Nyt tag med spær: Se typer af tagspær, priser og alt du bør vide

Når du får udført en tagrenovering, vil den gamle tagbelægning blive udskiftet.

I samme omgang kan det være en god idé at få efterisolering, ovenlysvinduer og monteret kviste, i så fald det er et ønske. På den måde kan du spare penge.

Måske er taget så medtaget, at tagkonstruktionen med spær også skal skiftes. Det kan også være, at du ønsker at få loft til kip eller udnytte dit loftsrum til beboelse.

I denne artikel hjælper vi dig til, hvad det koster at få tagspær, hvilke forskellige slags der findes, og hvorfor du bør skifte dine tagspær. Få svar på dine spørgsmål her.

Hvad koster nye spær?

Der er forskellige parametre, man skal tage højde for, når prisen på tagspær skal udregnes. Først og fremmest skal du vide, hvilke tagspær du ønsker, og prisen vil også afhænge af, hvilken type tag du har.

Prisen vil ligge mellem 600 og 1.000 kr. pr. m2 ekskl. tagbelægning.

Prisforskellen vil blandt andet være på grund af firmaers forskellige fastsatte timeløn, men også typen af spær, som kræver forskellige materialer at lave. Nogle tager også længere tid end andre at producere.

Det vil typisk være dyrere at få lavet spær på en bolig med høj taghældning, fordi opgaven er mere kompleks. Prisen stiger også, desto mere kompleks taget er. Det kan være hensyn til ovenlysvinduer eller skorstene, som gør opgaven mere kompliceret.

nyt tag med spaer

Hvad koster et nyt tag med spær?

Du kan spare penge ved at få et samlet tilbud på tagbelægning og nye tagspær. Derfor giver det mening at få samme firma til at lave begge.

Du kan se gennemsnitspriser, per kvadratmeter, for et nyt tag med spær inkl. montering her:

TagtypePris
Bølgeeternittag med nye spær1.600 kr.
Ståltag med nye spær1.700 kr.
Tagpap med listedækning og nye spær1.900 kr.
Eternitskifertag med nye spær2.200 kr.
Alm. tegltag med nye spær2.400 kr.
Glaseret tegltag med nye spær2.600 kr.
Naturskifertag med nye spær2.800 kr.

Følgende priser er estimater. Hvis du ønsker et præcist tilbud, anbefaler vi, at du udfylder formularen fra 3byggetilbud herunder.

Få 3 tilbud på nye tagspær
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
montering af spær

100% uforpligtende!

Sådan får du et godt tilbud på nyt tag med spær

For at få den bedste pris på tagspær og et nyt tag, er det vigtigt, at du får flere priser. På den måde kan du bedre sammenligne dem og få den mest fair pris.

Hos 3byggetilbud kan få gratis få 3 uforpligtende tilbud på tagrenovering. Du slipper for at ringe rundt og søge internettet tyndt. Desuden kan de fleste først give en eksakt pris, når de har din præcise opgave.

Hos 3byggetibud skal du:

3byggetilbud har i årevis formidlet opgaver til private kunder med stor succesrate (98%). De gør arbejdet nemt for dig, og de matcher dig med en fagkyndig i dit nærområde.

Er du interesseret? Klik her og få dine 3 tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvornår bør tagspær udskiftes?

Der findes desværre ikke et entydigt svar på spørgsmålet. Som regel vil man sige, at hvis taget er meget medtaget, eller hvis der er forekommet fugtskader eller skimmelsvamp i taget, bør man skifte tagspær.

Det anbefales at rådføre dig med en bygningskonstruktør, inden du træffer beslutningen at udskifte tagspær og tagbelægning eller kun tagbelægning.

Hvilke spær typer findes der?

Spær er det grundlæggende element i en tagkonstruktion. Ofte vil en tagkonstruktion have mange tagspær. De vil som regel sættes med en centerafstand på 1 meter.

På spærene vil tagkonstruktionen bygges; tagfod, undertag, lægter osv. Til sidst vil man lægge den endelige tagbelægning.

Der findes forskellige typer af tagspær, og det vil ofte komme an på tagkonstruktionens udformning, hvilke spær man vil bruge. Intet tagspær er bedre end de andre, det vil udelukkende komme an på dit tag.

For eksempel vil tagspæret afhænge af, om du vil udnytte loftet til beboelse af en 1. sal. Skal taget være fladt eller med hældning? Hvor høj må tagets rejsning være? Det vil være afgørende for hældningen på spæret. Skal dit hus være med eller uden udhæng? 

Hvis du fjerner det vandrette loft og fører loft til kip i stedet for, kommer rummet til at virke større og lysere. Det er meget populært i dag.

Hvis din tagkonstruktion skal laves om, eller du skal have udskiftet rådne spær, er det en god idé at læse lidt op på de forskellige typer tagspær. Mange tagkonstruktioner har gitterspær eller hanebåndsspær, og nogle har saksebåndsspær. 

Du kan læse yderligere om de forskellige spær her.

Gitterspær

Gitterspær finder man ofte i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 60’erne. Husene har ofte en lav taghældning på omkring de 20-25 grader.

Her vil det ikke være muligt at lave loftrum, da taget ikke har tilpas højde. Du kan dog føre loftet til kip, hvilket vil give mere luft og plads i rummene.

Gitterspær egner sig godt til forskellige taghældninger, og hvis du ikke skal udnytte loftsrummet. Det kan dog være et stort arbejde at føre en loftkonstruktion med gitterspær til kip, da tagkonstruktionen skal ændres uden at blive svækket.

I andre tilfælde er gitterspær meget oplagte.

loft til kip gitterspaer

Saksespær

Saksespær er tagspær med en sakseform. De fungerer som gitterspær, men spærfoden har en indvendig hældning. Saksespær bruger man ofte, hvis taget og loftet har forskellige hældninger.

Det kan være, hvis der skal føres loft til kip, hvor loftsrummet ellers ville være.

Hanebåndsspær

Mange ældre huse er bygget med hanebåndsspær. Spæret bruges til stejlere taghældning såsom 40 grader.

Loftsrummet vil være højt nok til at kunne bruges som beboelse, og du kan få yderligere rum og luft ved at inddrage hanebåndsspær og føre loft til kip.

Mange huse med hanebåndsspær kræver ikke en ændring af spærkonstruktionen. Hanebåndet skal dog være så højt placeret, at det er muligt at gå og stå under det.

Hanebåndsspær kan pynte rent æstetisk, hvis man lader dem være synlige. De kan være i råt træ eller malet.

Det kan være nemmere og mere overkommeligt at lave loftsrum og føre loft til kip med hanebåndsspær. Dette gælder dog kun, hvis de er højt placerede. Ellers skal de placeres højere, og her skal en ingeniør ind over arbejdet og sikre konstruktionen.

loft til kip hanebaandspaer
Få 3 tilbud på nye tagspær

Bjælkespær

Bjælkespær er bjælker, der hviler på en kiprem i toppen og en bundrem ved tagfoden. Kipremmen kan placeres mellem spærene, så den ikke er synlig eller under spærene, så den er synlig.

Det anvendes primært til flade tage og med tagudformninger, hvor man vil føre loft til kip. Det sidste kræver dog en kipbjælke, som skal understøttes flere steder fra.

Trempelspær

Trempelspær har en lodret trempel, som hæver tagfladen opad, og det giver en bedre udnyttelse af 1. sal, da du får en øget ståhøjde langs tagfladen.

Trempelspær er ofte udført som hanebåndsspær, men de kan kombineres med alle typer af spær.

Trempelspær bruges oftest i landbrugs- eller industribygninger, hvor man ønsker ekstra højde i bygningen.

Hvilke tagspær skal jeg vælge?

Vi har beskrevet de mest anvendte tagspær, som er hanebåndsspær, gitterspær, bjælkespær og saksespær.

Hanebåndsspær har været brugt i mange år, og den egner sig godt til tagkonstruktioner med 40-45 graders hældning, og hvis du ønsker at bruge tagetagen til bolig eller opmagasinering.

Gitterspær bruges til taghældninger med 15-35 graders hældning. Tagspæret er billigt og hurtigt at montere.

Bjælkespær er ideelt til flade tage og kan også benyttes til at føre loft til kip med en kipbjælke, som understøtter.

Saksespær minder meget om gitterspær, hvor man får en større frihøjde, men mister loftsrummet.

Fordele ved at ændre fra fladt tag til tag med rejsning

Der er flere fordele ved at få et tag med rejsning:

loft til kip pris
loft til kip frie spaer

Kan jeg selv ændre i spærkonstruktionen?

Tagspær bærer den øvrige tagkonstruktion og taget, hvorfor det er vigtigt, at konstruktionen ikke styrter sammen, når man ændrer på spærene.

Det kan være mere eller mindre kompliceret arbejde, alt efter hvilke spær der er tale om. Det vil i alle tilfælde kræve ingeniørberegninger. Derfor skal du rådføre dig med en byggerådgiver.

Få 3 tilbud på nye tagspær
Scroll to Top