Omfugning af murværk
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Det er helt naturligt, at husfacader skal renoveres. Fra tid til anden har husfacaden stået så længe, at den har fået skader, smuds, eller fugerne ser trætte og slidte ud.
Er fugerne i murværket ødelagte eller beskadigede, øges risikoen for frostsprængning i fugerne, hvor fugt og vand kan trænge ind. Dette kan give dig fugtproblemer i huset og vandskader. Derfor er det vigtigt at handle hurtigt, hvis dette er tilfældet.
Omfugning af murværk kan forlænge husets levetid, opfriske udseendet, og det kan som nævnt være en nødvendighed.
Men hvad koster omfugning egentlig? Hvilke faktorer skal du være opmærksom på?
Læs med her for at blive klogere på alle dine spørgsmål.
Indholdsfortegnelse
TogglePris for omfugning af hus og murværk?
Prisen for omfugning varierer meget, og det er der forskellige årsager til. Hvor stor er facaden, mørteltype og timepris for mureren er nogle af de faktorer, der spiller ind.
Da priserne kan variere så meget, er det en klar fordel at indhente forskellige tilbud, så du kan få et overblik over, hvad prisen ca. vil blive. Dette kan du gøre her.
Inden du får foretaget en omfugning, så kan det være nødvendigt at lave en udkradsning eller udfræsning af fugerne. Her skal man fræse 15-30 mm af de gamle fuger ud, hvilket også vil koste. Du kan også vælge at gøre dette selv, og da vil prisen for omfugning være ca. 100-150 kr. lavere. For at fræse fugerne, skal du bruge en industristøvsuger, vinkelslibere med mundstykke og fræsehoveder.
Prisen for omfugning vil da ligge på omkring 500 kr. ekskl. moms pr. m2. Den kan også være dyrere, og den vil være lidt billigere uden udkradsning eller udfræsning.
Priseksempel:
Omfugning af murværk ekskl. udkradsning ligger ca. på 350 kr. pr. m2. ekskl. moms. Hvis du dermed har et 150 m2 murværk, vil prisen i alt blive: 52.500 kr.
Omfugning af murværk inkl. udkradsning ligger på ca. 500 kr. pr. m2 ekskl. moms. For 150 m2 murværk vil prisen blive: 75.000 kr.
Måske har din facade nogle høje gavle, som kræver, at håndværkeren kan stå på et stillads. Dette kan koste 15.000 kr. ekstra ekskl. moms for stillads. Affaldshåndtering kan koste op imod 2.000 kr.
Dermed kan det blive op til 600-700 kr. for omfugning ekskl. moms pr. m2.
Det er dermed vigtigt, at du forhører dig med mureren inden, om hvad der er inkluderet i prisen, og hvad der ikke er, og hvilken pris der gælder for din bolig.
Sådan får du det bedste tilbud på omfugning af murværk
Som du nok kan fornemme, er det meget svært at sige en bestemt pris. Det er derfor nødvendigt at kontakte mureren og få ham til at bese opgaven – eller beskrive den for ham – så han kan give en pris.
Derudover er det vigtigt ikke blot at kontakte én murer, men at få flere tilbud. Dette er vigtigt, da prisen netop kan variere meget fra murer til murer.
Hos 3byggetilbud kan du indhente 3 tilbud helt gratis. På den måde slipper du for at skulle betale noget, inden du overhovedet ved, om opgaven skal fuldføres og hvordan.
Alle murerne hos 3byggetilbud har speciale i omfugning, og du er dermed sikret et godt resultat. De finder også lokale håndværkere til dig, så du ikke skal betale for transportudgifter, men kan få en hurtig service.
På den måde er du sikret en god murer, som har speciale i udskiftning af fuger. Det kan være meget uoverskueligt at gennemskue, hvornår prisen er for billig, og hvornår den er for dyr i forhold til, hvor dygtige håndværkerne er. Her sparer du tid, så du ikke selv skal sidde og sammenligne priser.
Du er sikret god kvalitet, da murerne bliver valgt ud fra tidligere kunders anmeldelser. Dette giver dig tryghed, når du skal i gang med omfugning af din facade.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Processen for omfugning – sådan foregår det
Hvad er omfugning? Omfugning er, når man skraber den gamle fuge ud og laver en ny. Dette er nødvendigt, hvis fugerne er revnet eller lignende, men uanset hvad kan det skabe et helt nyt og frisk udseende på huset.
Omfugning sker på denne måde: Først og fremmest skal husfacaden renses med en sandblæsning (ikke altid nødvendigt), herefter udfræses eller udkradses de gamle fuger. Derefter påføres muren vand, da mørtelen dermed fæstner sig bedre. Fugerne opfyldes med en fugepistol, hvorefter de trykkes sammen og fejes af.
Processen er rimelig simpel, men det kan være et længevarende arbejde, hvis der er tale om hele husfacaden. Du kan se hvordan professionelle udfører arbejdet i videoen herunder.
Omfugning af murværk – kan du gøre det selv?
Det er muligt at omfuge selv. På den måde sparer du en del penge, så det kan være en fordel, hvis du er handy eller måske har prøvet det før.
Dog er det hårdt arbejde, tidskrævende, og resultatet er ret vigtigt for husets udseende og hele boligens tilstand. Derfor vælger de fleste at få hjælp af en murer.
Når du får hjælp af en murer, gør det, at du er sikret et godt resultat. Hvis du ikke får fuget ordentligt, kan dit hus risikere at få fugtskader.
Det er altid en god idé først at finde ud af, hvor meget det vil koste dig med hjælp fra en murer, og derudaf kan du vurdere, om det er det værd at gøre arbejdet selv.
Du kan udfræse selv eller fjerne den gamle fuge og på den måde spare lidt penge.
Hvis du vælger at fuge selv eller for eksempel at udfræse, kan du læse med her.
1) Først fjerner du alt løs mørtel, hvilket kan gøres med en vinkelsliber eller hammer og mejsel, hvis der ikke er så meget. Du skal gerne nå næsten 30 mm ind for at gøre den nye fuge stabil.
Du skal rense fugerne godt, så den nye mørtel kan sidde fast på murstenen og ikke i den gamle mørtel. Derefter kan du feje facaden.
2) Mørtelen skal derefter blandes. Der skal bruges cement og mørtelmix. Den skal ikke være for våd. Du kan også købe et færdigt mix, hvilket er nemmere, så skal du bare hælde vand i. Ellers bruges der otte dele mørtel til en del cement. Det skal blandes med et piskeris eller lignende.
3) Muren skal derefter påføres vand, så den er fugtig. Fugerne skal fyldes op med for eksempel en fugeske eller en fugepistol. Mørtelen skal sætte sig, hvilket tager tid alt efter vejr, vind, luftfugtighed osv. Mærk med en finger for at tjekke efter.
4) Når fugen er tør, skal den ”glittes af”. Et fugejern med rund profil skal trækkes henover fugen og trykke overfladen flad og glat.
5) Sidst men ikke mindst skal muren fejes med en tør og stiv kost. Det er vigtigt, at fugen er tør.
Du skal typisk behov for disse materialer:
- Handsker
- Sikkerhedsbriller
- Cement
- Mørtelmix
- Vinkelsliber og fugefræser
- Fugejern
- Glittebræt
- Fugeske
- Stillads kan blive nødvendigt
Det rette blandingsforhold af mørtel til omfugning af murværk
Hvilken type mørtel skal du vælge?
Du kan typisk vælge mellem disse to:
- Hydraulisk kalkmørtel: Denne har kalk som bindemiddel. Den bruges primært til ældre murværk og murværk, der er fuget med kalkmørtel, hvilket typisk netop er ældre murværker. Den er lidt svagere end den mere moderne kalk-cement mørtel.
- Kalk-cement mørtel: Den har cement som bindemiddel, er nyere og den mest udbredte mørtel.
Det vigtigste er at vide, hvilken slags mørtel der allerede er brugt, for det er den, du skal bruge til at fuge. Mørtelen kan variere i farve og styrke.
Derfor kan du få en murer til at vurdere, hvilken mørtel der er brugt eller sende en prøve ind til Teknologisk Institut. Hvis du vil være helt sikker på, at fugerne er ensfarvede, så er det bedste at gøre at omfuge hele facaden.
Overvej om der også er behov for en hulmursisolering
Når du skal have foretaget en omfugning af dit hus, så kan det være belejligt på samme tidspunkt at få lavet en hulmursisolering. Dette er relevant for dig, der har et ældre hus, særligt hvis det er opført fra 1900 og frem til 1970. Her er husene ofte ikke hulmursisolerede.
Hvorfor skal du netop få en hulmursisolering? Dette vil give dig en stor besparelse i din varmeregning. Det kan også være nødvendigt at tjekke hulmursisoleringen i huse efter 1970. Den gamle hulmursisolering kan nemlig falde sammen og skabe dårligt indeklima.
Din varmeregning vil ofte falde, sådan at hulmursisoleringen har tjent sig selv hjem efter 1-3 fyringssæsoner. Du får et bedre indeklima og vil få en bedre energimærkning i tilstandsrapporten.
Det er altså vigtigt at få lavet en hulmursisolering, og du kan lige så godt få det gjort i samme ombæring som omfugningen. De spor, som hulmursisoleringen giver, kan nemt fjernes af muren, når der skal omfuges.