Bygge træterrasse - hvad koster det?

– Få inspiration, se priser pr. m2 træterrasse og alt der er værd at vide

Skal du have bygget en træterrasse? Der er mange overvejelser i denne proces, og denne artikel vil hjælpe dig med at få et overblik over, hvad du skal overveje inden, du påbegynder arbejdet, samt hvad der findes af forskellige muligheder. Det kan være svært at finde rundt i, og du får et overskueligt overblik her.

Hvad er en træterrasse?

Der findes forskellige slags terrasser, og måske kender du bedst terrassen, der er lavet af sten. Den er meget almindelig – men også en lille smule kedelig. Terrassen lavet i træ er steget i popularitet henover de senere år. Det giver et andet udtryk til huset, og du har flere forskellige slags muligheder for at lave en unik terrasse. 

Den er dog lidt sværere at vedligeholde, hvorfor mange vælger udgaven i sten og fliser. Dette skyldes, at træet ofte skal behandles, og der kan komme råd i det, hvis man ikke gør det. Det kommer dog også meget an på, hvilket slags træ du vælger, og ofte kan denne terrasse også vise sig at være billigere end den lavet af sten.

Som sagt har du også flere muligheder for at præge terrassens udseende, og særligt hvis din have hælder, er det super praktisk at have en hævet terrasse lavet i træ. Når du vælger at arbejde med træ, er det nemmere at være kreativ end med sten. Derfor vælger mange træterrassen i dag, da vi gerne vil have et unikt og flot udseende til vores hus.

LÆS OGSÅ VORES GENERELLE GUIDE OM: Terrasse

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
din nye træterrasse

100% uforpligtende!

Træterrasse pris - Hvad koster en træterrasse?

Prisen på en træterrasse varierer meget, fordi der er forskellige faktorer, der spiller ind. Det kommer an på, hvilket materiale du bruger, om den skal være hævet eller ej, hvor stor den skal være, og om du gør noget af det selv eller får hjælp udefra til det hele.

Priserne varierer meget, men man kan give et ca. estimat på 1.000-3.000 kr. pr. m2 alt efter materialet. De billigste træsorter vil altså være 1.000 kr. pr. m2 og de dyreste 3.000 kr. pr. m2. Dette er ekskl. moms.

Materialevalget er ofte eksotiske træsorter eller danske, hvilket er de flotteste. Du kan dog vælge det billigere varmebehandlede eller trykimprægnerede træ, som ofte har en længere holdbarhed, da det er behandlet allerede. 

Behandlingen modvirker svamp og råd, men ofte vil træet også få en anden farve, hvilket du skal være opmærksom på inden. Det kan blive gulligt eller få en mere brændt farve.

Den hævede terrasse er dyrere end den almindelige, da denne skal have støbt beton til stolper, have gelænder osv. 

Den billigste løsning er at lave en træterrasse ovenpå din allerede eksisterende terrasse af sten. Dette vil man gøre, hvis man synes, at træet er flottere og dermed hellere ønsker dette look. 

En træterrasse, der er mere traditionel, skal der graves ud til, men dette er stadig billigere end den hævede løsning. En hævet terrasse er dog smart – og nødvendig – hvis din have hælder.

Hvilket slags træ skal jeg vælge?

Materialevalget er vigtigt, når du går med en træterrasse. Det har stor indflydelse på udseendet af huset, kolde og varme farver, og hvilken slags terrasse der kan laves.

Det er vigtigt, at du vælger træsorter, der kan holde længe. Træet udsættes for vind, regn, sol og måske sne, hvormed det skal kunne være modstandsdygtigt. 

Derudover skal det også kunne holde til, at man går på det, har havemøbler på det, og måske at børnene leger på det. Der er forskel på terrassebrædderne og det træ, der eventuelt skal være stolper og gelænder.

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er træ, som er behandlet med kemiske stoffer, hvilket betyder, at det har en længere holdbarhed. Denne slags træ er en god idé at vælge til den del af terrassen, der skal have forbindelse med jorden, da det ikke bliver nedbrudt så nemt af svamp eller råd.

Det er vigtigt at tjekke kvaliteten, inden du køber trykimprægneret træ. Noget er kun behandlet i de yderste millimeter, hvilket betyder, at det kun vil holde 5-8 år, og det ville være en skam. 

Du skal vælge dem, der har NTR (Nordisk Træbeskyttelses Råds garantimærke) mærket på sig. NTR klasse AB kan normalvis holde helt op til 25 år, og det er netop derfor, du vælger trykimprægnere træ – fordi det kan holde så længe. Du skal være opmærksom på, at træet kan blive grønligt med årene, hvormed det kan være en god idé at male det.

Du kan også vælge varmebehandlet træ, som fungerer lidt på samme måde. Det er behandlet, så råd og svamp ikke sætter sig, men det varmebehandlede træ får modsat trykimprægneret træ et mere brændt-varmt udseende. Dette foretrækker nogen, men træet kan også være noget dyrere end det trykimprægnerede.

trykimpraegneret terrassebraedder
Trykimprægneret terrassebrædder fra 10-4 Byggemarked
brunimpraegneret terrassebraedder
Brunimprægneret terrassebrædder fra 10-4 Byggemarked

Eksotiske træsorter

Disse er meget populære, fordi de giver et så varmt og venligt udseende til terrassen. Den varme farve indbyder til at opholde sig på terrassen, og når det er koldt og blæsende udenfor, giver det os faktisk noget livskvalitet at se ud på en terrasse, der er varm, da det minder os om sommer og solrige dage. Det kan dermed hjælpe lidt på humøret i de mørke vintermåneder. 

Også her varierer prisen meget. Teak, mahogni og sibirisk lærk har længe været populært, men er også i den dyre ende. Ipé, jatoba, cambara, cumara og bankirai er blevet populære for nyligt, også fordi de er noget billigere end de fornævnte.

Eksotiske træsorter kommer fra andre steder end Danmark, men de kan alligevel holde godt i det danske klima, da de har et højt niveau af olie i sig. Teak og mahogni er blevet brugt meget længe, men er også klart de dyreste. Der er en god erfaring med, at de kan holde længe. 

De nyere arter har man ikke helt så meget erfaring med endnu. Terrassetræ priserne afhænger dermed meget af, hvilket slags materiale du vælger.

Teaktræ bliver sølvgråt med tiden, hvor nogle af de andre træsorter bliver mere varme i udseendet. Dette er ikke en forværring, men man skal være opmærksom på, at træet skal behandles, fordi der ellers vil komme skimmelsvamp i det, og skimmelsvamp gør, at træet set dødt ud, selvom det sagtens stadig kan holde.

Da disse træsorter kommer fra alle mulige steder i verden, er det vigtigt at vælge noget, der er mærket med FSC, som betyder, at træet er produceret på en bæredygtig måde.

Jatoba terrassebrædder fra 10-4 Byggemarked
ipe terrassebraedder
Ipé terrassebrædder fra 10-4 Byggemarked

Danske træsorter

Gran og eg er danske træsorter, som ofte bruges til terrassen. Gran kan holde en 5-10 år, hvis det er i kontakt med jorden, men hvis det ikke er, kan det holde op mod 25 år. 

Eg kan holde 15-25 år i kontakt med jorden og op mod 50 år, når det ikke har. Eg er dermed meget holdbart, men samtidig er prisen også derefter. Eg kan få flot patina med tiden, og mange mener derfor, at det ikke behøver at blive behandlet. 

Både eg og gran er rimelig lyst i udseendet. Gran er meget blødt at arbejde med, men kan derfor også hurtigt få mærker.

Komposittræ

Måske har du hørt om det nye komposittræ? Det er blevet meget populært, da det ikke kræver nogen vedligeholdelse, og da det ikke giver efter for fugt på samme måde, som meget andet træ gør.

Komposit er 60 % træ, 30 % plastik og 10 % bindemiddel. Plastikken gør, at træet nemmere kan holde til det ustabile danske vejr. Dermed holder komposittræ ofte også længere tid – gerne i omkring 20-25 år. Det kræver ingen behandling, og det er et miljøvenligt materiale. 

Der er altså mange fordele ved komposittræ. Udseendet på det er ikke lige så flot som mange af de andre træsorter, men hvis man hellere vil gå med nemt og praktisk end flot, skal man vælge komposittræ.

LÆS MERE OM: Komposit terrasse

komposit terrasse
Komposit terrassebrædder fra 10-4 Byggemarked

Hvad er prisforskellen på en træ- og kompositterrasse?

Dette er som nævnt tidligere meget svært at afgøre, da det kommer an på hvilket træ, man vælger til en træterrasse. Pris på terrasser af træ kan dog ligge på omkring 150-800 kr. pr. m2.

Trykimprægneret træ er oftest det billigste, som ligger på omkring 150-250 kr. pr. m2.

Derefter kommer Eg, der er 300-400 kr. pr. m2. Eg er en sand klassiker som er utroligt slidstærkt og holdbart.

Teak er noget af det dyreste, fordi det smukke træ er meget populært, og det koster ca. fra 800 kr. pr. m2.

En terrasse i komposittræ koster typisk fra 250 kr. pr. m2, så du sparer en del. Det er dog vigtigt at huske, at du vælger et noget mere kedeligt udseende, men på den anden side er komposittræ nemt at arbejde med. Husk også at vælge komposittræ i kvalitet. Der er nemlig stor forskel på, hvor lang tids garanti producenten udsteder.

Du må dermed gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig: Prisen, udseendet, holdbarheden, kvaliteten?

Få 3 gratis tilbud på ny terrasse

Kan jeg bygge en træterrasse selv?

Slutteligt vil vi komme ind på, hvorvidt du kan gøre projektet helt selv. Det er selvfølgelig altid muligt at gøre det selv. Spørgsmålet er nærmere, om du har, hvad der skal til for at gøre det selv. Det kræver håndværkersnilde, tålmodighed, og at du har godt styr på processen, inden du går i gang. Hvis du synes, den slags projekter er sjove – og har flair for det, så er det nok lige dig. Hvis ikke skal du ikke begive dig ud i det, da det vil være alt for tidskrævende, og du vil køre sur i det.

Først og fremmest kræver det, at du har styr på underlaget og placeringen af din terrasse. Skal terrassen være på sydsiden? Skal den være hævet eller plan med jorden? Her kan det være rart at tale med en professionel tømrer, som vil have gode inputs til realiseringen af din drømmeterrasse.

Du skal have lavet underlaget klart til, at terrassen kan bygges. Skal den bygges ovenpå en stenterrasse, ovenpå jorden eller være hævet? Det er disse terrasser, du kan bygge selv. Det sværeste er at bygge en hævet træterrasse, og her skal du være forsigtig og sikker på, hvad du laver. Det er vigtigt, så terrassen ikke pludselig braser sammen. Hvis du ikke har håndværkererfaring, er det bedst at gå med en lav terrasse, hvis du vil bygge den selv.

Det tager nemlig meget lang tid at lave fundamentet til stolperne, der skal støbes med beton. Begge terrasser kræver et fundament, hvor man kan lægge træbrædderne. Træ må ikke ligge direkte på jorden, så selv ved en lav terrasse skal du bygge et fundament til den.

Dette sker ved at hæve terrassen med et par solidt lagte fliser, hvor du forankrer disse med et par stolpespyd i hjørnerne, så konstruktionen er stabil.

Du skal have træ til stolper, den underliggende trækonstruktion og brædderne, der skal være ovenpå. Brædderne skal skrues fast på den underliggende konstruktion, så de ikke rykker sig. Der skal være 10 mm i mellemrummet mellem brædder, kanter og trin. 

Du kan herunder se en video af, hvordan man bygger en terrasse selv. Det er oftest nemmest at se det selv, så du kan visualisere processen.

Du skal huske, at der er nogle materialer, du skal bruge, når du vil bygge selv. 

Du skal bruge følgende:

Som du kan se, er der meget at investere i, både tidsmæssigt og økonomisk set, når du vil bygge en terrasse selv. Derfor kan det være en besparelse, at du får professionel hjælp til arbejdet. 

Der er både mange overvejelser at gøre sig, om hvilken slags terrasse, du gerne vil have, og hvad der er muligt. Derudover er valget af træ også en vigtig afgørelse. Alle disse overvejelser kan blive nemmere, når du kan tale dem igennem med en, der har erfaringen.

Når du får hjælp udefra, er det vigtigt at få flere forskellige tilbud. Dette er vigtigt, da priserne varierer så meget, så du skal ikke bare gå med den første den bedste. Du kan klikke her hos 3byggetilbud for at få 3 uforpligtende tilbud, som kan give dig et estimat over, hvad prisen bliver for lige præcis din terrasse.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

2 kommentarer til “Bygge træterrasse – hvad koster det?”

  1. Hej, tak for en fin artikel.
    Men hvor henne finder i lige trykimprægneret træ til terasse til omkring 15-30 kr pr m2, samt komposit til 60 kr pr m2.
    Det kan jeg bestemt ikke finde det til🙂
    Mvh christian

    1. Hej Christian, mange tak for din feedback!
      Du har helt ret, til de billige priser skal man vidst lede længe 😄
      Det var en fejl, vi har nu opdateret priserne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top