Ny udestue - hvad koster det?

– Se priser, inspiration til muligheder og hvordan du får det bedste tilbud

Få 3 gratis tilbud på en udestue

Udestuer har i mange år været brugt, men som regel har de været for kolde om vinteren til at benytte og nogle gange for varme om sommeren. I dag kan du få en udestue med meget bedre isolering. Det betyder, at I kan bruge udestuen året rundt. 

En udestue er fantastisk, fordi du ser naturen på tæt hold. Her kan du læse en bog, spise aftensmad sammen i familien eller sidde og snakke med dine gæster over et glas vin en sen sommeraften. Og så gør det jo heller ikke noget, at den medvirker til en stigning på husets værdi. 

Nogen kalder også udestuen for en havestue, vinterstue eller vinterhave. Hvis du for eksempel er vant til at bruge ordet havestue, er der ingen forskel på dette og en udestue. Alle navnene dækker over en uopvarmet – som regel mindre – tilbygning til huset, hvor væggene primært består af glas. 

Dog er udestuen og havestuens formål at forlænge muligheden for at sidde ”ude”, hvorimod vinterhaven eller vinterstuen er tiltænkt at være et drivhus i tilknytning til huset, som kan bruges året rundt – måske mere om vinteren end om sommeren.

Læs med her for at få svar på alle de spørgsmål, du har angående en udestue.

Hvad er en udestue?

En udestue består af glas med et fladt, pyramide eller anden form for tag af plast eller glas. Man kan bygge udestuen ovenpå en terrasse og uden egentligt fundament

I dag minder udestuer mere om egentlige tilbygninger, hvor man dog bruger glas stadigvæk, men det betyder også, at man kan bruge energivinduer og tagdækning, hvilket vil ligne husets egne, men også vil skabe bedre isolering.

udestue pris

Udestue priser - hvad koster en udestue?

Prisen på en udestue varierer meget, hvorfor det er noget nær umuligt at give en fast pris. Det er nemlig afgørende for prisen:

De billigste løsninger er helt klart pakkeløsningerne, hvor du selv opfører udestuen. De kan dog oftest kun bruges gennem sommerperioden, da de ikke er særlig godt isolerede.

En billig udestue med pakkeløsning kan koste omkring 20.000 kr.

En vinterhave eller en udestue, der bliver opført af en håndværker og som tilbygning til huset, kan koste op imod 200.000 kr.

Ofte ligger priserne på omkring 5.000-15.000 kr. pr. m2. for en godt isoleret udestue bygget af håndværkere.

Den kan også være meget billigere end 200.000 kr., men du skal også tænke på, at du dermed kan bruge den hele året rundt, at en håndværker udfører arbejdet for dig, og at dette vil inkludere nogle af de bedste materialer, der også vil være langtidsholdbare.

Ofte ligger priserne på omkring 5000-15.000 kr. pr. m2. En gennemsnitspris kan dermed være:
10.000 kr. pr. m2.

Med en udestue på 20 m2 bliver prisen dermed: 200.000 kr.

For en mindre udestue på 15 m2 bliver prisen: 150.000 kr.

I prisen skal medregnes, at det koster 1.500 kr. at ansøge om tilladelse til at bygge en uopvarmet udestue og 5.000 kr. for en opvarmet udestue, der anses for at være en tilbygning.

Få 3 gratis tilbud på en udestue
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på en ny udestue

100% uforpligtende!

For at give eksempler på, hvor meget prisen varierer i forhold til materialer, tager vi her eksempler på taget og vinduerne:

Taget på en udestue kan for eksempel være tegl, glas eller termo. Termotage er klart de billigste til ned omkring 9.000 kr. for 40 mm. Termo isolerer godt, men det gør dog udestuen mere mørk.

Glastage kan koste omkring 25.000 kr., og her kommer der masser af sollys ind, mens det dog vil opvarme udestuen om sommeren. 

Tegltag er det dyreste, da det kan koste op imod 40.000 kr.

Vinduerne varierer meget i pris, og derfor kommet det meget an på, hvilke slags vinduer du ønsker.

Som du kan se, er der meget stor forskel på priserne her. Vinduesrammerne vil også have indflydelse på prisen, hvor mahogni og aluminium er det dyreste, men de er meget holdbare. Fyrretræ og plastik er billigere, men fyrretræet skal vedligeholdes.

Dette er blot for at vise nogle af de prisforskelle, der kan være. Der er mange elementer i en udestue, og disse elementer vil have indflydelse på prisen.

Hvilke forskellige typer udestuer findes der?

Generelt set kan man sige, at der findes tre typer af udestuer.

1) Byg selv udestuer: De er nemmest at opføre og billigst. De kan dog kun bruges om sommeren.

2) Udestuer, der forlænger sæsonen, kaldes forår-til-efterår udestuer.

3) Vintertilpassede udestuer kan anvendes året rundt, men kan være tre gange så dyr.

Byg selv udestuer

Disse færdige udestuer skal bare samles og monteres. Det kan være alt fra en meget simpel løsning eller et mere avanceret orangeri. Nogle gange kan du specialønske, hvilket selvfølgelig bliver dyrere. 

Med en komplet udestue bliver det meget nemt for dig, og derudover er prisen også billigere. Disse færdige udestuer er til dig, der har mod på selvbyg. Hvis du har hænderne skruet godt på, kan det være noget for gør-det-selv manden eller kvinden.

Specialtegnede udestuer

En anden mulighed er at få en arkitekt eller entreprenør til at hjælpe dig med udestuen. En arkitekt kan have forslag til udformningen af udestuen, samtidig med at han eller hun ikke vil prøve at sælge dig nogle tilbud, som vil forme deres mening. 

De vil kunne hjælpe dig med, hvordan udestuen kan passe godt med resten af huset, og hvordan den skal placeres i haven. Dermed får du en helt unik udestue, som passer til dit hus og til dine drømme. Dette vil naturligvis være dyrere.

Udestue priseksempler

1. Den billige byg-selv: Denne kan koste omkring 20.000 kr. alt efter størrelsen og materialevalg.

2. Fra forår til efterår: Denne kan koste fra 60.000 kr.

3. Helårs udestuen: Denne kan koste op imod 200.000 kr.

Sådan får du den billigste pris på en udestue

Uanset hvilken udestue du vælger eller ønsker, vil du få den bedste pris ved at indhente flere tilbud. På den måde kan du sammenligne tilbuddene og udvælge det bedste af dem. 

For at gøre det nemt for dig selv kan du indhente 3 gratis uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud.dk. Dermed slipper du for at skulle researche og finde ud af forskellige tilbud. 

Det fungerer på den måde, at du indsender din opgave. Her skal du sørge for at få så mange detaljer med som muligt. Er der tale om en helårs udestue eller en forår-til-efterår? Hvor stor skal den være, og er det en tilbygning til huset? Ved du allerede, hvilke materialer du ønsker? Beskriv så meget som muligt, så tilbuddene kan blive så præcise som muligt.

Derefter bliver du ringet op med 3 gratis tilbud.

3byggetilbud bruger kun nogle af Danmarks dygtigste håndværkere, hvorfor du er sikret et godt resultat. Det foregår ved et internt system, hvor håndværkerne bliver vurderet ud fra tidligere kunders oplevelser.

Det er super nemt for dig, du får den bedste pris og et godt resultat!

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hjælp til valg af de rigtige materialer til udestuen

Som allerede nævnt varierer prisen meget på udestuen, alt efter hvilke materialer man vælger. Hvordan bliver du klogere på, hvilke materialer du skal vælge? Læs med her for at få fordele og ulemper ved de forskellige materialer.

Udestue glas

Glasset og vinduerne i en udestue er utrolig vigtigt, da udestuen består af store glasarealer. Det er en god idé med en energirigtig udestue, så du får energibesparelser og en større brugsværdi.

Glasset kan være 2- eller 3-lags. 3-lags er værd at vælge, hvis du har møbler, der skal stå tæt op af. Prisforskellen er ofte 10-15 % på de to.

Som nævnt tidligere er ulempen ved en udestue med store glaspartier, at den kan blive meget varm at sidde i om sommeren. Derfor kan du overveje, om du vil have glas med indbygget solafskærmning.

Rammer og karme

Du kan vælge mellem fire forskellige typer af materialer til vindueskarmene:

1. Plast
2. Træ (malet)
3. Aluminium
4. Mahogni

Dine overvejelser her bør gå på, om det skal matche resten af boligens stil, om du vil have det vedligeholdelsesfrit eller ej, hvor dyrt det må være, og om det skal matche dine andre vinduer og døre?

Her nogle få fordele og ulemper ved de forskellige materialer:

1. Plast kræver ingen vedligeholdelse og er nemt at rengøre. Det er et holdbart og miljøvenligt materiale. Du kan dog ikke male det senere hen, hvis du skulle ønske det.

2. Træ skal vedligeholdes og males jævnligt. Det skal også vedligeholdes korrekt, så det kan holde i lang tid. Du kan nemt male det, hvis du ønsker at skifte farve og stil.

3. Aluminium er helt vedligeholdelsesfrit og nemt at rengøre. Det kan på samme måde som plast ikke males senere hen. Dog er det et meget holdbart materiale.

4. Mahogni skal behandles med olie og slibes. Det kan holde længe, hvis det behandles korrekt. Mahogni er det dyreste materiale, men det er også utroligt smukt. Det anbefales ikke at male det.

Taget

Du kan også vælge forskellige slags tage, hvor det vigtigste er at overveje, om du vil have taget af glas eller et lukket tag. Tag af glas giver mest muligt sollys, men som allerede nævnt kan det blive meget varmt om sommeren. Det kan give et udseende af et drivhus, men det er også blevet super moderne og kan se meget stilet ud. 

Et lukket tag skærmer mere for solen og har mindre udseende af et drivhus. Er det en opvarmet udestue, skal du tage hensyn til bygningsreglementets nye energikrav, hvilket kan betyde, at vinduesarealet må begrænses.

De mest typiske tage er:
1. Glas
2. Termotage
3. Tagpap
4. Trapeztag

Her kommer der nogle ulemper og fordele ved de forskellige slags:

1. Glas giver som sagt mest muligt dagslys, men det kan blive meget varmt om sommeren. Du kan også vælge SunGlaze som et alternativ til glas. Det er mere robust og holdbart, og du kan få det i røgfarvet eller klart glas, alt efter hvor meget lysindfald du ønsker.

2. Termotage er godt på den måde, at det både har en isolerende effekt og tillader lys at passere. Samtidig er det kondenshæmmende. Der lukkes dog ikke helt så meget lys igennem. De er ikke helt så robuste i forhold til haglvejr og stormvejr.

3. Tagpap er oplagt, hvis du ikke ønsker for meget sol. Det er et robust materiale, der kan holde til diverse nedfald. Det vil dog gøre lokalet bag udestuen mørkere, og du får ikke helt solens lys i foråret og efteråret. Her kan du læse mere om tagpap

4. Trapeztage er populært, da det er billigt og nemt at montere. Det er godt til at lade lys komme igennem. Dog vil de med tiden komme til at fremstå grumsede, og de er ikke isolerende. Desuden er de ikke så robuste i forhold til haglvejr, men de kan nemt og billigt udskiftes, hvis uheldet er ude.

Få 3 gratis tilbud på en udestue

Gulvet

Det er vigtigt at få gulvet isoleret, samtidig med at det æstetiske også har stor betydning her. Gulvet giver hele rummet karakter. Det vigtigste er at vælge en gulvbelægning, der passer til udestuer. Det skal kunne modstå store temperaturforskelle og forskellige niveauer af fugtighed. 

I uisolerede udestuer bruger man typisk havefliser eller trægulve. Til en isoleret udestue, der skal bruges hele året, kan gulvvarme med fliser eller klinker være oplagt eller et betongulv i sin rå farve eller malet med en gulvfarve.

Flisegulve skal gerne isoleres med 200 mm isolering, hvorimod trægulve kun skal isoleres med 100 mm for at undgå fugtproblemer.

Udformning af udestuen

Udformningen af udestuen er et stort punkt, og det vigtigste at tænke på er nok, at du gerne vil placere udestuen mest muligt fordelagtigt i forhold til haven, udsigt, sollys, arkitekturen på huset, og hvilket rum du gerne vil forbinde udestuen med. Dette vil typisk være stuen, en gang eller køkkenet.

Du skal også vælge formen på udestuen. Du kan eksempelvis få en klassisk form, saddeltags model og en pyramide model. Den kan både være placeret som en tilbygning til huset eller som fritstående.

Byg selv – Hvilke regler gælder for udestuer?

Du skal være opmærksom på, hvilke regler der gælder, når du vil bygge en udestue. Uanset om den skal være opvarmet eller ej, så kræver det en byggetilladelse. 

Du skal dermed ikke blot anmelde byggeriet til kommunen, men du skal ansøge skriftligt med tegninger og beskrivelse af udestuens placering samt materialevalg. 

Først når du har fået tilladelse, kan du gå i gang med byggeriet. Når arbejdet er færdigt, skal dette også færdigmeldes til kommunen.

Du skal derudover overholde kravet om minimumsafstand på 2,5 meter til naboskel. Du skal også sikre dig, at du ikke kommer i karambolage med grundens bebyggelsesprocent. Det skal angives på din BBR-meddelelse.

Det er desværre ikke længere muligt at få fradrag for arbejde i udestuen. Den eneste undtagelse er montering af nye vinduer i udestuen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top