Ny græsplæne pris - hvad koster anlæg af græsplæne?
- Sidst opdateret d.
- Af Michael
- | Artiklen kan indeholde reklamer
Er du flyttet i nyt hus og ønsker anlæg af græsplæne? Det kan også være, du allerede har en græsplæne, men er godt og grundigt træt af den og kunne ønske dig en ny.
Hvis det er dig, skal du læse med her.
Vi besvarer dine spørgsmål om priser på en ny græsplæne, hvordan etablering af græsplænen fungerer osv.
Indholdsfortegnelse
ToggleHvad koster en ny græsplæne?
Når du skal finde prisen på din nye græsplæne, vil prisen afhænge af, om du ønsker såning af græs eller rullegræs. Ved anlæg af græsplæne har du nemlig to muligheder, hvor såning er den langsomme og traditionelle, og rullegræs er den hurtigere, men også dyrere løsning.
Der vil også være andre faktorer, der kan spille ind på prisen:
- Hvor stor skal din græsplæne være?
- Gør du det selv, eller får du en anlægsgartners hjælp?
Hvis du vælger at gøre det selv, er det naturligvis billigere, men det er også et krævende arbejde. Det er vigtigt, du får gjort det ordentligt, så græsplænen bliver pæn.
Hvis du har en 200 m2 græsplæne, vil prisen ca. være 2.100 kr.:
- Græsfrø: omkring 300 kr.
- Topdressing til forbedring af øverste muldlag: 1200 kr.
- Leje af havefræser 1 dag: 500 kr.
- Leje af havetromle 1 dag: 100 kr.
= 2.100 kr.
Hvis du får en professionel til at hjælpe dig med arbejdet, vil prisen for en ny 200 m2 græsplæne ca. være:
- 10.000 kr. for såning af græs.
- 22.500 kr. for rullegræs
- 13.200 kr. for såning af græs med grubning
- 25.500 kr. for rullegræs med grubning
Det kan være en god idé at indhente flere tilbud på netop din opgave for at få den bedste pris. Med hjælp fra en anlægsgartner er du sikret et godt resultat. Du kan altid kontakte en anlægsgartner og få dem ud at se på plænen, hvorefter de kan give et konkret tilbud.
Sådan får du den bedste pris på anlæg af græsplæne
Når du skal finde den bedste pris, er det oplagt at indhente flere tilbud. Det kan være et stort arbejde at opsøge flere anlægsgartnere for at få en pris. Derfor kan du gøre det nemt for dig selv og få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra 3byggetilbud.
Omlægning af græsplæne eller etablering af græsplæne er en stor opgave. Det er ideelt at få en anlægsgartner til at hjælpe dig, så du er sikker på, at du får en god græsplæne.
3byggetilbud har et bredt netværk til anlægsgartnere i hele landet. Alle håndværkere bedømmes ud fra tidligere kunders oplevelser, så kun de bedste bliver brugt. Du er sikret et godt resultat, når du får hjælp fra en anlægsgartner, og du kan trygt overlade arbejdet i deres hænder.
Hvorfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk?
Gratis landsdækkende service
Gratis, nemt, hurtigt og 100 % uforpligtende service
4,5 på Trustpilot
Baseret på 1.791 anmeldelser
Entreprisegaranti
Dækker fejl og mangler op til 35.000,-
Mere info om konceptet
Forstå konceptet på 1 min.
Hvad skal du tage højde for ved såning eller anlæg af ny græsplæne?
Der er mange ting, du skal være opmærksom på ved etablering eller omlægning af græsplæne.
Det er blandt andet:
- Hvordan er jordbunden?
- Hvor meget sol og skygge vil plænen få?
- Har du en skrånende grund, eller er den lige?
- Hvordan skal plænen se ud?
- Hvor meget vedligeholdelse er du interesseret i?
Du bliver nødt til at forholde dig til, om din jord er meget leret eller sandet eksempelvis. Det kan en jordanalyse afgøre.
Hvis plænen ligger i meget skygge, vil den ikke have så gode vækstbetingelser, hvorimod hvis den ligger i sol, kan græsset blive svedet om sommeren.
Grunden til, at du skal forholde dig til, om din grund skråner eller ej, er fordi, vandet kan løbe af, hvis grunden skråner. Det kan betyde, at græsset ikke vil få nok vand, hvorimod græsset i lavningen kan få for meget vand, da vandet vil samle sig her.
Det kan være nødvendigt at jævne terrænet eller at forbedre jorden på anden vis for, at græsplænen får de rette betingelser. Det kan også være, at der er steder, du bør undgå at så græs, eller du skal så med særlige græsfrø.
Alt dette bliver gjort meget nemmere, hvis du får en anlægsgartner til at hjælpe dig med arbejdet. Du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt det bliver gjort godt nok, eller om du har styr på, hvordan din jord er.
Forberedelse af ny græsplæne
Når du skal i gang med anlæg af græsplæne og at forberede din plæne, er der forskellige begreber, der er gode at kende til:
Jordanalyse
Du kan få foretaget en jordanalyse, hvis du gerne vil vide, hvad din havejord indeholder. Det er god information, når du skal så græsfrø. Når prøven er analyseret, vil du få en gødningsplan, så du får informationer om, hvilke gødningsstoffer din græsplæne har.
Jordprøven kan også undersøges for surhedsgrad (pH-værdi), og hvor meget fosfor og kalium den indeholder. Du kan også lave en jordprøve selv, som du kan sende videre til et laboratorium. Det kan du bestille her hos havehandel.dk.
Grubning
Grubning er, når jorden løsnes i en dybde på mindst 20 cm og derefter vendes. Hvis din jord skulle ske at have traktose, skal den løsnes ned til 70-80 cm. Det er en god idé at tale med en anlægsgartner om, hvordan du løser det.
Grubning skal udføres med en havefræser. Det kan være svært at gøre selv, og det anbefales at få en professionel til at udføre det. Hvis du har traktose i jorden, skal det gøres af en anlægsgartner, da havefræseren ikke kan komme dybt nok.
Jordforbedring
Du kan forbedre det øverste lag muld, så det bliver mere næringsrigt. Det kan gøres ved at tilføje ny jord, kompost eller sand, som du spreder i et lag på 4-5 cm. Det skal blandes med den resterende muld, hvilket kan gøres med en havefræser, havegreb eller en kultivator.
Afretning af jorden
Jorden skal rettes af, så græsplænen bliver nemmere at slå i fremtiden, men også for udseendet på græsplænen. Det er en proces, hvor du skal igennem flere stadier.
Hvordan sår man græs?
Først og fremmest skal du afrette og fræse jorden, før den er klar til, at du sår græsset. Når det er gjort, skal du fordele græsfrøene i et jævnt lag. Det er muligt at gøre det selv eller med en såmaskine. Der skal gerne være et græsfrø pr. cm2. Det vil være 3 kg græsfrø til 100 m2.
Når frøene er sået, skal jorden rives igennem, så frøene blandes med det øverste lag jord. Jorden skal tromles til sidst med en havetromle, du kan leje. Alternativt kan du selv trampe den flad med fødderne. Det vil gøre plænen jævn, og frøene får bedre kontakt med jorden.
Det anbefales at købe denne type af græsfrø fra Plantetorvet, som er nogle af de bedste på markedet. Tjek dem ud her.
Hvor hurtigt spirer græsfrø?
Det kan tage mellem 1-4 uger, før spirerne vokser frem. Når græsset er begyndt at spire, vil det dog gå hurtigt. Det vil afhænge af temperatur- og vejrforhold, men dine græsfrø skal nok komme frem.
Hvornår kan man så græs?
Generelt set vil man sige, at det bedste tidspunkt at så græsfrø på er om foråret eller efteråret.
Ideelt set er svaret dog mere kompliceret end som så. Temperaturen på jorden skal gerne være +7 grader, så græsfrøene kan spire.
Det er muligt at tjekke jordtemperaturen i dit område på hjemmesiden her. Indtast navnet på din by, og så vil du få døgngennemsnits temperaturen på jorden målt i 10 cm dybde.
Om foråret kan det tage en del dage med plus grader, før jorden ikke mere er frossen. Om foråret vil græsfrøene også spire langsommere, og det kan være, du skal vande senere på foråret eller om sommeren, hvis jorden tørrer ud.
Hvordan anlægger man en ny græsplæne med rullegræs?
Når du skal anlægge en græsplæne med rullegræs, skal du stadigvæk sørge for forarbejdet med at forberede jorden. Det tager derfor også noget arbejde, men allerede 14 dage efter anlæg af rullegræs, må græsset betrædes. Det giver dig hurtigt en ny græsplæne.
Det er bedst at anlægge rullegræs i maj eller august. Du kan også gøre det på andre tidspunkter, men igen er det bedst, at temperaturen er +7 grader, da det giver de bedste vækstbetingelser. Det er bare vigtigt, du ikke lægger det, når der er meget tørt.
Du får rullegræsset i ruller, som skal lægges inden for 2 dage, da det ellers vil tørre ud.
Du kan se priser på rullegræs ved disse forhandlere:
- Kilder