Guide til pigsten (marksten) som belægning i indkørsel og have

- Se priser, tilbud, typer og alt der er værd at vide inden køb

Pigsten er smukke at bruge som belægning.

De er naturlige og har et unikt udtryk. De er ideelle at bruge til stier og havebede, hvilket giver et rustikt udseende i haven. Brug dem til at skabe hyggelige åndehuller i haven.

Hvad er pigsten?

Pigsten kaldes også marksten, og er natursten, som findes i den danske undergrund.

Det er den hyppigst forekommende, når man graver i jorden. Pigsten er afrundede, men kan findes i alverdens former.

Ofte har du måske set stenene i gamle middelalderlandsbyer. Man brugte dem meget tidligere som belægning til veje og stier – faktisk helt siden stenalderen.

pigsten marksten

Pigsten er et ujævnt underlag – de skal lægges, som naturen har skabt dem. Det giver dog en masse variationsmuligheder, og du får et autentisk udtryk.

Mange bruger dem til gårdspladser eller stier og små områder, hvor de vil supplere en mere jævn belægning.

De kan være svære at gå på for ældre og er ikke en god belægning til et sted, hvor du vil sætte borde og stole.

Pigsten priser – hvad koster de?

Priserne på pigsten ligger mellem 1.500-2100 kr. pr. 1.000 kg. Prisen afhænger af størrelsen, typen og leveringsmetoden. 

Du kan se forhandlerne her for at finde aktuelle priser:

1.549 kr. for 1.000 kg i big bag

1.695 kr. for 1.000 kg i big bag

1.995 kr. for 1.000 kg i big bag

Fra 2.192 kr. for 1.000 kg i big bag

Prisen for pigsten stiger, hvis du vil have en professionel brolægger til at lægge dem for dig. 

Bestil anlægning og pigsten samme sted, da det godt kan betale sig i forhold til prisen.

Få 3 uforpligtende tilbud på belægning

Hvilke farver har pigsten?

Pigsten er natursten, som dermed har alle naturens farver og vil typisk være forskelligfarvet. Det kan afhænge af, hvor stenene er gravet op, hvilke farver der gør sig gældende.

Derfor vil du heller ikke kunne bestille én farve, men ved nogle bestillinger kan du se, hvilken farve der dominerer.

Farven på omgivelserne omkring pigstenene vil fremhæve deres farve. De kan dermed komme til at fremstå mere røde, sorte eller lignende, hvis omgivelserne er den farve.

Den røde farve vil stå mere frem, hvis du bruger pigsten i et bed med dit røde murstenshus i baggrunden. Marksten kan tilpasse sig alle steder.

Hvilke størrelser pigsten findes?

Marksten findes i flere størrelser. De tre mest almindelige er:

Du skal vælge størrelse ud fra, hvad du skal bruge dem til.

Til gangstier i haven egner de små sig fint, men hvis du vil lave et gærde eller en stendysse, skal du bruge de store størrelser. Til gårdspladser er de mindste størrelser også mest brugbare.

Derfor skal du først finde ud af, hvad din pigstensbelægning skal bruges til, inden du vælger størrelse.

Pigstensbelægning - Hvor kan marksten bruges henne?

Marksten kan bruges mange forskellige steder, hvor der skal bruges en form for pynt i haven, belægning eller bunddække.

Pigsten egner sig ikke som belægning et sted, hvor du skal gå meget, men til terrasser eller gangstier er det ideelt. Stenene lægges i sand eller cement, så du får en fast belægning, men samtidig er en ujævn belægning i forhold til fliser, der er helt flade.

Brug pigsten som pynt rundt om bede, som afgrænsning fra græsset eller rundt om træer eller buske. Du kan både have dem stående på højkant, hvor de er mere ujævne, men giver en autentisk kant eller plant ved siden af græs eller bed.

Faktisk fungerer pigsten også godt som bunddække omkring træer, der er placeret midt i haven eller mellem fliser på terrassen. Ved for eksempel at placere dem omkring et træ giver det en pæn afgrænsning og forhindrer græs i at vokse helt ind til stammen.

Pigsten i indkørsel og gårdsplads

De mindste størrelser pigsten er bedst at bruge til gårdspladsen og indkørslen. Det skyldes, at det bliver nemmere at gå og køre på dem.

Da pigsten er ujævne, er de ikke altid oplagte til en indkørsel med bil, men de kan være super flotte at bruge på en gårdsplads.

De kan også bruges som et modstykke til en moderne indkørsel med fliser. Du kan ligge en række pigsten for at bryde det moderne look.

Pigsten i bed

Pigstensbed er populært og ofte der, man bruger pigsten i dag. De kan bruges til at lægge omkring et bed, men også til et eget bed.

Pigsten er flotte i sig selv, da de ser forskellige ud fra naturens side. Derfor kan du nemt anlægge et bed bare med pigsten.

Pigsten i haven

Pigsten bruges ofte til stier i haven, som støttemur eller omkring træer og bede. I haven giver de et rustikt og romantisk udseende, som er oplagt til dig, der gerne vil gøre noget ud af din have, så den er flot at se på.

Bålsted med pigsten

Det er oplagt at bruge marksten som underlag til bålsted. Det kan være svært at lægge stenene, da det kræver noget nørklearbejde, men når arbejdet står færdigt, ser det super godt ud. Det er vigtigt at bruge granit og ikke flintesten til bålsted i forhold til varmen.

Sæt et jordspyd i midten af området og bind en snor om spyddet på ca. 40 cm. Nu har du en slags passer, hvor du kan måle området ud fra.

Terrasse med pigsten

Det er også muligt at lave en stenterrasse med pigsten eller marksten, som de også kaldes. Det ser super flot ud i haven. Det er ikke ideelt at stille stole og borde på en stenterrasse, men du kan pynte det med bede, blomster og lignende.

Pigsten langs sokkel

Pigsten er også rigtig flot omkring en sokkel. Mange bruger det omkring sommerhuse, men du kan også sagtens bruge det i huset derhjemme.

Det giver et flot udtryk, som skaber en grænse mellem græs eller grus og huset.

Hvordan lægger man pigsten?

Du kan godt selv anrette en pigstensbelægning. Det handler om at lægge dem som et slags puslespil, hvor så mange sider som muligt passer til hinanden.

Det er vigtigt, at pigstenene er i omtrent samme højde, hvorimod afstanden mellem dem er mere op til din præference.

Hvis du vælger at få hjælp af en professionel, vil arbejdet blive udført af én omgang med en deadline. Det kan være for dig, der har svært ved at færdiggøre projekter.

At lægge pigsten er et nørklearbejde, og det kan være tungt. Du kan se mere i denne video:

Pris på lægning af pigsten af professionelle

Vil du gerne slippe for besværet med at lægge pigsten? Det er ikke det sværeste i verden, men til gengæld er det meget tungt arbejde.

Du kan tilmed få råd og vejledning, når du får professionel hjælp. Det er typisk en anlægsgartner eller brolægger, du skal have fat på.

Du får en bedre pris af at få tilbud fra flere. På den måde kan du sammenligne priserne og finde den bedste af dem.

3byggetilbud giver dig kvit og frit 3 tilbud. Du slipper for arbejdet med selv at researche dig frem til noget, og du kan vælge det bedste af tilbuddene.

Klik her og få 3 gratis tilbud.

Få 3 uforpligtende tilbud på belægning

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er prisen for pigsten pr m2?

Prisen er typisk mellem 240 og 329 kr. pr. m2.

Kan man lægge stenmel mellem pigsten?

Mellem pigsten kan man bruge sand, cement eller stenmel. Stenmel kan være godt at bruge til at holde stenene fast og sikre, at der ikke vokser ukrudt op imellem.

Hvad kan pigsten bruges til?

Pigsten kan bruges til belægning, pynt i haven omkring bede eller træer, til gangstier eller terrasser. Kun fantasien sætter grænser.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top