Bortkørsel af jord

– Se priser, regler og andet du bør vide

Skal du have bortkørt noget jord? Det kan være, hvis du bygger ud til at lave en terrasseindkørsel eller andet byggeri, og dermed skal have fjernet den overskydende jord. 

Hvis du skal have bortskaffet mere end 1 kubikmeter (m3), skal du melde det til kommunen. De vil derefter anvise dig, hvad du skal gøre med jorden. Hvis jorden er forurenet, skal du også henvende dig til kommunen.

Hvis jorden ikke er forurenet og ikke fylder 1 m3 eller mere, så kan du selv køre det til genbrugspladsen. Der er dermed forskellige faktorer, du skal tage i betragtning ved bortskaffelse af jord.

Uanset hvad er det en tung og uoverskuelig opgave at fjerne en masse jord selv, særligt hvis det skal gøres ved håndkræft. Derfor kan det være godt at få professionel hjælp, da de vil tage sig af hele arbejdet.

Læs med her og bliv klogere på, hvad det koster, og hvordan du selv kan gøre det.

Bortkørsel af jord – hvordan?

Der er forskellige måder, hvorpå man kan fjerne jorden. Jord er meget tungt, når der er meget af det. Faktisk vejer jord omkring 1,5 ton pr. kubikmeter. 

Det er forskelligt, hvad der er i jorden. Hvis der er sand i, er jorden tungere, så kan den veje op til 1,6. Dette skal man tage med i sine overvejelser, når man skal overveje, hvordan det skal fjernes. 

Der er to muligheder, som er mest gængse. Den første er, at jorden bortskaffes i en container. Den anden er afhentning af jord med en grab.

Få 3 gratis tilbud på din byggeopgave
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
din byggeopgave

100% uforpligtende!

Jorden bortskaffes i container

Hvis du fylder jorden i en container, skal du være opmærksom på, at containeren og dens indhold max må veje 10 tons. Derfor skal du vide, hvor meget jord du har. 

Hvis den vejer for meget, kan en lastbil ikke trække den op på ladet, og så kan din jord ikke blive kørt væk. Dog kan du vælge at køre flere gange, hvis du har en stor mængde.

Hvis du lejer en lastbil, kan den som regel køre 22 m3 jord. Det svarer til ca. 32-33 tons jord.

bortkoersel af jord container

Afhentning af jord med grab som lægges på lastbil

Det kan ske, at jorden ligger inde i din have, hvor det kan være svært at fylde den op i en container. Dermed kan en bil med grab komme og tage det. 

Afhentning af jorden med grab er oplagt, hvis du har svært ved at komme til at flytte jorden, og det kan gøre det nemt at få det væk fra området.

bortkoersel af jord pris

Pris for bortkørsel af jord

Bortskaffelse af jord er ikke så dyrt, det bliver først meget dyrt, hvis jorden er forurenet. 

Prisen ligger på ca. 425 kr. pr. ton (ex. moms) ved bortskaffelse af lettere forurenet jord.

Det kan godt blive dyrt at få et entreprenørfirma til at køre jorden væk. Dog gør de også hele arbejdet for dig, for selvom du vælger at gøre det selv, er det jo stadig ikke gratis. Du skal stadig have fat i maskiner, som kan hjælpe dig med at grave op og få det flyttet. 

Hvis du henvender dig til et firma, skal du spørge dem om, hvordan de opgraver og flytter jorden. Når de gør det, skal de nemlig undgå traktose. 

Traktose er, når jorden bliver presset sammen, fx af maskinerne, og derfor kan vandet ikke trænge igennem jorden. Afhentning af jord kan derfor være meget praktisk, da du ikke selv skal sikre dig, at du får gjort det helt rigtigt.

Bortkørsel af jord pris pr. m3

22 m3 jord, som er det, en typisk lastbil kan køre med, svarer til ca. 32 tons. Prisen ligger på ca. 150 kr. pr. ton. Det vil altså sige 4.800 kr. for 22 m3 jord.

Dermed vil prisen ligge på 218 kr. pr. m3 ifølge denne beregning. Som sagt kan prisen på bortkørsel af jord dog variere meget.

Prisen på bortkørsel af jord pr. m3 er svær at definere, da der er mange faktorer, som spiller ind. Prisen afhænger af, hvor meget jord der skal bortskaffes, hvorvidt jorden er forurenet, hvilken slags jord der er tale om, og hvor du helt geografisk bor. 

Det er dog altid godt at få flere tilbud, så du kan sammenligne dem.

Få 3 gratis tilbud på bortskaffelse af jord

Forurenet jord er dyrere at bortskaffe

Det er dog vigtigt at pointere, at prisen vil blive dyrere, hvis jorden er forurenet. Her afhænger prisen også af jordtype, og hvor forurenet jorden er. 

Let forurenet jord kan sagtens koste ca. det samme som ovenover, men stærkt forurenet jord koster typisk 800-1000 kr. pr. ton for bortskaffelse.

Forurenet jord klassificeres som affald, og det skal derfor håndteres derefter. Du skal søge hos kommunen for at få tilladelse til at fjerne forurenet jord. Jorden kan nemlig forurene miljøet og drikkevand. Derfor er det vigtigt, at man følger reglementet på dette område. 

Når du søger, vil der som regel være en frist på 4 uger, før du får tilladelse. Du kan finde mere information på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Hvordan tjekker du din jord for forurening?

test for jordforurening

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din jord er forurenet, kan du starte med at søge på Miljøportalens hjemmeside. Der er omkring 30.000 registrerede grunde i Danmark, som er forurenede. Disse vil være registrerede her. 

En anden mulighed er at forhøre dig hos kommunen, om de kender til forurening, der har været ved eller omkring din grund. Du kan måske også få afklaring i historiske arkiver.

Den sidste mulighed er, at du kan få et firma til at tage prøver på din jord (evt, igennem det firma, som skal fjerne din jord, eller du kan bestille en prøve direkte hos et laboratorium), så de kan finde ud af, om den er forurenet eller ej. 

Hvis du vælger dette, kan du kontakte din region, da de så vil vurdere, om der er grundlag for dem at indlede en undersøgelse om eventuel forurening. Denne proces kan dog tage lang tid, måske flere år, og så kan du selv betale dig fra det. 

Har du mistanke om, at din grund er forurenet? Så læs mere her.

Sådan får du det bedste tilbud på bortskaffelse af jord

Processen er derfor lidt kompliceret, men nødvendig at gennemgå. Det kan derfor være uoverskueligt at skulle stå for at bortkøre jorden selv. Det kræver både, at du skal leje nogle maskiner, som et professionelt firma alligevel vil have. Og hvis du får professionel hjælp, undgår du at skulle stå for arbejdet selv. Det er fysisk krævende. Du vil få hjælp hele processen igennem.

Når du køber dig til hjælp til borkørsel af jord, er det vigtigt, at du indhenter flere tilbud, så du ikke blot går med det første, du får. Der kan være forskel på priserne. Det kan være uoverskueligt selv at søge på mange forskellige tilbud. Du kan få 3 gratis tilbud på firmaer, som yder denne service, og som er kvalitetssikrede her.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl ogmangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Må jeg selv stå for bortkørsel af jord?

Ja, du kan godt selv stå for bortkørsel af jord. Du skal blot sørge for at søge de tilladelser, som er påkrævet.

Er jorden forurenet, skal du flytte det til området som kommunen har anvist. Du skal desuden sikrer dig, at transporten foregår i en lukket beholder (container), der lever op til reglerne. 

Hvad vejer en kubikmeter jord?

En kubikmeter jord vejer ca. 1,5 ton.

Hvor mange m3 jord kan der være på en lastbil?

Der kan være ca. 22 m3 jord på en lastbil.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top