Stedsegrøn hæk

– 8 populære hækplanter der holder sig grønne hele året

Er du lige flyttet i hus og skal have en hæk? Så er en stedsegrøn hæk et oplagt bud, for den vil hurtigt vokse op og dække for din have hele året rundt.

Stedsegrønne hække er praktiske og flotte, da de har blade året rundt, så haven er skærmet fra vind og forbigåendes blikke om vinteren.

Stedsegrøn hæk: 8 af de mest populære hækplanter

Her kan du læse om 8 af de mest populære stedsegrønne hækplanter.

stedsegroen-haek-haekplanter

Blomstrende hæk med stedsegrønne blade

En stedsegrøn hæk med blomster er flot at se på året rundt. Den vil tilmed få fine blomster i forårsmånederne, hvilket bare er endnu en fordel. Læs med her for at få forslag til de blomstrende hække.

Liguster – Bestselleren blandt stedsegrønne hække

Ligusterhækken er storfavoritten blandt danskerne. Det er særligt de to sorter Liga og Storbladet liguster, man bruger som stedsegrøn hæk.

Liga er den mest populære ligustersort. Den er faktisk ikke stedsegrøn, men vintergrøn. At den er vintergrøn, betyder, at den beholder sine blade, indtil nye blade folder sig ud ved løvspring. 

liguster-haek

Sorten Storbladet liguster er derimod stedsegrøn, hvilket betyder at bladende holder sin grønne farve og ikke tabes.

De to sorter er populære, fordi de er hurtigt voksende og hårdføre. Det betyder, at de egner sig godt til det danske klima, og du kan forholdsvist hurtigt få en flot hæk.

Liga (vintergrøn)

Højde: 150-200 cm
Plantning: Liguster tåler både sol og skygge, salt og forurening. Rødderne må bare ikke være i fuld sol
Beskæring: Hækken kan beskæres året rundt
Blomstring: Hækken kan i maj-juni få små hvide blomster, og efter blomstringen kommer der sorte bær, som spises af fugle.

Storbladet liguster (stedsegrøn)

Højde: 100-150 cm
Blomstring: Den får på samme måde som Liga hvide blomster i maj-juni og derefter sorte bær

Kirsebærlaurbær – Stedsegrøn hæk med hvide blomstertoppe

Kirsebærlaurbær er en stedsegrøn hæk, der er meget populær blandt danskerne.

Det skyldes, at den har store blade, som giver god afskærmning, og den vokser hurtigt op, så du forholdsvist hurtigt får en hæk.

Den er nem at vedligeholde og tåler kraftig beskæring. Der findes forskellige sorter.

kirsebaerlaurbaer

Højde: Ofte mellem 125 og 210 cm alt efter sorten

Plantning: Hækken trives bedst i fuld sol eller halvskygge

Beskæring: Hækken skal helst beskæres i slutningen af foråret eller forsommeren og igen i efteråret, hvis du ønsker en klippet hæk

Blomstring: Grønne blade året rundt og hvide blomster i maj måned. Den får også sorte bær, som fuglene elsker

Gul bambus ”Rufa” - Hurtigt voksende stedsegrøn hæk

Rufa er en hurtigt voksende hæk. Det er en sort af bambus, som er kendt for at være et bæredygtigt materiale, da det vokser så hurtigt. Rufa er den mest oplagte bambushæk.

Højde: 2 til 2,5 meter høj
Plantning: Den trives i alle lysforhold
Beskæring: Den kan nemt klippes til

bambus

Buksbom – Langsomt voksende stedsegrøn hæk

Buksbom er populær, fordi den er tæt og tåler beskæring. Desuden kan buksbom klippes, ligesom du ønsker det.

Højde: Op til 4 meter høj, men kan beskæres

Plantning: Buksbom kan tåle sol, skygge og halvskygge

buksbom-stedsegroen-haek

Beskæring: Det er bedst at beskære hækken om foråret

Kristtorn – Lav stedsegrøn hæk med små blade, blomster og bær

Kristorn bruges ofte som hæk. Den stikker ikke så meget som andre hække med torne. Den er middeltvoksende.

Højde: Normalvis 50-100 cm høj

Plantning: Hækken kan stå i sol eller halvskygge

Beskæring: Hvis du beskærer kristorn, skal den skæres ind til en grenkrave eller sidegren, for ellers kan der forekomme råd

kristtorn

Blomstring: Kristorn får hvide blomster i maj-juni. Den sætter også bær, som fuglene elsker

Stedsegrønne hækplanter med nåleformede blade

Hække med nåleformede blade er ofte meget hårdføre og egner sig godt til det danske klima.

Taks – Høj langsomt voksende stedsegrøn hækplante

Taks er en stedsegrøn hæk med nåle. Den kan holde i mange år, og den kan holde den form, du har klippet den i, i mange år fremover.

Det er en nem hæk at have med at gøre. Du skal dog være opmærksom på, at den vokser langsomt.

Højde: Taks kan blive op til 4-5 meter, så den egner sig godt som høj hæk

taks stedsegroen haek

Plantning: Taks kan trives i sol, halvskygge og mere eller mindre skygge

Beskæring: Taks tåler jævnlig og kraftig klipning

Farve: Taks er mørkegrøn, dog bliver den lysegrøn i maj, hvor den laver nye skud. Den får desuden bær, der er giftige for heste og mennesker

Cypres: Stedsegrøn hæk med bløde nåle

Cypres er smuk, og den vokser hurtigt i forhold til andre hække med nåle. Den er meget tæt, så den er ideel til dig, der gerne vil lukke helt af til din have. Nålene er desuden bløde.

Højde: Cypres kan blive op til 40 meter. Som hæk er den mindre, men skal regelmæssigt beskæres, så den ikke vokser sig for høj.

Plantning: Den trives i fuld sol eller halvskygge

cypres

Beskæring: Hækken skal jævnligt beskæres

Thuja – hurtigtvoksende stedsegrøn hæk med nåle

Thuja er i mange år blevet brugt som hæk i Danmark. Den har nåle, og den vokser hurtigt. Den er høj og tynd og grøn året rundt.

Højde: 120-150 cm

Plantning: Den kan stå i fuld sol eller halvskygge

thuja

Beskæring: Hækken skal beskæres en gang årligt og helst ikke for kraftigt

Hvad er vigtigt ved køb af en stedsegrøn hæk?

Når du skal købe en stedsegrøn hæk, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Vi guider dig gennem vigtige overvejelser, så du kan finde frem til den rigtige hæk til din have.

1. Fælles hæk

Først og fremmest skal du være sikker på, om du skal konsultere dig med naboen. Er din hæk en fælles hæk med naboens? Så kan du naturligvis ikke tage beslutningen alene. Da må I sammen finde frem til, hvilken hæk I ønsker.

2. Højde

Højde på hækken er noget af det første, du kan overveje. Ønsker du, at forbigående ikke skal kunne kigge ind? Vil du gerne have udsigt udover hækken? Det er også vigtigt, at du forholder dig til, hvor meget skygge hækken vil afgive på forskellige årstider.

Hegnsloven kræver, at hække beskæres til 2 meter én gang årligt. Der kan dog også være andre bestemmelser for området, der har restriktioner for hækkens højde. Det kan der være i sommerhusområder. Du skal derfor forholde dig til lokalplaner.

3. Bredde

Hvor meget plads har du til at have en hæk? Er din have stor eller lille? Hvis din have er lille, kan det være en fordel med et hegn i stedet for, da det tager mindre plads, og havens andre træer og planter skal konkurrere om vand med hækken.

4. Hurtigt voksende hæk?

Du må stille dig selv det spørgsmål, hvor længe du kan vente til, at din hæk vokser op og giver dig privatliv. Der er forskel på, hvor hurtigt de forskellige hække vokser. Det er muligt at købe en færdig hæk, som er 1,5 eller 1,8 meter ved plantning.

Det koster dog rigtig meget, og derfor er det en stor økonomisk overvejelse. De hurtigt voksende hække kan vokse omkring 20-30 cm om året. Det kan betyde, at du skal vente mellem 5-7 år, før din hæk er fuldt udvokset.

5. Klippet hæk eller fritvoksende?

Hvis du vælger hæk som læhegn omkring din have, skal du være indstillet på, at alle hække skal vedligeholdes. Klippede hække skal gerne klippes ned 1-2 gange årligt.

Fritvoksende hække skal gerne med nogle års mellemrum have fjernet ældre grene, så det giver plads til nye. Hvis du går med en fritvoksende hæk, skal du sikre dig, at sorten passer til den plads, du har.

6. Bær

Nogle hække får bær, og de fleste er giftige. Hvis du har små børn, kan det være, du skal genoverveje at få en hæk med giftige bær. Taks er giftigt for heste, hvilket også er godt at være opmærksom på, hvis der er heste i nærheden.

Fuglene ynder at spise bærrene, så det kan også tiltrække dyreliv, hvilket de fleste godt kan lide. En klippet hæk vil som regel ikke få så mange bær.

7. Omgivelserne

Når du vælger din hæk, er det vigtigt, at den vil passe godt i din have, med huset og med omgivelserne.

8. Vind- og vejrforhold

Hvis du bor tæt ved kysten, din jord er meget sandet, eller hækken vil blive udsat for meget vind, skal du finde en sort, der egner sig til dette. Du kan altid se på hække i lokalområdet, for at tjekke ud hvilke arter der trives.

9. Art og sort

Når du har gjort dig de overvejelse, skal du til at vælge, hvilken hæk du ønsker. Du behøver ikke den samme hæk hele vejen rundt om haven. Når du har valgt en art, kan der være flere sorter at vælge mellem. Du kan besøge en planteskole for at få flere informationer om den specifikke sort.

Skal jeg vælge barrodsplanter eller klumpplanter?

Når du skal købe hæk, skal du vælge, om du ønsker en barrodsplante eller klumpplante. Barrod er billigst. Den skal plantes med det samme, du køber den.

Klumpplanter er stærke og den jord, de er plantet i, følger med. Den fortsætter dermed sin vækst og vil hurtigere vokse sig stor. Den er dog også dyrere af den årsag.

Barrodsplanter: Dette er den mest anvendte hæktype. De tages op af marken, når planterne er i dvale, rystet fri for jord, og så sorterer man dem i størrelse og alder og lægger dem på køl. Sæsonen går fra oktober til juni.

Klumpplanter: Her vil man grave planterne op, når de er i dvale, med en klump jord omkring rødderne. Sæsonen strækker sig fra oktober til maj.

Løvfældende hæk eller stedsegrøn hæk?

En løvfældende hæk vil miste sine blade, hvorimod stedsegrønne planter vil beholde dem året rundt. Derfor vælger mange en stedsegrøn hæk, hvor liguster nok er den mest populære.

Bøgehækken er dog et godt alternativ, da den ikke taber sine blade, men beholder de fleste visne blade på henover vinteren. Den er dermed ikke grøn og flot at se på om vinteren, men den vil stadig skærme for forbigående.

Hvornår planter man stedsegrønne hække?

Stedsegrønne hække skal du gerne plante i maj eller i august-september. Deres rødder udvikler sig først, når der er jordvarme. Det er godt at plante hækken i regnvejr, da jorden så vil være fugtig.

Luften omkring rødderne skal helst ikke tørre ud. Hvis det er meget tørt i sommerhalvåret, kan du vande hækken, da den gerne skal have godt med vand.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top