Fugtskader – Hvad gør man?

Fugtskader er et gængs problem i Danmark. En undersøgelse viser, at hver femte bolig i Danmark har problemer med indeklimaet, hvor særligt soveværelset er for fugtigt.

Ydermure og fundament er tilmed ofte meget udsat for fugtskader, da bygningen er mest sårbar her. Mange huse får fugt op gennem fundamentet, måske fra regnfulde perioder, og huset kan gemme på fugt i kælderen.

En fugtskade kan føre til skimmelsvamp, det kan nedbryde murværket og være grobund for råddenskab for organismer. Det kan føre til sundhedsskader hos dig som beboer, hvor man kan opleve varig skade på luftvejene.

Heldigvis er der meget, du kan gøre, inden det går så galt. Læs med her og få svar på alle dine spørgsmål om fugtskader.

Hvor kan fugtskader opstå?

Fugtskader kan opstå alle steder i huset, men de mest typiske er:

Kælder: Fugt i kælderen er ét af de mest almindelige steder at opleve fugt. Det skyldes ofte, at vand trænger ind i kældervæggen. Det kan ske ved en vandskade eller utæt byggeri. Hvis der er fugt i kælderen, skal den udluftes grundigt og eventuelt have fugt-forebyggende arbejde. Det kan være ny ventilation, omfangsdræn omkring kælderen eller en kemisk behandling af vægge.

Fugt i vægge: Fugt i vægge viser sig ofte ved bobler i tapetet, skimmelsvamp eller fugtige og kolde vægge. Årsagen til fugt i vægge kan være forskellige. Det kan være en rørskade, opstigende fugt fra fundamentet eller dannelse af kondens. Om en væg er for fugtig kan man måle med et instrument.

Sokkel: Du skal gerne holde øje med din sokkel, så du kan gribe til handling, hvis der viser sig at være fugt i soklen. Tegn på det er: løs puds og skjolder, sætningsskader, revner i soklen. Det vil også være et tegn, hvis væggene lugter eller er fugtige.

Murværk: Fugt i murværket kan ske for boliger, der ligger i områder med meget naturlig fugt. Det kan også skyldes kondens, opstigende fugt eller utætte vandrør. Det er vigtigt at udbedre skaden så hurtigt som muligt. De mest udsatte steder i huset er badeværelset og kælderen.

Fundament: Fugt i fundamentet kan skyldes, at regnvand ikke ledes godt nok væk fra fundamentet, eller at der er problemer med tagrender eller kloakker. Det kan også skyldes fugt fra jorden. Typiske tegn er misfarvninger eller skjolder på mur eller sokkel udvendigt, at der lugter fugtigt indenfor, eller at trægulvene murrer.

Loftsrum: Der kan opstå kondens på undersiden af taget. Du kan selv tjekke, om der er fugt på dit loft ved at tage en dyb indånding på loftsrummet og snuse til. Er luften klam? Lugter der mærkeligt? Så kan der være fugt. Du kan også tjekke ventilationen og ellers få en fagmand til at tjekke, om der er fugt på loftsrummet.

Hvis du har en fugtskade i dit hjem, kan det nedbryde bygningen, og det kan have sundhedsskadelige konsekvenser for dig og de andre, der bor i huset.

Hvis nogle af husets beboere oplever kløe, rødme og hudirritation, at øjnene løber i vand, øjne der kløer og hovedpine, kan det være tegn på skimmelsvamp.

Du kan udvikle astma og allergi, hvis du lever i et hjem med skimmelsvamp. Skimmelsvamp kan brede sig i huset, og det medfører ubehagelige lugte.

fugtskader

Få gratis tilbud på fugtskade behandling

Er du i tvivl om fugtproblemets omfang, er det bedst at kontakte en fagmand. Du kan få et gratis fugttjek af en professionel, som kommer ud og foretager en vurdering af fugtproblemet. Hvis det viser sig, at der er fugtskader, vil de lave en vurdering af, hvordan det skal behandles, og hvad det i så fald vil koste. 

Fagmanden vil måle, hvor meget fugt, der er i væggene eksempelvis, og identificere hvor fugten kommer fra. Det vil blive udarbejdet i en rapport, du kan beholde. Herefter vil han gennemgå metoder af behandling af fugt og beregne priser.

Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
fugtskade behandling

100% uforpligtende!

Få gratis tilbud på din fugtskade

Hvad gør du, når en fugtskade er opstået?

Det vigtigste er at finde ud af, hvor fugten kommer fra. Når du har lokaliseret kilden til fugtproblemet, kan du bedre behandle det.

Det er oplagt med et gratis fugttjek, hvor en fagmand kan identificere kilden til fugt. På den måde er du sikker på, at du får behandlet det område, der er grunden til fugtskader.

En fugtskade vil vende tilbage, hvis du ikke får det ordentligt behandlet.

Det kan være, at du allerede har opdaget fugtskader i huset. Som sagt er det vigtigste at finde kilden til problemet, så fugten ikke breder sig. Det er bedst at få besøg af en fagmand, som kan afgøre omfanget af fugtskaden. Måske kan du selv udbedre den, måske skal du have hjælp af en professionel.

Når du får besøg af en fugttekniker, vil personen måle fugtniveauer i konstruktionen, rumtemperaturer og luftfugtighed i hulrum og rum. Fugtteknikeren kan teste for skimmelsvamp.

Med resultaterne fra måleapparaterne er det muligt at se omfanget af fugt i bygningen. Det kan også vise, hvor fugten stammer fra.

Det er ikke nødvendigvis muligt at kunne lokalisere fugtproblemet, men fugtteknikeren kan udpege mulige kilder. Det er muligt at se, om fugtskaden skyldes en vandskade eller kondens.

Processen med en fagmand kan foregå på følgende må:

Sådan får du det bedste tilbud på behandling af fugtskader

Når du skal have besøg af en fugttekniker eller en fagmand til at løse problemet, kan prisen variere utroligt meget. Det kommer an på fugtskaden, hvor den er, hvor stor den er, og hvordan det kan udbedres. Derfor kan det være en god idé at få 3 gratis tilbud fra 3byggetilbud.

På den måde får du 3 forskellige priser på din individuelle opgave, hvilket betyder, at du får en bedre pris. Du kan spare 20-30 % ved ikke at tage det første og det bedste tilbud, men faktisk sammenligne priserne mellem nogle forskellige bud.

3byggetilbud har formidlet 501.000 opgaver siden 2000. De har en lang erfaring, og de sørger for god service og nogle af Danmarks dygtige håndværkere.

Alle leverandører bliver bedømt af kunderne, hvorfor kun de bedste bliver valgt til fremtidig opgaver. De har en succesrate på 91 % på indsendte opgaver.

Klik her og få 3 gratis tilbud med 3byggetilbud.

Indsend din opgave – så detaljeret som muligt – og du vil blive kontaktet indenfor 48 timer med 3 tilbud.

Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?

Gratis landsdækkende service

Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service

4,5 på Trustpilot

Baseret på 1.791 anmeldelser

Entreprisegaranti

Dækker fejl og mangler op til 35.000,-

Mere info om konceptet

Forstå konceptet på 1 min.

Hvordan opstår fugtskader?

Der kan være mange årsager til, at fugtskader opstår. Nogle af dem er: 

Fugtskader kan komme mange steder fra. Derfor er det bedst at tilkalde en fagmand, som kan hjælpe dig med at finde årsagen til fugtskaderne. Der er lige så mange metoder til at fjerne fugtskaden, som der er årsager til fugtskaden.

Det kan være, at fugtskaden kan udbedres ved et omfangsdræn omkring huset, omfugning af murværket, bedre loftisolering og hulmursisolering eller ved at tætne og fikse utætheder i tag, tagrender, murværk eller rør.

Få 3 gratis tilbud på din fugtskade

Hvordan forebygger man fugtskader?

Du kan forsøge at forebygge fugtskader, så det forhåbentligt aldrig bliver et problem for dig. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kan holde øje med fugtskader og forebygge dem:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top