Radiator larmer - Sådan løser du problemet

Der er ikke noget værre end en radiator, der larmer, banker, suser eller har klikkelyde. Det kan være meget forstyrrende, når der er gæster eller i det hele taget at skulle lytte til hele dagen. Som regel betyder det også, at der er et problem med radiatoren.

Hvordan kan du få fikset problemet? Det handler først og fremmest om at lokalisere problemet, hvorefter du kan prøve med forskellige løsninger. Læs med her for at blive klogere.

Hvad kan være årsagerne til, at min radiator larmer?

Der kan være forskellige grunde til, at din radiator larmer. Den mest hyppige årsag er luft i radiatorens rør. Dette forårsager en klukkende lyd fra radiatoren. Hvis dette er tilfældet, skal radiatoren tømmes for luft. Det kan også være pumpen, der er luft i, da ikke alle pumper er selvudluftende.

Du kan ofte genkende, at der er et problem med radiatoren, når den banker, klikker, suser, hyler eller larmer på anden vis. Det vil som regel være lyde, der ikke før har været og dermed opstår pludseligt. Det kan også være, at det er en gammel radiator og gamle rør, som måske skal udskiftes, før lydene stopper.

En anden årsag kan være en utæthed på rørene, eller at andet på radiatoren er defekt. Det kan både være termostatventilen, som er i stykker, eller ekspansionsbeholderen eller sikkerhedsventilen der er i stykker. Det kan betyde, at dele på radiatoren skal udskiftes. 

En mulighed kan også være, at cirkulationspumpen simpelthen er skruet for højt op. I dette tilfælde skal du skrue ned for trykket, indtil der ikke er varme i den øverste del af huset længere, og derefter kan der skrues forsigtigt op igen.

Få 3 gratis tilbud på at få fikset din radiator
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
at fikset din radiator

100% uforpligtende!

Hvad kan du selv gøre ved en radiator der larmer?

I mange tilfælde kan du selv forsøge at gøre noget, inden du kontakter professionel hjælp. Det er dog heller ikke i alle tilfælde, at du selv kan fikse det. 

Du kan læse med her for at få nogle gode råd til, hvordan du kan løse problemerne. Igen er det vigtigt, at du forsøger at lokalisere problemet, så du ikke skiller noget unødigt ad. Herunder kommer forskellige problemer og forskellige forslag til løsninger på de problemer.

Et generelt, godt trick kan være at skille termostaten fra radiatoren. I nogle tilfælde kan det klikkes af. Hvis ikke kan det skrues af med en skruenøgle eller rørtang. Herefter kan du se det, man kalder splitten. Du kan banke følerelementet forsigtigt på ventilen, og hvis den fjedrer, ved du, at den virker optimalt.

radiator larmer

Udluftning af radiator

Larmer din radiator? Så er der i de fleste tilfælde tale om, at larmen stammer fra luft i rørene. Dette sker ofte, hvis radiatoren har været slukket henover sommeren. Når den står slukket, kommer der nemlig luft i rørene, og det betyder, at vandet, der varmer radiatoren, ikke kan komme rundt.

I første omgang kan du blot prøve at skille termostaten fra radiatoren og banke lidt på ventilen med en tang. Det kan være, at den har sat sig fast. Du kan bruge en såkaldt vandpumpetang (kaldes også papegøjetang/polygriptang) til at løsne termostaten.

Hvis radiatoren har brug for at blive tømt for luft, siger den ofte en rislelyd, og der kan være forskellig temperatur på selve radiatoren.

For at lufte radiatoren ud skal du bruge lidt forskelligt værktøj. Du skal bruge en luftskruenøgle eller en spidstang.

Til at starte med skal du slukke for dit fyr og cirkulationspumper, før du går i gang. Det er en god idé at vente 5 minutter, efter du har lukket det ned. Luftskruenøgler kan du købe i de fleste byggemarkeder eller på nettet. Husk at tjekke hvilken størrelse du skal have. Du skal først finde udluftningsventilen på radiatoren.

Derefter skal du have en klud klar, da der kan løbe vand ud, når du tømmer radiatoren for luft. Du sætter luftskruenøglen på i midten og skruer dermed til siden. Når der kommer vand ud, har du tømt radiatoren for luft. Nogle gange skal du være lidt tålmodig, før det sker.

Hvis du bor i en etageejendom, har du ikke adgang til fyrrummet og kan derfor ikke slukke for systemet. Du kan heller ikke tjekke, om der er vand nok på varmeanlægget. Der kan du prøve selv at tømme radiatoren, og ellers må du høre viceværten, om der er vand nok på.

Få 3 gratis tilbud på at få fikset din radiator

Radiatoren banker

Oplever du, at din radiator banker? Det kan faktisk være fordi, at radiatorventilen er vendt forkert. Det kan forårsage en slags bankelyd i radiatoren.

Ventilen skal sidde sådan, at flowpilen peger ind mod radiatoren. Hvis pilen peger ud fra radiatoren, sidder den altså forkert. Det kan være grunden til, at radiatoren banker.

Få hjælp til problemet

Det kan være avanceret at løse radiatorproblemet. Måske er du ikke den handy type, og selv hvis du er, kan der være problemer, som går udover din praktiske formåen. Der kan for eksempel også være for højt tryk i rørene, hvilket skyldes, at hullerne i gulvet eller væggen er for små, så når rørene udvider sig pga. varmen, larmer det.

Det kan som nævnt også skyldes forskellige defekter på selve radiatoren. Måske skal den helt udskiftes. Der kan også samle sig skidt i rørene, som gør, at termostaten ikke virker. Du kan forsøge at banke eller trykke stiften lidt frem og tilbage, men ellers er der brug for professionel hjælp til at løse dette problem. Det kan være, at termostaten skal skiftes helt ud.

Det er vigtigt, at du ikke begiver dig ud i noget, du slet ikke har forstand på. Her kan du gøre mere skade end gavn. I stedet kan du få en autoriseret VVS-installatør til at komme ud og se på problemet.

Du kan få tre gratis tilbud hos en autoriseret VVS’er på, hvad der kan være problemet. Du kan læse mere hos 3byggetilbud her. Her kan du beskrive dit problem og få tre gratis tilbud. 

Det er nemt, og problemet kan hurtigt blive løst, så du ikke mere skal døje med larm fra din radiator. På den måde sikrer du dig, at du ikke gør noget uovervejet eller overilet, men kan få en ekspert til at hjælpe dig.

Så er det slut med at ligge søvnløs om natten på grund af lyde fra radiatoren. Få hjælp og få det fikset med det samme!

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl ogmangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Om forfatteren

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top