Fundament priser - hvad koster det?

– Se alt der er værd at vide om pris pr. m2, typer, opbygning og krav

Et fundament er byggestenen for huset. Det er nok nær den vigtigste del af huset. Skal du bygge nyt, eller har du problemer med dit fundament? 

Så læs med her og bliv klogere på alle dine spørgsmål.

Fundament priser - hvad koster det?

Det er noget nær umuligt at sige en fast pris på et fundament, da det kommer fuldstændig an på:

Prisen vil dermed afhænge af disse faktorer. Der skal foretages en geoteknisk analyse, før man kan støbe fundamentet. Man kan selv kontakte en geotekniker, eller dette kan blive en del af den pakke, du tilkøber hos firmaet. Uanset hvad er det en udgift, der skal medregnes.

Ved etablering af fundament til mindre bygninger er prisen pr. m2 højere, da nogle omkostninger er faste, uanset forbrug, f.eks. betonkanon mm.

Fundamentet på boliger skal isolere mod kulden, og derfor er der større krav til denne type af fundament. Det medfører en højere pris, end hvis du skal have støbt et fundament under bygninger, hvor der ikke er brug for isolering, fx en garage, carport, et skur eller visse typer af udestuer.

Er det tale om fundament til en helt ny bygning? Så er det typisk også billigere at få støbt, idet håndværkeren ikke skal tage hensyn til den nuværende bolig.

En gennemsnitlig pris for støbning af fundament pr. m2 kan ligge på 1.500-2.000 kr.

Det er vigtigt at huske, at prisen er vejledende, så det kan blive både dyrere og billigere. Det bedste, du kan gøre, er at indhente flere tilbud, så du kan sammenligne priser.

Få 3 gratis tilbud på fundament
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på nyt fundament

100% uforpligtende!

Få den billigste pris på fundament

Det kan være et stort arbejde at indhente flere tilbud, da du skal bruge en del tid på at researche. 3byggetilbud.dk har gjort det nemt for dig, for her kan du få 3 gratis tilbud, og du slipper altså for selv at bruge tid med at finde frem til tilbuddene. Desuden er de uforpligtende, så du kan altid vælge at afslå.

Den bedste pris får du nemlig, når du har flere tilbud at vælge mellem. Her kan du spare 20-30 % sammenlignet med at vælge det første og det bedste tilbud, hvor man ikke undersøger markedet. Det kan løbe op i mange penge, når det er en dyrere omgang som at støbe fundament.

Her er du sikret et godt resultat, da du får hjælp af en professionel. Desuden kan de hjælpe og vejlede dig i alt, hvad du har brug for og gennem hele processen.

Klik her for at få 3 gratis uforpligtende tilbud og sammenlign priserne.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvad er et fundament?

Et fundament er den nederste del af huset, der ligger mellem huset og jorden under. Fundamentet, der er over jorden, kaldes for husets sokkel. Fundamentet skal kunne bære vægten af huset, dvs. tagkonstruktionen og de stabiliserende vægge, så huset ikke synker sammen. Desuden forhindrer det fugt fra jorden i at trænge op i husets vægge.

Måske har du ikke rigtig tænkt over fundamentet i dit hus, indtil der er opstået nogle problemer vedrørende det. Huset kan synke sammen, hvis fundamentet ikke kan bære det, og det kan give sætningsskader i huset. Revnerne kan dog skyldes flere ting. Derfor er det en god idé at rådføre dig med en bygningssagkyndig, hvis du oplever, at dit hus pludselig får store revner.

Hvis du skal bygge hus, er det også vigtigt at forholde sig til fundamentet. Der findes forskellige slags fundamenter, som du kan læse mere om nu. 

støbning af fundament priser

Typer af fundament

Der findes forskellige slags fundamenttyper. Vi beskriver de mest brugte her, hvor du kan læse mere om deres fordele og ulemper.

Punkfundament

Fordelen ved punktfundamentet er, at det er det letteste at støbe. Grunden til det er, at du slipper for en del af gravearbejdet. Normalvis graver man store render til fyldning af beton, men her laver man punkter. 

Punkterne er dybe huller, der laves på en lige linje. I hullernes sættes der stolper, hvorefter der støbes en stolpesko. Denne løsning egner sig godt til, når der skal støbes fundament til et skur eller anneks eksempelvis. Så behøver du ikke grave hele haven op.

Stribefundament

Stribefundament er det mest anvendte fundament i Danmark i huse bygget i og efter 1900-tallet. Her støber man fundamentet i beton med en nedgravet rende i jorden. Dette danner en stribe, hvilket former et slags skelet under huset. Fundamentet vil ofte være støbt under husets ydervægge, de bærende indervægge og stabiliserende vægge.

Pælefundament

Pælefundament bruger man som regel, når det bærende jordlag ligger mere end 3 meter nede. Dette gøres ved at en betonpæl bankes et stykke ned i det bærende jordlag, og ovenpå vil man støbe husets fundamentbjælker. Dette kan også gøres ved et brøndfundament. Disse metoder bruges til jord, der har en ringere bæreevne.

Skruefundament

Hvis du skal have støbt et fundament til en lettere bygningstype, er skruefundament en ny opfindelse, man er begyndt at bruge. Lange metalskruer bores ned i jorden, hvor rammen til bygningen lægges ovenpå. Man undgår altså at bruge beton, og undgår dermed tørretiden.

Skruefundamentet tåler dog ikke en høj belastning, så det kan kun bruges til mindre bygninger såsom et skur, drivhus eller en terrasse. Fundamentet er også nemmere at fjerne igen, da det ikke efterlader store mærker på grunden.

Skader på dit fundament

Der kan være forskellige årsager til, at der opstår skader i dit fundament. De følgende kan være nogle af dem:
Hvis der er problemer med dit fundament, er der hjælp at hente. Man kan for eksempel grave ud under fundamentet og understøbe det eller presse pæle ned under. Dette tager dog lang tid og skal udføres af professionelle.
Få 3 gratis tilbud på nyt fundament

Støbning af fundament – gør det selv?

Hvis du ikke er professionel, anbefales det ikke at støbe fundamentet selv til dit hus eller sommerhus. Det kræver meget udstyr og kan give store problemer senere, hvis du ikke har 100 % styr på, hvad du gør. Der er desuden en række krav, man skal leve op til ifølge bygningsreglementet.

Det er dog muligt selv at støbe fundamentet til mindre vigtige bygninger såsom et skur, terrassen eller en garage.

Hvordan foregår støbning af fundament?

I store træk foregår støbning af fundamentet på følgende måde:

1) Grunden skal have foretaget en geoteknisk analyse og skal undersøges
2) Der skal graves ud til fundamentet
3) Fundamentet støbes

Det kan se forskelligt ud, hvordan støbningen foregår, alt efter hvilken metode der bruges.

I denne timelapse video kan du se, hvordan det foregår, når et entreprenørfirma står for støbning af fundamentet:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top