse variationsmuligheder, og du får et autentisk udtryk.

Mange bruger dem til gårdspladser eller stier, bede og små områder, hvor de vil supplere en mere jævn belægning.

pigsten marksten

Pigsten findes i flere størrelser. De tre mest almindelige er 66-80 mm, 80-125 mm og 125-200 mm.

Du skal vælge størrelse ud fra, hvad du skal bruge dem til.

Til gangstier i haven egner de små sig fint, men hvis du vil lave et gærde eller en stendysse, skal du bruge de store størrelser. Til gårdspladser er de mindste størrelser også mest brugbare.

Derfor skal du først finde ud af, hvad din pigstensbelægning skal bruges til, inden du vælger størrelse.

» Kan købes her

Hvor mange sten skal du købe?

Det kan være rart at få et overblik over, hvor mange småsten du skal købe, så du ikke pludseligt står med alt for mange – eller for få.

Du kan beregne det ved at udregne belægningens rumfang. Du skal gange længde, bredde og dybde af din indkørsel. Alle mål skal være i meter. 

Når du har dit rumfang, skal du gange det med stenenes fylde. Det kan være eksempelvis: 1 m3 granitskærver er 1600 kg. Du skal dermed gange 1600 med dit udregnede rumfang. Hermed får du, hvor mange kg sten du skal købe.

haveglad.dk kan du finde en mængdeberegner, der gør det nemt for dig at regne ud, hvor meget du skal bruge. Den findes under hvert produkt, så den er specificeret netop det produkt, du kigger på.

Husk det rette underlag

Når du skal lægge småsten til din indkørsel, er det vigtigt at lave en bundopbygning. Det gælder, hvis det er en ny grund, eller der aldrig har været sten før i indkørslen.

Det er vigtigt, at underlaget er stabilt og jævnt, så det ikke synker. Derfor får du brug for bundsikringssand og stabilgrus.

Gode tips til sten i haven

Hvis du ønsker at bruge småsten til haven, kan du overveje følgende:

Småsten egner sig super godt til bede, krukker og i haven. De modvirker ukrudt, og regnvand kan nemt løbe igennem. Du kan slå to fluer med et smæk ved at bestille alle stenene på én gang til både indkørsel og haven.

smaasten til haven

Få 3 tilbud på anlægning af indkørslen

Vil du gerne slippe for besværet med at finde ud af, hvor mange sten din indkørsel har brug for og skulle lægge dem? Du kan nemt få råd og vejledning af en professionel, der typisk vil være en anlægsgartner eller brolægger.

Ved at få 3 gratis, uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud kan du få et overblik over, hvad prisen vil være for at få den hjælp, du efterspørger.

Det er nemt at få hjælp af en professionel, da du ikke selv skal stå med arbejdet. Det vil blive gjort på ingen tid. Hvis det lyder som noget for dig, kan du få 3 gratis tilbud lige her.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet mere end 400.000 opgaver med en succesrate på 98 %. Kunderne er ekstremt tilfredse med 4,5 stjerner på Trustpilot. Du kan dermed stole på, at arbejdet bliver gjort ordentligt. Ved at få 3 tilbud kan du også spare på prisen.

Få 3 uforpligtende tilbud på belægning

Hvad synes du om vores guide?

Klik på antal stjerner for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse 4.7 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser endnu! Vær den første til at give feedback

Scroll til toppen