Nye tagrender – Guide til pris og montering
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Tagrender er uundværlige og uundgåelige, når du har et tag. De hjælper både med at lede regnvandet væk, men de er også en del af udseendet på dit tag.
Har du brug for nye tagrender eller udskiftning af tagrender?
Så læs med her for at finde ud af tagrende priser og alt, hvad du ellers skal vide.
Indholdsfortegnelse
ToggleTagrende priser - hvad koster nye tagrender?
Der findes forskellige former for tagrender. De er typisk lavet af stål, plast, zink eller kobber. Prisen vil variere, alt efter hvilket materiale du vælger. Kobber er det dyreste materiale og derefter zink.
Vi giver dig nogle vejledende priser herunder:
- Ståltagrender: Fra 560 kr. inkl. moms og montering
- Plasttagrender: Fra 500 kr. inkl. moms og montering
- Zinktagrender: Fra 600 kr. inkl. moms og montering
- Kobbertagrender: Fra 900 kr. inkl. moms og montering
Alle tagrender kræver desuden et nedløb, der kan lede vandet fra tagrenden ned i kloakken. Man regner som regel med et 3 m nedløb på et gennemsnitligt hus.
Udover materialevalget er der andre faktorer, der kan spille ind på prisen. Nogle af dem er:
- Tagets kompleksitet: Hvor mange hjørner er der? Er taget et almindeligt sadeltag, eller skal der tagrendehjørner til?
- Skal tagrenderne udskiftes, eller skal der en helt ny tagrende til? Det er billigere at udskifte tagrenden end at få en helt ny.
- Gør du det selv eller får professionel hjælp til det?
- Din beliggenhed kan gøre, at prisen varierer. En håndværkers timeløn er dyrere i Hovedstaden, end den vil være i Jylland.
- Køber du selv materialerne, eller lader du fagmanden stå for det hele?
Sådan får du den billigste pris på montering af tagrender
Hvordan får du et godt tilbud på montering af tagrender? 3byggetilbud.dk giver dig 3 gratis og uforpligtende tilbud, som du kan vælge mellem. Siden 2000 har 3byggetilbud formidlet 400.000 opgaver rundt omkring i Danmark. Du er sikker på, at du får god kvalitet, og samtidig får du en god pris.
Prisen på montering af tagrender vil nemlig variere en del, og derfor er det godt at indhente flere tilbud, som du kan sammenligne mellem. Det er nemt. Du slipper for arbejdet med selv at skulle researche. Du skal blot indsende din opgave så detaljeret som muligt, hvorefter du bliver ringet op af 3byggetilbud.
Du er sikret god kvalitet, da alle håndværkere bliver vurderet af kunderne. 3byggetilbud har fået 4,5/5 stjerner på Trustpilot, hvilket tyder på meget tilfredse kunder.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Tid til udskiftning af tagrender? De typiske tegn på problemer
Hvornår ved du, at det er tid til at udskifte dine tagrender? Det er som regel, når der opstår problemer på den ene eller anden måde. Det kan være godt at komme problemerne i forkøbet ved at tjekke dine tagrender indimellem.
Det er en god idé at rense tagrenden om efteråret, hvor bladene er faldet. Det kan du gøre med hænderne eller en graveske. Hvis der er skidt og snavs, der er sværere at få væk, kan du rense tagrenden med en stiv børste og vand. Du kan spule tagrenden med haveslangen til sidst. Husk, at stigen ikke må støtte mod tagrenderne, for så kan de risikere at revne.
Derudover kan du tjekke tagrenderne; at de ikke er utætte, at de sidder korrekt, at nedløbsrør og afløbsbrønd slutter tæt, og at der generelt set er fri passage for vandet.
Typiske problemer med tagrender:
- Tagrenden sidder for lavt eller for langt fra taget, så vandet ikke rammer ned i tagrenden.
- Tagrenden er for lille, så alt vandet ikke kan ledes væk, hvis det regner meget.
- Tagrenden er udført med bagfald, så regnvandet ikke ledes ned i nedløbet.
- Huller, revner eller utætte samlinger.
- Tagrenden er fyldt med blade eller andet snavs.
- Overgangen mellem nedløb og brønd er defekt.
- Tagbrønden er stoppet.
Tagrender bruges til at lede vandet væk. Hvis ikke det fungerer, kan selve taget og huset tage skade. Det kan give frostsprængninger på facader og fugt af kældervægge og sokler. Hvis det får lov til at stå længe, kan skaderne brede sig indvendigt i huset i form af fugtproblemer og skimmelsvamp.
Typer af tagrender – hvilke materialer findes der?
Som allerede nævnt findes der forskellige materialer til tagrender. Hvilken en skal du vælge? Du kan læse om fordele og ulemper, og hvilke materialer du kan vælge mellem. Når du skal vælge tagrende, er det ikke kun den praktiske funktion, der er afgørende.
Tagrenderne har stor betydning for helhedsindtrykket af dit hus. Det er vigtigt, at der er sammenhæng mellem tag, hus og tagrender rent æstetisk.
Zinktagrender
Zinktagrender er et klassisk valg til villaer såsom murermestervillaer. Zinktagrender er blanke i starten, men får en mat grå patina med tiden. Rheinzink er den dominerende producent på markedet både i Danmark og i Europa.
Zink er et mere eksklusivt materiale, hvorfor det også er dyrere end stål og plast. Det er både modstandsdygtigt, og med en fin patina bliver det smukt henover årene.
Fordele:
- Flot patina
- Stærkt og modstandsdygtigt materiale
- Passer til alle typer af huse
- Lang holdbarhed
Zink tagrender egner sig til alle huse overalt i landet. Det er enormt modstandsdygtigt over for hvilket som helst klima – om det er koldt, med saltgus eller lignende.
Hvis du bor tæt ved kysten, kan den saltholdige luft dog nedsætte levetiden på zink tagrenden. Zink har et udseende, som mange efterspørger.
Ulemper:
- Zink tagrender vil være forbudt i nogle kommuner i særlige tilfælde
- Zink er et dyrere materiale
Zink tagrender er forbudt i flere kommuner, hvor der anvendes lokal afledning af regnvand. Det kan nemlig lede til forurening af jorden. Zink er et blødere materiale, så du skal ikke stille din stige op af tagrenden, når du skal rengøre den.
Du kan købe Rheinzink kvartrund tagrende på 3 meter til 289 kr. hos Davidsen.
Kobbertagrender
Kobber er det dyreste materiale af dem alle, men det er også det mest holdbare. Kobber har en lang levetid, fordi det fra naturens side har indbygget korrosionsbeskyttelse.
Du kender nok det grønne udseende, som kobber får med tiden. Den patina beskytter kobberet, hvorfor det er så holdbart. Kobber er et anderledes og flot valg æstetisk set.
Du kan desuden få kobber i forskellige udformninger og størrelser; den traditionelle halvrunde eller som kvartrund eller firkantet.
Fordele:
- Holdbart materiale
- Findes i forskellige udformninger
- Flot patina
Kobber er ekstremt modstandsdygtigt. Det kan klare de stærkeste klima- og vejrforhold. Kobber kan dermed bruges alle steder i landet.
Det er først skinnende blankt i udseendet, hurtigt får det en mørkfarvet patina, og efter flere år vil det få den irgrønne farve. Det er ikke til at sige hvornår, da det afhænger af forskellige faktorer.
Ulemper:
- Det er det dyreste materiale
På 10-4.dk kan du købe Plastmos kobbertagrende nr. 12 til 895 kr. Husk, at tagrenderne skal pakkes ud af emballagen med det samme. De skal opbevares indendørs indtil montering. Plastmos produkter har en garanti på 25 år.
Ståltagrender
Ståltagrender har en stor styrke, og prisen er billigere end ved zinktagrender. Det gør ståltagrender til et populært valg hos danskerne. Det svenske firma Lindab introducerede først ståltagrender i Danmark. De danske firmaer Icopal og Plastmo laver også ståltagrender nu.
Ståltagrender kan være en god løsning til det regnfulde klima i Danmark. Materialet på tagrenden skal gerne være stærkt, da vandmængderne ikke skal forårsage skade.
Fordele:
- Stærkt materiale
- God pris
- Bevarer et blankt look
- Nemme at montere og vedligeholde
Stål er et godt valg til tagrender, da det stilmæssigt passer til de fleste huse, men også fordi det kan modstå snebyger, storm og regn. Stålet patinerer ikke, ligesom zink gør.
På den måde er du sikker på, at dine ståltagrender vil bevare udseendet. Stål er desuden så stærkt, at du godt kan stille stigen op ad tagrenden, når du skal rengøre eller inspicere den.
Ulemper:
- Stål egner sig ikke til huse i kystområder, da det vil ruste
Hos Plastmo kan du få to forskellige typer af stål. Det drejer sig om Stål Plus og AluZink. De har en stærk kerne af stål, som er belagt med enten Stål Plus eller AluZink. I flere kommuner er det ikke længere tilladt at have zinktagrender.
Som et alternativ kan man købe Stål Plus, som har det samme look som zinktagrender. Det er tilladt i de kommuner med zinkforbud. De har en garanti på 25 år.
Du kan få Plastmo AluZink tagrende nr. 11 3 meter til 139 kr. på Frishoppen. Du kan købe Plastmo Stål Plus for tagrende nr. 11 3 meter til 177 kr. hos Frishoppen.
Plasttagrender
Plast er længe blevet brugt som det foretrukne valg af tagrender. Efter ståltagrender er kommet ind på det danske marked, er populariteten svundet lidt ind. Det skyldes, at plast ikke har samme styrke som zink eller stål.
Prisforskellen på stål og plast er meget lille, hvorfor mange foretrækker stål. Plast bliver mere mat med årene i udseende og bliver mere skrøbeligt. På den anden side er materialet nemt at arbejde med, og det tåler saltholdig luft og lave temperaturer.
Hvis du har en kompleks tagkonstruktion eller bor ved havet, kan plast være et godt valg for dig.
Fordele:
- Plast ruster ikke
- Det er miljøvenligt
- Korroderer ikke
- Billigt materiale
- Tåler havgus og forurenet luft
Plast er et miljøvenligt valg, da det fremstilles af genanvendeligt PVC. Den store fordel ved plast er, at det ikke korroderer i forbindelse med andre materialer. Det er oplagt til dig, der bor ved kysten. Plast tagrender er nemme at montere, og det er et billigt valg. Du kan få plast i forskellige farver, så du kan vælge den, du synes, passer bedst til dit hus. Nogle mener, at plast ikke ser så eksklusivt ud som zink og stål, så det er en smagssag.
Ulemper:
- Plast er svært at reparere, når det først er gået i stykker
- Materialet er ikke helt så stærkt som zink og stål
Plastmo har produceret plast tagrender i årevis, og her får du en garanti på 25 år. Du kan eksempelvis købe Plastmo tagrende i hvid, grå og sort nr. 11 på 3 meter for 282 kr. hos Frishoppen.
For flere forhandlere og priser kan du se her:
Find den rette tagrende til din bolig
Type | Pris pr. m2 | Montering |
---|---|---|
Stål | 1.000 - 2.000 kr. | Med lim |
Plast | 1.400 - 2.000 kr. | Med lim eller loddes |
Kobber | 1.700-2.000 kr. | Med lim eller gummi |
Zink | 800 -1.000 kr. | Med lim eller loddes |
Tagrende størrelser - Vælg den rigtige størrelse
Når du skal bestemme dig for en tagrende, skal du også vælge størrelsen på den. Tagrender sælges i tre størrelser: 10, 11 og 12, hvor 11 er den mest almindelige.
Du kan måle bredden af din eksisterende tagrende for at finde størrelsen på den kommende. Så vil den nye tagrende passe ned i rendejernene.
- Str. 10 er bredden 102 mm
- Str. 11 er bredden 120 mm
- Str. 12 er bredden 144 mm
Tagrende montering – gør-det-selv guide
Det er muligt at spare penge og sætte dine tagrender op selv. Du skal gerne være handy anlagt eller have prøvet det før. Hvis du allerede har en tagrende, som skal skiftes ud, behøver du ikke nødvendigvis hjælp af en håndværker. Det kan også være, at en udskiftning ikke er nødvendig, men at du kan reparere de skader, der måtte være.
Når du skal montere din nye tagrende, skal du først opsætte rendejernene eller consoljern. Det er dem, tagrenden skal ligge i. Du skal huske, at de skal have et fald mod nedløbsrøret, så vandet ledes den vej. Endestykkerne på tagrenden påføres en særlig lim, som monteres på tagrenden.
Du skal lægge tudstykket på tagrenden, hvor nedløbsrøret skal være og aftegne hullet med en tusch. Her skal du skære et hul og huske at afslibe kanterne. Tudstykket påføres lim og monteres på hullet. Tagrendestykkerne skal samles, og samlestykkerne skal også påføres lim for at forbindes med hinanden. Samlestykket skal hægtes på bagenden af begge tagrender.
Du kan se processen i videoen her:
Når du skal udskifte tagrenden, skal du først afmontere tagrenderne. Det gør du ved at fjerne tagrenden og de gamle forfjedre. Ellers er processen nogen lunde den samme, når du skal montere den nye tagrende som forklaret i det ovenstående.
- Find mere information her
- https://www.tagrendegruppen.dk/tagrender/staaltagrender/
- https://www.bolius.dk/goer-det-selv-saadan-skifter-du-selv-din-tagrende-16680
- https://www.licitationen.dk/article/view/628886/efter_strenge_miljokrav_fra_kommuner_producenter_giver_bedre_dokumentation
- https://www.plastmo.dk/tagrender.aspx