Udskiftning eller renovering af faldstamme?

– Se muligheder, priser og FAQ

Har dit lejlighedskompleks eller din bolig brug for en ny faldstamme? Måske oplever du problemer med lugt fra afløbet eller spildevand.

Læs med her og bliv klogere på alle dine spørgsmål om faldstammerenovering og udskiftning af faldstamme.

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme er et lodret afløbsrør. Det opsamler regnvand eller spildevand fra etageejendomme og fører vandet til kloaksystemet under jorden. Faldstammer kan være tilsluttet en konkret enhed såsom køkkenvaske eller toiletter og bad. De tre nævnte kan også være tilsluttet den samme faldstamme. 

Faldstammen vil typisk være lodret, indtil det tilsluttes kloaksystemet under jorden, og det vil typisk bruges i etageejendomme, hvor det skal tilsluttes flere enheder eller i boliger, hvor der er flere etager.

Hvornår har du behov for at renovere faldstammen?

Det kan være svært at vide, om renovering af faldstamme er nødvendigt, og om faldstammen skal renoveres eller helt udskiftes. Det kan være en god idé at rådføre dig med en professionel, som kan give dig klar besked.

Ellers kan du overveje følgende:

Ved nogle af følgende problemer kan du kontakte en fagmand, som kan undersøge problemet nærmere.

Få 3 tilbud på faldstammerenovering
Trustpilot
4.5/5
Få 3 tilbud på fald-
stammerenovering

100% uforpligtende!

Bør faldstammen renoveres eller udskiftes?

Faldstammerenovering er billigere frem for at udskifte faldstammen, men det er ikke altid en mulighed eller en fordel. Udgiften vil ca. være halvdelen ved renovering af faldstammen i forhold til komplet udskiftning. 

Hvis faldstammen ikke kan rengøres, fordi den er i dårlig tilstand (og dermed kan risikere at falde fra hinanden), skal den ikke renoveres, men udskiftes. Man vil rengøre faldstammen inden renovering, og derfor er det afgørende. 

Det er også afgørende, om det er muligt at få adgang til faldstammen, da der er udstyr, der skal bruges til renovering. Hvis der er tale om mindre utætheder, kan man renovere faldstammen, hvis det er muligt at foretage en midlertidig tætning. 

Hvis renovering er muligt, er det ideelt. Det vil formindske CO2-udledningen med ca. 2,5 gang. Desuden er det billigere og mindre indgribende i beboernes dagligdag. Det kan tage ca. en uge, før renoveringen er færdig, hvor udskiftningen vil tage længere tid.

Det er altid mest optimalt at kontakte en fagmand, som kan undersøge, om faldstammen kan nøjes med en renovering, eller om den skal udskiftes helt. 

Nogle gange er det også muligt at udskifte faldstammen, men renovere sideledninger. Det sparer dig også penge på sigt – hvis faldstammen alligevel ikke kan holde til at blive renoveret, kan det bedst betale sig at udskifte den med det samme. 

Hvis den kan nøjes med en renovering, vil det være billigere for dig, og en fagmand kan vurdere sagen.

ny renovering af faldstamme udskiftning

Hvad koster en renovering eller udskiftning?

Prisen for udskiftning af faldstammen vil ligge på omkring 35.000-40.000 kr. Det vil komme an på, hvor omfattende arbejdet er i køkkenet eller på toilettet.

En renoveringsmetode kaldes relining, hvor man genbruger det gamle faldstammesystem og belægger det med et lag coating på indersiden. Det vil være omkring tredjedelen af prisen af udskiftning på omkring 15.000 kr. pr. lejlighed.

Der er dog mange faktorer, der spiller ind på prisen, og derfor kan det være svært at sige en fast pris.

Sådan får du den billigste pris på faldstammerenovering

Når prisen varierer, er det altid mest optimalt at få flere tilbud. På den måde får du en gennemsnitspris og kan vælge det tilbud, du synes bedst om. Faktisk er det muligt at spare 20-30 % på prisen ved at indhente flere tilbud.

Du kan nemt få 3 gratis og uforpligtende tilbud hos 3byggetilbud. 3byggetilbud formidler kontakten mellem dig som kunde og relevante fagfolk. Du behøver ikke sætte dig ind i, om det er en VVS’er eller entreprenør, der er brug for. Du indsender din opgave, og de vil finde præcis den fagmand, der er brug for til din specifikke situation.

Der er mange fordele ved at benytte sig af 3byggetilbud:

Du skal bare indsende din opgave, og så vil du blive ringet op med 3 tilbud.

Klik her for at spare penge på din opgave.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvilke metoder findes til renovering af faldstammer?

De typiske metoder, man bruger, til faldstammerenovering er:

Hvilke metoder findes til udskiftning af faldstammer?

1) Total udskiftning: Man fjerner den gamle faldstamme og dens sideledninger på alle etager. Dermed vil man etablere en ny faldstamme. Alle vandretliggende ledninger og lodrette faldstammer vil fritlægges, og man vil erstatte dem med nye.

2) Delvis udskiftning: Den gamle faldstamme fjernes mellem etagerne, men sideledninger renoveres. Det betyder, at man udskifter de lodretstående ledninger, og de vandretliggende renoverer man, udskifter eller bevarer. Man vil ofte bruge metoden, når ledningerne er nemme at komme til.

Hvordan kan processen foregå?

Det kan godt være en omfattende proces, når faldstammen skal renoveres eller udskiftes. Først og fremmest skal der en forundersøgelse til, så fagmanden kan lokalisere problemet og finde ud af, hvad tilstanden på faldstammen er.

Når du skal have besøg af en VVS’er, er det vigtigt, du får fjernet ting under vasken og omkring toilettet. På den måde kan de nemmere komme til afløbene og få afmonteret toilettet.

Arbejdet kan sagtens foregå, mens du ikke er hjemme. De vil starte med at rense og tørre afløb, hvorefter de vil inspicere og udføre renoveringen.

Hvis der er tale om en udskiftning, er processen lidt mere omfattende. Ved en traditionel udskiftning skal vægge, loft og gulv rives ned eller hugges op. Det medfører, at lejligheden vil være ubeboelig i nogen tid.

Ved coating eller strømpeforing kan faldstammen renoveres, og det kan tage fra 1-7 dage. Renoveringsmetoder er i dag så optimerede, at det godt kan tage 1-3 dage, og med coating eller strømpeforing bliver faldstammens levetid også forlænget. Ved de rette omstændigheder kan den holde op til 100 år.

Til sidst i processen vil VVS’eren foretage en TV-inspektion for at sikre sig, at det ser ud, som det skal. På den måde kan man udarbejde dokumentationsmateriale.

Du kan se denne video for at få et indblik i renoveringsarbejde i form af coating:

Hvilke regler gælder for arbejdet med faldstammer?

Når du skal have udført arbejde på din faldstamme, skal det være udført af en autoriseret VVS’er. Siden 2014 har det været lovgyldigt, og dermed kan man ikke benytte sig af en kloakrenoverings virksomhed. Det gælder både ved udskiftning og reparationer. 

Renovering af faldstammer er omfattet af byggeloven. Det betyder, at kravene beskrevet i bygningsreglementet, skal overholdes.

Overordnet set er kravene:

Få 3 tilbud på faldstammerenovering

Om forfatteren

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top