Købsguide: Perlesten (perlegrus) til indkørsel

– Se priser, typer og alt der er værd at vide inden køb

Perlesten kendes i Jylland som perlegrus, og derfor bruger vi begge betegnelser i flæng her. 

Perlesten er natursten, som kommer fra havbunden eller grusgrave. De egner sig utrolig godt til at bruge som underlag i en indkørsel eller i bede i haven. De har desuden smukke farver, der vil lyse op og skabe liv. 

Overvejer du perlegrus? Hvor mange skal du have? Hvor meget koster de, og hvor tykt et lag skal du lægge? Det kan være bare nogle af de spørgsmål, der hober sig op.

Læs med her og få svar på dem.

Perlesten priser – hvad koster perlegrus?

Perlesten ligger i et prisleje, som de fleste småsten til indkørsel gør. De koster mellem 975 og 1.339 kr. for 1000 kg. Som regel er leveringsformen en big bag, der bliver afleveret ved din dør. 

Hvis du gerne vil have en kran levering eller vognlæs, skal du tilkøbe det.

Du kan købe perlegrus i big bags på følgende webshops:

Perlesten er en relativ billig løsning til belægning til din indkørsel i forhold til de alternativer, der findes. Det er desuden muligt at anlægge det selv, så du slipper for at betale en professionel for at gøre det.

Hvilken slags perlesten findes der?

Perlesten er meget populært for sin lidt kantede struktur og pæne farver. Det er behageligt at gå og køre på. Derfor egner det sig også godt som underlag til indkørslen eller til brug i haven. Man anbefaler at lægge et lag på 4-6 cm til indkørsler.

Farven på perlesten kan variere. Hvis de udvindes fra grusgrave er de brune og gule, og hvis de er fra havbunden, er de hvide og sorte. De giver et roligt udtryk.

Perlesten er praktiske som belægning i indkørslen, hvilket også skyldes, at vandet nemt kan strømme mellem stenene, uden at der opstår store vandplamager. Du skal være opmærksom på, at der kan blive hjulspor i belægningen over tid, hvorfor du skal lægge nye sten på. Udover det er perlesten en nem og praktisk løsning og kræver ikke meget vedligeholdelse.

Perlegrus findes i forskellige størrelser:

8-16 mm: Perlesten til indkørsel skal være 8-16 mm. Størrelsen egner sig også som pynt i bede i haven eller på gårdspladser. Du kan også bruge perlesten i denne størrelse til at blande sammen med beton ved støbning af fundament. De kan købes her

4-8 mm: Perlegrus i denne størrelse egner sig til stier i haven og som bunddække i havebed. Du skal ikke bruge dem til indkørslen, da stenene er så små, at de vil sætte sig fast i bildækkene.
De kan købes her

2-8 mm: De helt små perlegrus kan du bruge til stier, i krukker og blomsterbede. Du skal heller ikke bruge disse sten til indkørsler.

Hvor mange perlesten skal du købe?

Det kan være meget relevant at vide, præcis hvor mange perlesten du skal købe, så du ikke ender med for mange eller for få. På haveglad.dk kan du bruge en mængdeberegner, som du finder under hvert produkt.

Den ser sådan her ud:

Det vil hjælpe dig til at beregne, hvor meget perlegrus du skal investere i. Det er også muligt manuelt at beregne ca. mængde. Det gør du ved at udregne belægningens rumfang. Længde x bredde x dybde af indkørslen. Det resultat ganger du med stenenes fylde.

Hvad er forskellen på ærtesten og perlesten?

Ærtesten er en anden type af småsten, som man ofte bruger til indkørsler. Ærtesten findes i lidt andre farver og nuancer, såsom rødlige, blålige og hvide. Forskellen er primært størrelsen.

Ærtesten er som regel 8-16 mm, hvorimod perlegrus ofte er 4-8 mm. Du kan dog godt få perlegrus i 8-16 mm, hvilket er den størrelse, du skal op i, når du skal vælge stenene til indkørslen. 

De vil blive sorteret af en maskine, som måler dem på den korteste led. De kan derfor godt være længere på den længste led.

Hvordan lægges perlegrus i indkørslen?

Hvis du ikke før har brugt perlesten i indkørslen eller generelt set sten i indkørslen, skal du lave en bundopbygning. Det skal give et stabilt og jævnt underlag, der ikke synker. For at sikre dig den bundopbygning skal du bruge bundsikringssand og stabilgrus.

Få 3 tilbud på anlægning af indkørslen fra professionelle

Vil du gerne slippe for besværet med selv at skulle lægge perlegrus? Det sparer dig for meget tid og mange kræfter at få hjælp af en professionel. Desuden kan du få råd og vejledning, når du vælger hjælp fra en professionel. Det vil typisk være en anlægsgartner eller brolægger, du skal have fat på.

Du kan se et eksempel på, hvordan en professionel gør i denne video:

3byggetilbud.dk hjælper dig med at få kontakt til professionelle udbydere. Du får 3 tilbud gratis og uforpligtende, som du kan vælge mellem. Det giver dig et godt overblik over prisen, og du kan spare på prisen ved at sammenligne udbyderes tilbud.

Det gør det nemt for dig, da du ikke selv skal bruge tid på at researche dig frem til tilbud, og du kan lade arbejdet i professionelles hænder. Få dine tilbud her.

Få 3 uforpligtende tilbud på belægning

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top