Vandskuring af hus og facade

– Se pris pr. m2, tips og hvordan du sikrer det bedste tilbud

Vandskuring er en ældre form for facaderenovering, men ikke desto mindre er den en holdbar løsning og stadig lige så populær, som den var engang. Faktisk har den nærmest tiltaget i popularitet, fordi konturerne fra murværket får lov til at stå frem, hvilket er en charme særligt ved ældre huse, samtidig med at huset får et helt nyt udseende.

En vandskuring vil få facaden på dit hus til at se helt ny og moderne ud. Hvis murstenene er blevet misfarvede med årene, eller huset er blevet omfuget så mange gange, at fugernes farve ikke er ens, så er en vandskuring det rette for facaden på dit hus.

vandskuring

Det er vigtigt at notere sig, at vandskuring er blevet en fællesbetegnelse for tyndpudsningsteknikker. Alle disse teknikker er kendetegnede ved at være pudseteknikker, man bruger for at få overfladen pæn og ren, hvor man ikke vil gå ind og foretage en omfugning af murværket.

De tre mest brugte er vandskuring, filtsning og sækkeskuring. Ofte bliver filtsning og vandskuring brugt som ens begreber, og metoden er da også meget lig hinanden.

Læs med her for at få svar på dine spørgsmål om vandskuring, og hvorvidt det er det rette valg for dig.

Pris – hvad koster vandskuring pr. m2?

Prisen på vandskuring afhænger af forskellige faktorer, der vil spille ind på den samlede pris. Hvor stor er facaden? Skal der stilles stillads op? Hvad er facadens nuværende tilstand? 

Derfor findes der ikke en konkret pris pr. m2, men vi kan give en gennemsnitlig pris.

En pris for vandskuring er som regel omkring 300-400 kr. pr. m2.

Dette er uden stillads eller lift og bortkørsel af affald. Prisen er for en vandskuring i traditionel grå farve, hvilken vil være den billigste løsning. Det kan for eksempel dreje sig om en 280’er filts.

For en mere præcis pris kan det anbefales at bruge en beregner eller henvende dig til en murer. En oplagt måde at gøre det på er ved at indhente flere tilbud, hvor du så kan sammenligne prisen. 

Hos 3byggetilbud kan du udfylde en formular om din henvendelse, og derefter vil du få tre forskellige tilbud på vandskuring af netop din facade. Det er helt gratis, og du kan afslå alle eller tage imod et af tilbuddene. Du vil få et godt tilbud med konkurrencedygtige priser.

Få 3 gratis tilbud på vandskuring
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på vandskuring

100% uforpligtende!

Hvad er vandskuring?

Det er naturligvis rart at vide, hvad vandskuring helt præcis er, og hvordan det foregår, før du beslutter dig for denne form for facaderenovering. Vandskuring og filtsning minder rigtig meget om hinanden, og det er først, når resultatet står klart, at man kan se en forskel. 

Begge vil opfriske facaden, så den ser ny og lækker ud, men ved vandskuring vil murstenene være mere dækkede, hvor de vil træde tydeligere frem ved en filtsning.

Når man udfører en vandskuring, vil man påføre muren et tyndt lag mørtel, som består af sand og kalk. Med et stålbræt vil man trække et tyndt lag puds over muren, hvorefter den jævnes, inden det tørrer, hvilket gøres med en våd mursten eller svamp. Dette er selve vandskuringen.

Hvis metoden er filtsning, vil man køre et filtsebræt, tilført vand, i roterende bevægelser på muren, indtil overfladen er jævn.

Resultatet er meget flot og giver et ensartet udtryk, der kan være tiltrængt for din facade.

vandskuring af hus pris

Kan din mur vandskures?

Det næste vigtige spørgsmål er naturligvis, om din mur overhovedet kan vandskures. Dette afhænger af, hvilket materiale din mur er lavet af. Hvis du vil vandskure en mur med glatte mursten, er det en god idé at få udført en sandblæsning først. Du skal også udskifte dårlige mursten, før du vandskurer.

Hvis din mur derimod er lavet af gasbeton eller lignende, skal du grunde muren, før du giver den ny mørtel. Disse mure får oftere revner i fugerne, hvilke vil stå tydeligere frem, når facaden er pudset. Derfor skal du først tjekke muren for revner. Kontakt altid en fagmand for at være sikker på, hvad din facade har brug for.

Kan man vandskure indendørs?

Dette er helt sikkert en mulighed for dig, som synes, at vandskurede vægge er super flotte. De har et rustikt udseende, som mange kan lide. 

Dog skal du være helt sikkert på, at du er overbevist om dette æstetiske udtryk. Når du først har fået vandskuret din væg, er det svært at gøre om. Derudover er det vigtigt, at du dækker gulvet godt til, så du ikke skader det.

Hvad er vigtigt at gøre inden vandskuring?

Når du skal vandskure, er det vigtigt, at muren er modtagelig. Hvis muren eksempelvis har algevækst, skal du bruge algerens til at fjerne dette, og hvis der er gammel maling, der skal slibes af, skal du også gøre dette. Vandskuringen vil ikke fjerne disse ting, og det er vigtigt, at muren er så klar og bar som mulig til at blive forvandlet. Hvis facaden tilmed har sætningsrevner, løs puds eller revnede mursten, skal dette repareres inden. 

Vandskuring er ikke en måde at reparere muren på, men en måde at forskønne den på. Det vil også forlænge facadens levetid og gøre muren mere holdbar, men det skal ske i en kombination af reparation, hvis dette er nødvendigt.

Her er nogle ting, du ellers kan gøre, inden du skal vandskure:

  • Vand muren og lade den tørre
  • Sørge for at muren er ren og tør
  • Er muren allerede pudset, skal dette slibes af
  • Sørg for at temperaturen af muren og udenfor er over 5 grader
Få 3 gratis tilbud på vandskuring

Derfor bør du overveje professionel hjælp

Som du måske har kunnet fornemme ud fra, hvad du har læst indtil videre, er der mange parametre at tage højde for, når du skal have vandskuret din facade. Derfor er det en rigtig god idé at få en professionel til at hjælpe dig, da denne kan svare på alle spørgsmål og vil have erfaringen til at vide, hvad der skal til, og hvad facaden har brug for.

Hvis du vil vandskure selv, er det vigtigt at være opmærksom på, at det kræver en del udstyr og kan kræve et stillads. Arbejdet tager lang tid og kræver meget mørtel. Det kræver et professionelt blik for at se, hvornår muren har fået nok, og det er derudover også hårdt arbejde.

Det kræver i hvert fald, at du sætter dig godt ind i tingene på forhånd, hvis du vil gøre det selv. Her skal man for eksempel kende til det rette blandingsforhold på mørtlen, farvetyperne og hvordan arbejdet udføres korrekt, så det ikke skal laves om igen.

Resultatet er altafgørende. Din mur kan hurtigt lide under din manglende ekspertise. Det er vigtigt, at muren er ren og sund, inden du vandskurer. Det kan være svært for dig at vurdere, hvormed du vil have brug for en fagmands hjælp.

Hvis du får professionel hjælp, er du sikret et godt resultat. Ved at indhente 3 gratis tilbud kan du få den bedste hjælp til vandskuring. Dette vil ske af nogle af de dygtigste håndværkere i landet, og du kan altid afslå tilbuddet, hvis du fortryder. Med 3 tilbud har du lidt at vælge imellem, og du får en god pris. Da priserne varierer så meget, er det vigtigt at sammenligne tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Vandskuring – kan man gøre det selv?

Du skal overveje grundigt, om du vil vandskure selv. Det vil komme til at tage lang tid og være hårdt arbejde, og det kan betyde, at du ikke får det resultat, du ønsker. Hvis du vil kaste dig ud i det, kan du læse disse punkter igennem for at blive klogere på, hvad du skal gøre:

1) Gør muren klar. Muren skal være ren og i god stand. Som nævnt tidligere skal revner repareres, dårlige sten udskiftes osv. Hvis du reparerer fugerne, skal der gerne gå 2-3 dage, inden du vandskurer, da mørtlen skal være helt tør.

2) Hold øje med vejrudsigten. Du skal ikke vandskure, hvis der er frost, regn eller hedebølge i sigte. De bedste måneder at vandskure i er fra maj til oktober.

3) Hvis murstenene er glatte, kan vandskuringen ikke hæfte. Derfor er det en god idé at sandblæse inden.

4) Du skal fjerne nedløbsrør, skruer og andre ting på muren

5) Vælg en farve at vandskure med. Der er som standard 36 farver at vælge imellem. De mest brugte er grå og hvid, idet de bliver mest ensartet i farven på facaden. Det er vigtigt, at du vandskurer en hel flade af gangen. På den måde bliver resultatet ensartet.

Så er du klar til at gå i gang. 

Følg disse trin for en ca. vejledning i, hvordan du selv kan vandskure:

1) Først skal du blande mørtelen. Du kan for eksempel købe et færdigt mix, som du blot skal tilsætte vand. Derefter skal den blandes, hvilket kan gøres ved hjælp af en boremaskine med piskeris på.

2) Blandingen skal stå og trække i en 5 minutter. Husk sikkerhedsbriller.

3) Tag lidt af den tynde pudsemørtel med en murerske og læg det på brættet. Du skal trække nedefra og op.

4) Derefter skal det vandskures eller filtses. Vandskuringen kan ske med en svamp eller våd mursten som nævnt. Dette gøres ved roterende bevægelser. Du kan nørde metoder lidt nærmere for at få det perfekte resultat.

5) Derefter skal det tørre.

Til arbejdet skal du bruge følgende materialer (flere kan tilkomme):

Hvis du senere vil male, er det vigtigt, at du bruger diffusionsåben maling. Dette er vigtigt, da du så undgår, at fugt kan ophobe sig og sprænge murværket.

Fordele og ulemper ved vandskuring af facade

Der findes mange fordele ved at få lavet en vandskuring. For det første får du en ny og lækker facade, som også vil være mere holdbar. Dit hus kan stige i ejendomsvurderingen, fordi facaden får et helt nyt og opstrammet udtryk. Pudsen kan give en beskyttelse mod vejr og vind. 

Du kan samtidig bevare underlagets struktur, som giver huset en charme, selvom murværket på sin vis gemmes væk – hvilket nok også vil være ønsket.

Facaden vil dog ikke være helt så slidstærk som blottede mursten, og den kan derfor kræve mere vedligeholdelse. Du skal derfor primært gøre det, fordi du synes, det vil give dit hus et æstetisk løft.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top