Stor guide til ærtesten (ærtegrus) i indkørsel og have
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Ærtesten er små, fine natursten, som man ofte bruger til indkørsler. De har forskellige farver og stammer fra søer eller bakker.
Deres farvespil får dem til at egne sig ideelt som dekoration i blomsterbede eller i krukker.
Mange bruger dem også til gangstier eller som bunddække, og de er faktisk helt perfekte som dræn ved huset, da regnvand kan trænge igennem stenene og væk fra huset.
Indholdsfortegnelse
ToggleÆrtesten priser – hvad koster de?
Prisen på ærtesten afhænger af bl.a. af mængden, du køber, leveringsmetode og hvilken type, du køber.
Derfor skal du overveje:
- Hvor meget skal du bruge?
- Hvordan vil du have det leveret?
- Hvilken farve af ærtesten du ønsker du?
Typisk leveres ærtesten i big bags på 1.000 kg. til kantstenen. Du kan også købe dem i løsvægt hos nogle forhandlere, hvis du ikke skal bruge så mange.
Ærtesten i big bags på 1.000 kg. koster ca. fra 1.075 kr.
1 ton dækker ca. 13 m2 i et lag af 5 cm.
Hvad er ærtesten?
Ærtesten er små natursten, som er gravet op fra grusgrave eller søer. De røde, brune og gule ærtesten er udvundet fra grusgrave, hvorimod de sorte og hvide oftest er fra havet eller søer. Ærtesten kaldes også for ærtegrus.
Når du skal købe ærtesten, er den mest almindelige størrelse 8-16 mm. Det er den, man bruger til gårdspladser og indkørsler.
Ærtesten egner sig ikke til at blive komprimeret, derfor skal det ikke være mere end et 2-3 cm tykt lag.
Hvis det bliver for tykt, kan du risikere, at stenene bliver løse og er svære at køre i. Hvis laget derimod er for tyndt, vil stenene blive kørt ned og ikke se pæne ud.
Når du lægger ærtesten, skal du have et stabilt underlag, hvilket kan være knust beton, stabilgrus eller stenmel.
Hvilke farver kan ærtesten fås i?
Ærtesten fås i flere forskellige farver. Det kan være hvid mix, brun mix og blå mix. Stenene vil aldrig være én farve, men multifarvet. Blåmix er lidt dyrere end de andre varianter.
Du kan købe ærtesten i alle 3 forskellige farver hos webshoppen herunder.
Hvad er forskellen på ærtesten og perlesten?
Ærtesten er ikke det samme som perlesten. De har det tilfælles, at begge er multifarvede natursten, som stammer fra søer eller bakker, men perlesten er meget mindre end ærtesten.
Ærtegrus er typisk mellem 8 og 16 mm, hvorimod pelesten kun er mellem 4 og 8 mm. Derfor kan perlesten også nemmere have tendens til at sætte sig fast i dæk og skosåler, men vejer mindre end ærtegrus og er nemmere at have med at gøre til bede og rivning.
Du kan sagtens kombinere de to typer af sten, da de minder meget om hinanden i farve. Som sagt egner ærtesten sig godt til indkørsler, terrasser eller stier i haven, hvor perlesten er ideelt som bunddække eller under hække.
Hvor bruges ærtesten henne?
Ærtesten kan som sagt bruges til gårdspladser og indkørsler, hvilket mange også vælger at bruge stenen til. Ærtegrus er nemlig store nok til at være underlag for tunge køretøjer og ikke sætte sig fast i dækkene.
De er desuden billigere end en løsning med flisebelægning. Ærtesten koster under halvdelen pr. m2 sammenlignet med fliser. Der er altså penge at spare.
Desuden kan du også bruge ærtegrus, hvor du gerne vil have løs belægning eller som bunddække i bede. Brug dem til havestier, i blomsterkrukker eller som en fin afslutning på et bed eller en hæk.
Hvordan lægges ærtesten?
Ærtesten lægges på et stabilt underlag. Det kan være knust beton, stabilgrus eller stenmel.
Ærtegruset skal pakke sig godt. Derefter skal der omkring 2-3 cm lag ærtegrus på.
Hvad er fordele og ulemperne ved ærtesten?
Fordele
- Størrelsen på stenene gør, at de ikke sætter sig fast i dækkene på biler eller i skosåler
- Farverne på stenene gør, at de er nemmere at bruge i enhver henseende. Farven på boligen vil fremhæve samme farve i stenene
- De er fleksible og nemme at lægge
Ulemper
- De er tungere at håndtere end perlesten
- Man kan ikke få dem i én farve. Derfor egner de sig ikke godt til dig, der gerne vil have en ensfarvet indkørsel eller bunddække
- Du skal rive i dem engang imellem. Det er dog nødvendigt med al løs belægning
Få 3 tilbud på anlægning af ærtesten fra professionelle
Vil du gerne slippe for besværet og få hjælp af en professionel? Så er det altid en god idé at få flere tilbud. På den måde kan du sammenligne priserne og finde den, du synes bedst om.
Det gør du nemt ved at få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud.
De har mange års erfaring med at matche kunde og håndværkere. I dit tilfælde skal du have fat på en anlægsgartner eller en brolægger. Ved at få professionel hjælp kan du også få rådgivning og vejledning.