Loft til kip: Priser, metoder, regler, tilbud og alt der er værd at vide

Har din førstesal lavt til loftet? Ønsker du mere luft, plads og lys? Loft til kip giver dig mulighed for at få højere til loftet, hvilket giver et flot og rummeligt udtryk.

I samme omgang kan du få etableret ovenlysvinduer, der skaber masser af lys til en første sal, der ellers har været forholdsvis mørk.

Måske har du set billeder af de rustikke træbjælker, der pludseligt bliver synlige?

Loft til kip kan rigtig meget – blandt andet også give dig mulighed for at udnytte dit loftsrum. I artiklen kan du læse om priser, hvornår loft til kip er en god idé, og hvor omfattende processen er.

Hvad er loft til kip?

Loft til kip er en metode, hvor man lader loftet følge tagets hældning op til kippen. Kippen er den øverste del af tagkonstruktionen, hvor tagspærene mødes. Kip betyder spids og henviser dermed til tagryggen.

loft til kip pris

I mange huse har man tidligere haft vandrette lofter, men i dag er det enormt populært at udnytte sit loftsrum eller sit tag med hældning.

Loft til kip er derfor en måde at løfte det vandrette loft, hvormed det kommer til at følge tagets hældning. Mange drømmer om mere plads og lys, og det kan loft til kip i den grad give.

I samme omgang er det ideelt at få etableret ovenlysvinduer. Det giver masser af lys. Ved at løfte loftet kan spærene også blive synlige, og det har et charmerende udtryk.

Man skal dog være opmærksom på, at hele det tidligere loft skal fjernes. Et loft kan bestå af isolering, dampspærre, spær, selve taget og måske noget gips og gamle kasser, du engang har stillet væk.

Det skal alt sammen flyttes, hvilket er en omfattende proces. Til gengæld får du en unik mulighed for at få mere rum og lys.

Loft til kip pris – hvad koster det at lave loft til kip?

Loft til kip prisen afhænger af tagets konstruktion og andre faktorer såsom husets størrelse.

I gennemsnit vil prisen være 1.000-3.000 kr. pr. m2. Prisen vil også afhænge af, om der er gitterspær eller hanebåndspær.

Hanebåndspær gør det nemmere at føre loft til kip, mens det er mere udfordrende med gitterspær. Her skal konstruktionen laves helt om.

Udover disse faktorer kan prisforskellen også ligge i forskellig timeløn. Den kan variere i op til flere hundrede kroner fra firma til firma. Materialevalg og fremgangsmåde spiller også ind på prisen, da det har indflydelse på tidsforbruget.

Udover at føre loft til kip kan der forekomme ekstra udgifter til maler og elektriker. Når man ændrer den indvendige loftbeklædning, skal den males efterfølgende.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Få 3 tilbud på loft til kip
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på loft til kip

100% uforpligtende!

Få 3 tilbud og sammenlign priser på loft til kip

Når du skal have åben til kip, vil du naturligvis gerne have den bedste pris. Når priserne varierer så meget, er det bedst at indhente flere tilbud.

Det gør du nemt med 3byggetilbud, som gratis og uforpligtende giver dig 3 tilbud på netop din opgave. Du slipper for arbejdet med at ringe rundt og indhente tilbud – 3byggetilbud gør det for dig.

Klik her for at få 3 gratis og uforpligtende tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Kan alle huse få loft til kip?

Ja, det kan de, men det kan være en mere eller mindre kompliceret opgave. I tilfælde af gitterspær vil opgaven blive mere omfangsrig og dermed dyrere.

I tilfælde af hanebåndspær er opgaven nemmere.

Tagspær holder taget, og du kan selv gå på loftet og tjekke din spærkonstruktion. I ældre huse har man ofte hanebåndspær, som oftest er frilagte bjælker.

loft til kip hanebaandspaer

I parcelhuse fra 60- og 70’erne er gitterspær og saksespær mere typisk.

De kan fritlægges, men det giver et andet udseende.

loft til kip gitterspaer

Uanset spærkonstruktionen vil det være muligt at lukke op til kip og at fjerne de synlige spær.

Arbejdsopgaven vil bare kræve mere eller mindre. Det kan kræve ingeniørberegninger, som koster det ekstra.

Frie spær eller skjulte spær?

Loft til kip har som regel ikke synlige spær. Det er dog billigere at få loft til kip med frie spær. Her bevarer man spærene, som de er, og når man løftet loftet, vil spærene blive synlige. På den måde bliver de en del af det æstetiske udtryk.

Det blev førhen brugt meget i ældre landejendomme, hvor solide bjælker holder loftkonstruktionen, men i dag ses det generelt set mere og mere.

Hvis du ønsker loft til kip uden synlige spær, vil man lave en rem, der er hævet til kip, og en rem der ligger på ydervæggen.

Herimellem kan man bruge gitterdragere og spærtræ for at opbygge hældningen mellem de to remme. Isoleringen vil ligge mellem, og spærene vil ikke være synlige.

Her skal man ikke fjerne stabiliserende vægge, da styrken vil ligge i ydervæggene i denne type konstruktion. Det kræver en ombygning af tagkonstruktionen og er dermed dyrere.

loft til kip pris
loft til kip frie spaer

Fordele og ulemper ved at have åbent til kip?

Der er både fordele og ulemper ved at åbne til kip. Hvis du har økonomien på plads, vil fordelene dog være flest. 

Fordele

Ulemper

Hvor omfattende et arbejde er det at åbne op til kip?

Som allerede nævnt er det omfattende at føre loft til kip. Det sviner, og det kræver, at man inddrager hele rummet.

Det gamle loft skal tages ned, og der er meget arbejde involveret om det eksisterende lag og tagkonstruktionen.

Underlag skal etableres, isolering lægges, dampspærre og indvendig beklædning. Du kan derfor ikke bo i rummet, mens arbejdet står på.

Gitterspær kræver ændringer og forstærkninger af spærkonstruktionen. Som sagt kræver det ingeniørberegninger af, hvordan konstruktionen kan ændres, og det kræver tilmed en fagmands erfaring og ekspertise. Derfor vil arbejdet blive mere omfattende ved gitterspær.

Med hanebåndspær kan man ofte bevare tagkonstruktionen uden ændringer eller forstærkninger. Derfor er det billigere og mindre kompliceret.

Hanebåndspær er typisk i ældre huse med en taghældning på ca. 40 grader. Hvis hanebåndspærene er så langt nede, at man ikke kan gå under dem, vil det kræve, at de skal flyttes op.

Sådan kommer du i gang med processen

Når du skal have åbnet til kip, skal du ikke selv kaste dig over processen – medmindre du er håndværker. Mange ting kan gå galt, og det kan have store konsekvenser for huset.

Derfor bør du lade fagfolk om opgaven. Det, du selv kan gøre, er at lave finish som eksempelvis at male eller at montere gipslofter.

I processen vil der ofte opstå mange beslutninger, som kan være rart at kunne vende med en fagmand.

Processen kan ca. skitseres på denne måde:

Når du skal indhente tilbud, skal du udarbejde en opgavebeskrivelse. Her kan du redegøre for, om der er tale om hanebåndspær eller gitterspær, antal m2, og om du ønsker udvidelse af beboelsesarealet.

Indhent tilbud gennem 3byggetilbud, som matcher dig med fagkyndige i dit nærområde.

Få 3 tilbud på loft til kip

Hvilke regler er der ved at åbne til kip?

Ved enfamiliehuse kan du opføre loft til kip uden tilladelse. Du behøver dermed ikke tilladelse fra kommunen, men du skal dog opfylde krav, som gør sig gældende i Bygningsreglementet. Det kan være krav til loftisolering, materialer, brandforhold osv.

Hvis du får ovenlysvinduer, skal du indregne dem i det samlede vinduesareal, som maksimalt må udgøre 25 % af bruttoetagearealet jf. BR10.

På samme måde skal et potentielt nyt etageareal medregnes i bruttoetagearealet. Hvis loftsrummet ikke har været brugt til beboelse før, skal der isoleres ud fra gældende krav.

Hvis du ændrer gitterspær til hanebåndspær, skal du tage hensyn til lokalplanrestriktioner og ejerforeningsbestemmelser om taghældning og materialevalg.

Få 3 tilbud på åbent til kip
Scroll to Top