4 klassiske nøddetræer til haven

– Her får du inspiration til nøddebuske og træer som trives i det danske klima

Elsker du at plukke nødder fra træer i sydens sol? Det er faktisk muligt at plante nøddetræer i Danmark, som du kan nyde godt af i din egen have!

Frugt- og nøddetræer kan give afkast efter nogle få år. Husk, at du skal købe et podet træ fremfor frøplante, hvis du hurtigt vil have resultater.

noeddetraeer noeddebuske

Du skal være opmærksom på, hvor du planter træet eller busken, for nøddetræer og nøddebuske kan fylde en del, når de vokser op.

Vi giver dig gode tips til eksotiske sorter der kan trives i din baghave.

1) Valnøddetræ – Et pragtfuldt nøddetræ med flot og bred krone

Valnøddetræet er et stort løvfældende træ. Det betyder, at det taber sine blade om vinteren. Det kan få en flot og bred krone, og derfor skal du tænke over, hvor du planter dit træ.

Mange vælger at plante deres valnøddetræ på en gårdsplads eller solitært på en græsplæne. Her ser de meget flotte ud og kan vokse sig store. 

valnoeddetrae noeddetrae

Det er en god idé at lade valnøddetræet stå på et solfuldt sted, da de elsker varme.

Som regel vil der gå mellem 3 og 10 år fra, at træet plantes, til det begynder at bære valnødder. Dog kan du vælge et podet træ, som gør det muligt at høste nødder allerede de første år. Faktisk skal du ikke plukke valnødder, men samle dem, da de selv falder af træet.

Hvis du er nervøs for, at træet fylder for meget i din have, har man i dag fremavlet svagt voksende sorter, som ikke fylder helt så meget.

I dag er sorten hjertevalnød blevet meget populær. Smagen er mild og sød, og uden bitterheden fra den mere almindelige valnød, og nødden er rig på antioxidanter. Derfor kan nødderne også gemmes i flere år, uden at de bliver dårlige.

Hjertenødden er formet som et hjerte. Træet bliver ikke så højt som andre valnøddetræer, men bredt og med en stor krone. Junglans ailanthifolia ’Kalmar’ er en sort, der fremavles i Sverige, hvorfor den også trives i Danmark.

» Gå på opdagelse i alle valnøddesorter her

2) Hasselnød - Et sødt, blomstrende nøddebusk eller træ

Hasselnød er forholdsvis nem at dyrke i Danmark. Den holdes ofte som busk og er en forholdsvis stor plante med en højde på ca. 3,5 meter.

Det er også muligt at få hassel som et opstammet træ, så er det podet på en stamme af tyrkisk hassel, Corylus colurna.

Hasselnødder er super lækre at spise, men det er vigtigt at vælge en god sort, så du også får et stort udbytte.

noeddetrae-noeddebusk

Corylus maxima er en sort, der giver et stort udbytte. Nødderne er store, og planten bliver også større end de mere almindelige sorter. Mange vælger netop denne sort, som også er udbredt i Europa.

Hassel trives bedst i fuld sol, men kan også plantes i halvskygge. Hasel er ikke selvbestøvende, derfor skal der flere buske til, så bestøvningen sker, og du kan høste nødderne. Du skal derfor have plads til gerne 2 eller 3 hasselnøddebuske.

» Gå på opdagelse i alle hasselnøddesorter her

3) Kastanjetræ – Et højt, flot blomstrende nøddetræ

Kastanje er mere kendt herhjemmefra. Vi kender det fra hvert efterår, hvor man kan samle kastanjerne op fra jorden og lave kastanjedyr. Hestekastanjen er den mest almindelige kastanje, men der findes flere og anderledes sorter. Hestekastanjen er ikke spiselig.

hestekastanje

Hestekastanje træ i blomst

Hvis du vil have spiselige kastanjer, skal du have fat i ægte kastanje. Faktisk er de to ikke i familie med hinanden, men frugterne minder om hinanden, og derfor kalder man dem begge kastanjer.

De spiselige kastanjer er kommet lidt meget nordpå, og derfor er det vigtigt at vælge en hårdfør sort, som kan klare forholdene i Danmark.

kastanjetrae

Det er en god idé at sikre gode bestøvningsforhold til kastanjen. Den er nemlig ikke selv bestøvende, men kræver et andet træ i nærheden for at sætte frugt. Det kan være en pollenrig eller frøformet sort.

Kastanjetræet kan blive meget stort. Faktisk op til 20 m højt og 12 m bredt efter 20-30 år. Du kan beskære det om vinteren for at få træet til at virke mere som en busk. Blomsterne springer ud sidst i maj, og de er oftest hvide eller lyserøde med gule pletter.

I løbet af 20-30 år kan et kastanjetræ blive omkring 20 m højt og 12 m bredt. Beskærer du om vinteren, får træet et mere buskagtigt udseende.

Ønsker du et spisekastanjetræ, så er det ægte kastanjer, du skal kigge efter her

4) Mandeltræ – Et fint lille og spinkelt nøddetræ

Mandeltræet er utrolig smukt, når det blomstrer. Måske har du set det på dine rejser til syden.

Faktisk kan det lade sig gøre at få samme blomstring herhjemme, og så kan du høste mandlerne i november.

Et mandeltræ bliver ca. 4 meter højt, alt efter sorten. Nogle bliver højere. Mandeltræet er meget fint og spinkelt, så det fylder ikke på samme måde som de andre nøddetræer og nøddebuske.

I Danmark findes der primært to sorter. Det er sødmandel, som kræver meget sol og gerne varme fra en varm mur. Den bliver omkring 2-4 meter høj, og mandlerne er søde og uden bitterstoffer.

Mandelfersken er den anden sort. Den er mere robust og kræver ikke helt så meget varme som sødmandel. Nødderne er mere bitre, men smager også dejligt.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvilke nøddebuske kan man dyrke i Danmark?

Der findes forskellige sorter, men de mest almindelige er mandel, hassel, valnød og kastanje.

Hvornår kommer den første høst af nødder?

Der går et par år, før du kan nyde første høst af nødderne.

Hvornår kan man plante nøddetræer?

Du kan plante træet året rundt, når jorden ikke er frossen. Dog er efteråret klart at foretrække. Her er der ikke så meget sol, men meget vand, så træet kan etablere sit rodnet, inden frostvejret sætter ind.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top