Stråtag priser – hvad koster et nyt stråtag?

– Se pris pr. m2, typer, FAQ og alt der er værd at vide

Stråtækte huse – der er noget romantisk ved huse med stråtag. Det leder straks tankerne hen på et bondehus i skønne naturomgivelser. Men er det egentlig besværligt at få og vedligeholde? Hvad er prisen på stråtag, og er det farligt med hensyn til brand? 

Hvis du overvejer at få et stråtækt hus, men har mange spørgsmål, skal du læse med her. Vi vil forsøge at besvare alle de spørgsmål, du måtte have.

Stråtag priser – hvad koster et stråtag?

Det er umuligt at fastsætte en specifik pris på huse med stråtag. Det skyldes, at der er så mange faktorer, der er afgørende for prisen. Nogle af dem er:

En vejledende pris for tækning ligger på omkring 700 kr. pr. m2. .

Dog vil denne pris kun være for selve taget, og der er mange andre udgifter, som kommer oveni. Det gælder eksempelvis brandsikring, mønning, oprydning osv., som kommer oveni prisen.

Afrivning af gammelt tag vil typisk ligge på 65 kr. pr. m2, hvis du allerede har et stråtag, men gerne vil erstatte det med et nyt.

Brandsikring koster omkring 200 kr. pr. m2, og den pris vil komme oveni.

En general pris, hvor alting er inkluderet, vil typisk ligge på 1.400 kr. pr. m2. Det er i den dyrere ende, men stråtag vil kun være marginalt dyrere at lægge end tegltag. Det skyldes, at der ikke er udgifter til skotrender, tagrender og nedløbsrør.

Brandsikring og forsikring er dog ofte det, der trækker prisen i vejret. Til gengæld er stråtag den mest klimavenlige tagtype, der findes. Forsikringen vil også være billigere, når taget er brandsikret. 

Hvis du dermed har et hus på 150 m2, vil det koste dig omkring 200.000-240.000 kr.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på et nyt stråtag

100% uforpligtende!

Få 3 gratis tilbud på stråtag

Sådan får du en god pris på at få lagt et nyt stråtag

Når du skal have nyt tag, er det en stor investering, uanset hvilket tag du vælger. Derfor er du naturligvis interesseret i at spare penge, hvor du kan. En måde, hvor du kan spare op til 20-30 %, er ved at få flere tilbud i stedet for at gå med det første og det bedste. Da stråtagspriser er så individuelle, kan det være en god idé at få flere muligheder, så du kan sammenligne priserne og finde den, du synes, lyder bedst.

3byggetilbud hjælper dig med at få 3 gratis og uforpligtende tilbud. Det er en rigtig nem måde at spare penge på, og du skal næsten ikke gøre noget af arbejdet selv. Du skal blot indsende din opgave så detaljeret som muligt, og derefter bliver du ringet op med 3 tilbud, som du kan vælge mellem eller afslå.

3byggetilbud har siden år 2000 hjulpet danskerne med mere end 400.000 opgaver. Du får personlig rådgivning, kvalitets håndværkere, og du får tilmed entreprisegaranti på op til 35.000 kr. for private og 100.000 for erhverv.

Klik her og kom i gang med at få 3 gratis tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Er stråtag også en moderne løsning?

Måske forestiller du dig, at stråtækte huse hører til i sommerhusområder eller på gamle bondegårde. Engang var stråtækte huse den mest populære og brugte måde at lave tag på. 

Det blev dog forbudt i byerne på grund af brandfare. I 50-60’erne faldt populariteten, men siden er det blevet mere moderne igen med stråtækte huse. Ifølge Danmarks Statistik fandtes der i 2018 54.695 stråtagshuse i Danmark, hvor 9.114 af dem er sommerhuse. I nogle sommerhusområder kan det være påkrævet at få et stråtækt hus. Der findes dog også mange andre huse end sommerhuse, der har stråtag. 

I dag udtænker man nye, moderne måder at lave stråtagshuse på, og det behøver absolut ikke kun være på bindingsværkshuse, at man finder stråtag. I Holland finder man meget moderne arkitektur, der har stråtag. Det er lige så stille ved at brede sig til Danmark.

En af grundene til, at stråtag stiger i popularitet, er, at det er det mest CO2-venlige, bæredygtige og energivenlige materiale til taget. Det er oftest lavet af tagrør, som man høster i vådområder, hvor de optager næringsstoffer. Hvis taget er lagt korrekt og uden skader, kan de måske holde i op til 50 år og efterfølgende kan det komme i kompostbunken eller bruges som energi til kraftvarmeværker.

straatag priser

Hvilke firmaer kan lægge et stråtag?

Når du skal have et stråtag, skal du have fat på en tækkemand. Der findes ca. 400 tækkemænd i Danmark. En tækkemand har en erhvervsfaglig uddannelse og udfører tømrerarbejdet selv i forbindelse med tækning af stråtag. Førhen blev viden om tækning overgivet fra tækkemand til tækkemand, hvorimod man i dag skal have gennemgået en uddannelse for at blive en del af Tækkelauget. 

Tækkelauget blev stiftet i 2001, og alle tækkemænd er herigennem omfattet af Byg Garanti-ordningen og er forpligtede til at overholde en række etiske retningslinjer. Dermed er du garanteret kvalitet og en hurtig løsning, hvis der skulle opstå fejl – og uden ekstra beregning.

En tækkemand vil kunne hjælpe dig med alle dine spørgsmål, også de konkrete om din situation, og hvilke muligheder der findes. Du skal være opmærksom på, om tækkeren er medlem af en af de to standsforeninger Dansk Tækkemandslaug eller Jydsk Tækkemandslaug.

Det kan være en god idé at starte med en uforpligtende snak med tækkemanden. Du kan se noget af det arbejde, som vedkommende før har lavet. Hos Dansk Industri kan du finde alle tækkemænd i Danmark: Medlemmer – DI Dansk Byggeri Tækklauget- DI (danskindustri.dk)

Få 3 gratis tilbud fra tækkerfirmaer

Fordele og ulemper ved et stråtag

Der er mange fordele ved et hus med stråtag. Nogle af dem er:

En af ulemperne er, at brandfaren er lidt større end ved andre tagtyper, hvis du ikke får taget brandsikret, og at det ligger i den dyrere ende. Desuden holder nogle andre tagtyper længere end 50 år, som er den gennemsnitlige levetid på det stråtækte hus.

Kræver et stråtag meget vedligeholdelse?

Det er en myte, at stråtage kræver meget vedligeholdelse. Det skal dog jævnligt efterses ligesom andre tage. Om efteråret efterses det for at se, om det er klart til vinteren, og om foråret for at se om der er sket skader i løbet af vinteren. Taget skal desuden kontrolleres efter et voldsomt uvejr. Taget skal have luft omkring sig, så det nemt kan tørre efter regnvejr.

 Når du skal tjekke dit tag, kan du følge en tjekliste:

1) Er der skader i tagfladen eller på rygning?
2) Er inddækninger såsom skotrender rene og intakte?
3) Er der tilfælde af større mosangreb? Det kan fjernes med en blød rive eller ved sprøjtning af godkendt middel.
4) Trænger det udvendige træ til træbeskyttelse?
5) Er der store træer, der skygger, som bør beskæres?
6) Er der bevoksning i tagskægget, som skal fjernes eller klippes?

Vedligehold af dit tag handler også om, hvilket valg af mønning, du tager, og du kan derfor overveje typen ud fra, hvor meget tid du gerne vil bruge på vedligehold.

Du kan være uheldig og få skadesdyr i taget. Mår vil gerne bo under taget, så det er vigtigt, at du ikke har beplantning, plankeværk, skraldespande eller havebord som står op af huset, hvor den nemt kan komme til. Kontakt altid din tækkemand, hvis en mår bygger rede hos dig. 

Det er ofte set, at fugle piller i stråtaget. Det kan være, hvis der er insekter i taget. Her skal du også kontakte din tækkemand, som kan hjælpe dig med problemet. Det er naturligt, at der er insekter i taget, da taget har et naturligt liv. Hvis det bliver genererende, skal man have fat på et skadedyrsbekæmpelsesfirma.

Hvordan foregår en stråtækning?

Hvis du er interesseret i, hvordan man lægger stråtag, kan du se denne video:

Afspil video

Man bruger typisk rør, som man finder ved fjorde eller søer, da de har den bedste isoleringsevne og holder længst. I dag høstes der ikke så mange rør i Danmark, så man importerer dem ofte fra Rumænien, Kina eller Ukraine.

Hvad er den forventede levetid på et stråtag?

Levetiden på et stråtag, der er lagt korrekt, vil typisk ligge på 30-50 år. Det vil ofte være mindre på den sydvendte side, hvor det kan holde 20-40 år. Mønningen, som er den del af stråtaget, der møder hinanden på toppen af taget, nedslides først. Den skal typisk udskiftes flere gange.

Mønningen, eller rygningen som det også kaldes, kan være lavet af lyng, halm eller græstørv, alt efter hvor du bor. Hvis du får rygningen med en kobberdækning, kan den ofte holde lige så længe som stråtaget. Levetiden vil dog variere, alt efter hvor udsat huset ligger, stråenes kvalitet og tagets tykkelse. 

Du kan give taget en skønhedskur efter 15 og 25 år, da taget de sidste leveår ikke vil se så godt ud. Her vil overfladen afklippes, så det igen ser skarpt ud, som da det først blev lavet. Levetiden afhænger også af, hvor godt taget bliver vedligeholdt.

Du skal være opmærksom på, at et stråtag ændrer udseende over tid. I starten vil rørene være gyldne, og den farve ændrer sig hurtigt til gråbrun. Det er en helt naturlig proces. Taget kan godt se nedbrudt ud, uden at det har opbrugt sin levetid. Så længe taget er tæt, har det stadig en teknisk levetid tilbage.

Få 3 gratis tilbud på nyt stråtag

Brandsikring af stråtage

I dag er stråtage brandsikrede og brænder derfor ikke mere end andre tage. Du skal derfor ikke være bekymret for brandfare, hvis du vælger et stråtækt hus. Det skal blot være godkendt brandsikret. 

Førhen var frygten, at branden hurtigt ville sprede sig – dengang var frygten også reel. Når taget er brandsikret, har utallige tests vist, at stråtaget kortvarigt flammer op langs kanterne, og derefter lægger ilden sig, og det vil brænde så langsomt, at brandvæsnet vil nå frem og slukke branden eller tage taget af. 

Brandsikring er ikke et krav, så nogle vælger at spare den merudgift på 10 %. En del af udgiften kan dog spares på forsikringen, og hvis man sammenligner med et tegltag, er brandsikrede stråtag kun marginalt dyrere. Det opfordres kraftigt til, at man vælger at brandsikre taget.

Når man brandsikrer taget, kan det eksempelvis gøres ved at bruge en glasfiberdug, der kaldes Septatec, som man lægger på lægterne mellems stråtag og lægter. Den er diffusionsåben, så taget får luft. Samtidig forhindrer den ilden i at brede sig, hvis der skulle gå ild i taget. Den sørger for, at branden holder sig i udkanten og ikke kan sprede sig til undersiden af taget. Den metode er billig og lige så effektiv som andre metoder, der findes, hvorfor den er den mest udbredte. Når metoden er godkendt, betyder det, at den er testet på DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

Når du skal finde forsikring, kan det være en god idé at sammenligne de forskellige forsikringsselskaber, før du tegner en forsikring. Prisen kan variere en del. Husforsikring med stråtag er dyrere end ved andre tage på grund af brandrisikoen. Dog vil du få nedslag i prisen, hvis du har brandsikring.

Hvad skal du ellers være opmærksom på?

Når du vælger et hus med stråtag, er der nogle ting du skal være opmærksom på:

Taghældning og regler

Et stråtækt hus skal have en hældning på minimum 45 grader. Hvis hældningen er mindre end det, vil taget ikke holde så lang tid, da fugt nemt trænger ind i stråtaget.

Regler for brandsikkerhed

Bygningsreglementet foreskriver, at stråtage skal have mindst 10 meter til naboskel, sti- eller vejmidte. Hvis du får taget brandsikret med den godkendte glasfiberdug, kan afstanden halveres.

Lokalplaner

Derudover kan der være krav til tagmateriale og højde på huset i lokalplanen. Nogle gange må du søge om dispensation, når du ønsker stråtag på dit hus. I flere sommerhusområder påkræves det at bruge stråtag. Du kan kontakte kommunen for at finde ud af reglerne for dit område.

Krav om tagkonstruktion

Et stråtækt tag er et tungt et, og derfor skal tagkonstruktionen kunne bære det. Det vejer fra 30-50 kg pr. m2 inkl. lægter, og derfor er det klassificeret som et tungt tag.

Lægning af stråtag – kan man gøre det selv?

Tækning kan du ikke gøre selv. Det kræver en tækkemand, som kan udføre arbejdet ordentligt. Hvis ikke det er udført ordentligt, vil taget ikke have den samme holdbarhed. Taget skal have den korrekte hældning, og der skal være ordentlig luftcirkulation mellem rørene, så det ikke angribes af svamp og råd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top