Pudsning af væg og facade
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Går du med overvejelser om at få forskønnet dit hus? Måske bor du i et 70’er-parcelhus, hvor murværket kan ses på væggene indenfor, og dette skaber et dystert udseende og er ikke ligefrem topmoderne i en tid, hvor vi elsker naturlige materialer og neutrale overflader. Eller måske er dine mursten udenpå huset begyndt at krakelere eller samle på skidt og møg?
Der er mange måder, hvorpå du kan gøre dit hus flottere at se på, og selvom du er flyttet ind i det såkaldte 70’er-parcelhus, skal du ikke frygte.
I denne artikel kan du læse om at få pudset din væg op, hvilket kan pynte gevaldigt på de gule mursten, de mange huller, eller hvad du ellers kæmper med at skjule. Hvis det er husets facade, du gerne vil have forskønnet, så er det oplagt med en facaderenovering.
Indholdsfortegnelse
ToggleHvilket look giver pudsede vægge?
Pudsede vægge kan komme til at være helt glatte, eller de kan bevare strukturerne fra murstenene nedenunder. Dette udtryk er super moderne og passer godt ind i den nordiske minimalisme.
Hvis det er dine indendørs vægge, vil det passe godt med en nordisk stil og giver et organisk og råt udseende. Der er ro at finde i de pudsede vægge, hvorfor mange også bruger netop pudsede vægge på arbejdspladser og kontorer.
Det æstetiske udtryk i eller på dit hus er ikke blot for dit eget syns skyld. Det kan også hjælpe til, at dit hus stiger eftertragteligt i ejendomsvurderingen.
Derudover er pudsning af vægge og mure ofte en måde at forlænge husets levetid på. Huset vil stå flot og med et stilrent udseende, som du stolt kan vise frem til venner, familie og potentielle købere.
Hvilke typer af puds findes der?
Pudsning af væg kan ske på forskellige måder, og pudsen er også forskellig. Det kommer som regel an på forholdene, og hvilket udseende du ønsker, og hvor meget det må koste. Der er typisk 3 slags puds, man opererer med.
Læs om dem her for at blive klogere på, hvilken slags du ønsker.
1. Tyndpuds
Her trækkes der et tyndt lag puds på ca. 2-3 mm over muren. Efterfølgende køres det sammen med et filtsebræt, hvilket giver en ens overflade. Med denne form for pudsning kan man se murstenene og strukturerne under pudslaget.
Denne løsning er også lettere end at påføre et helt nyt pudslag. Pudsningen vil kombineres med filtsning eller vandskuring. Her beskrevet som filtsning med et filtsebræt.
2. Grovpuds
Dette giver, som navnet antyder, en mere grov overflade, hvilket oftest bruges til indendørs vægge. Dette fungerer som et slags underlag, hvor der skal et andet lag henover, fx vandskuring. Dog kan grovpudsede vægge stå for sig selv i en kælder.
3. Netpuds
Dette bruges som regel på bygninger i gasbeton eller tilbygninger i leca. Netpuds giver en stærk overflade, og skal følges op med en vandskuring, så det giver et flot enderesultat.
Pudsen kan enten være neutral i farven, så du kan male eller kalke bagefter, eller hvis du ønsker et råt udseende, er dette muligt.
Hvis du derimod gerne vil have en farve og undgå at skulle male, kan du benytte dig af indfarvet puds. Dette skal dog ske på hele vægge eller store overflader, da det er noget nær umuligt at ramme den samme farve igen, hvis du vil reparere væggen senere. Derfor skal du pudse hele væggen op igen, hvis noget skal repareres.
Pris – hvad koster facadepudsning pr. m2?
Det er selvfølgelig relevant at kende til prisen for pudsning af facade eller væg. Det er dog bare ikke altid, det er så nemt at fastsætte denne, da det kommer an på væggen/murens tilstand, hvilken slags pudsning du ønsker, og hvor stort et areal der er tale om.
Her giver vi nogle prisintervaller på de forskellige former:
Opgave | Pris pr. m2 |
---|---|
Pudsning af væg pris pr. m2: | 350-450 kr. |
Vandskuring pris pr. m2: | 300-400 kr. |
Netpuds pris pr. m2: | 500-700 kr. |
Filtsning pris pr. m2: | 300-400 kr |
For at udregne en konkret pris vil det ofte være relevant at vide, hvor stort areal der er tale om, hvorvidt der er vinduer og døre i væggen, og hvor højt der er til tagrenden eller til loftet.
Der er mange parametre at tage i betragtning, når man skal have udført pudsning. Derfor er det en god idé at rådføre sig med en professionel. I dette tilfælde skal du have fat i en murer, som vil kunne hjælpe dig med opgaven. Med en murers hjælp får du et flot resultat og er sikret, at det hele ikke skal laves om igen.
Pudsning er en meget svær opgave at udføre, hvorfor det er en god idé at søge professionel hjælp. Du kan hurtigt ende med et dårligt resultat, og det er ærgerligt, når det drejer sig om facader på dit hus eller vægge i din stue eller lignende.
Den bedste pris får du ved at indhente flere tilbud. Hos håndværkertjenesten 3byggetilbud.dk kan du få 3 gratis tilbud fra nogle af landets bedste murere, og du slipper helt selv for at researche og udføre noget arbejde.
Du kan dermed tage imod det tilbud, du synes, lyder bedst, og du kan også vælge at afslå alle, hvis du fortryder.
Det bliver ikke nemmere, og du er sikret et godt resultat, da murerne, der bliver brugt, er blevet godt anmeldt af tidligere brugere. Klik her for at indhente 3 gratis tilbud.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Pudsning af væg indendørs
Pudsning kan være oplagt til en eller flere vægge i stuen, på badeværelset, eller hvis du vil opfriske udseendet i din kælder. Pudsede vægge har som nævnt et råt look, der går i tråd med tidens trend om rene linjer og en nordisk minimalisme. Derudover får væggen/ene et jævnt udseende, som giver øjet ro og gør, at det kan matche med en nordisk enkelt indretning, eller hvis du vil eksperimentere lidt mere, er væggene i balance, mens du kan køre pang-70er farver eller de mere nutidige pastelfarver.
Fordelene ved pudsning af vægge er helt klart, at det giver et nyt udtryk til din bolig. Det er det æstetiske, man primært går efter. Med pudsede vægge får du mere lys og mindre rodede vægge.
Andre fordele kan være:
- Med en pudset væg kan du efterfølgende behandle med kalk, filt eller maling, hvormed der altså er mange muligheder for et nyt udtryk.
- Mere lys.
- Det er nemmere at reparere en pudset overflade.
Nogle ulemper kan være:
- Det kan kræve lidt mere vedligeholdelse, da revner, eksempelvis, vil ses tydeligere i en pudset overflade.
- Puds er mere porøst end et blankt murværk. Hvis du filtser væggen, vil dette dog nemmere kunne optage skader, der kan forekomme.
Pudsning af væg udendørs
Her kan du læse om processen, når man får pudset facader op samt om det kan være et gør-det-selv projekt.
Pudsning af vægge kræver et helt særligt blandingsforhold af mørtelen. Dette kan være svært at vurdere, når man ikke er udlært murer. Det er vigtigt, at pudsningen bliver udført korrekt, både for bygningens skyld, men også for det æstetiske udtryk. Hvis du fejler, må du gøre det hele om igen. Det er umuligt at fortryde, selvom man kan fjerne pudsningen, men rensningen vil skade sten og fuger.
Derfor er det en god idé at få en mures hjælp, medmindre du har prøvet det før, eller medmindre der er tale om små reparationer.
Processen foregår på den måde, at der først påføres et grundingsmiddel. Derefter vil der blive påført lidt mørtel i hjørnerne, som skal tørre i 3 timer. Derefter skal hele væggen pudses, hvilket sker med mere mørtel, der er blandet helt korrekt. Dette skal påføres væggen på et pudsebræt eller filtsebræt alt efter metoden. For en murer vil dette arbejde gå forholdsvist hurtigt, da han/hun har håndelaget.
Sidst skal en afretterskinne trækkes nedefra og op for at fordele mørtelen jævnt. Det skal tørre i 1 dag.
Som nævnt er hverken pudsede vægge eller pudsning af facade noget, man selv lige skal kaste sig ud i, medmindre man har erfaringen, eller det drejer sig om mindre områder. Der kræves den rette type puds, at man kender hæfteevnen på facaden, og at man har det rigtige håndelag, så det ikke går for hurtigt eller for langsomt, da dette kan have betydning for slutresultatet. Hvis pudsen er for våd eller tør, vil dette få en betydning.
Derfor er det også en god idé at beskrive opgaven for den murer, du vælger at gå med, da denne så også vil udføre et bedre resultat. Måske skal han/hun endda tilse opgaven, så de ved, hvad der kræves.
Forberedelser til at pudse væggen
Hvordan kan du forberede dig, inden du selv eller skal have udført pudsning af væg eller facade?
Du kan:
1) Reparere skader på mursten eller fuger
2) Fuge sætningsrevner. Dette kan du gøre selv, medmindre de er alvorlige. Spørg en murer til råds for at finde ud af dette
3) Rens væggen
4) Fyld fugerne ud der ikke ligger plant med murstenene. Gamle fuger kan skrabes ud og fyldes nyt i
Det kræver derfor eventuelt også lidt forarbejde.
Hvis du beslutter dig for selv at give dig i kast med arbejdet, skal du have fat på følgende materialer:
- Kalkkost
- Vandslange
- Murerspand
- Stålbræt
- Pudsebræt
- Murerske
- Mørtel
- Afdækningsmateriale
Pudsning sviner en hel del, derfor er det vigtigt, at du får dækket godt af. Du kan eventuelt også få brug for et stillads, alt efter hvor højt du skal op.
Konklusion
Det vigtigste, når du overvejer at få pudset vægge eller facader, er, at du tænker over, hvordan det vil påvirke rummet eller husets udtryk og fremtoning. Det vil ændre en del på udseendet – og sandsynligvis til det bedre, men det er blot vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om det æstetiske udtryk.
Derudover skal du overveje, hvilken type puds der skal bruges, og om du vil have kalket eller malet efterfølgende.
Så er der blot tilbage at indhente 3 gratis tilbud, så du kan komme i gang med at få dit drømmehus, som bliver super flot og moderne.
- Find mere information her